Noul cod fiscal favorizează firmele cu patronat străin, arată o analiză realizată de Digi 24. Astfel, firmele care activează în România dar au patroni străini beneficiază de mai multe scutiri de impozite și taxe.
„Guvernul a introdus un impozit pe dividende în funcţie de rezidenţa fiscală a societăţii mamă. De exemplu, o societate care va plăti dividende societăţii româneşti pe care care a înfiinţat-o va da Fiscului 5% impozit. Lucru care nu este valabil şi dacă firma din România a fost deschisă de o societate din afara ţării”, arată sursa citată.
Adrian Benţa, consultant fiscal: „Să zicem că aceeaşi societate X din România este înfiinţată de o societate Y SRL din Olanda. După un an de activitate, firma beneficiază de scutire de impozit pe dividend.”
Românii care vor să-și deschidă o firmă plătesc nu doar taxe mai mari, dar și mai multe. Așadar, o firmă e activează în România, dar este deţinută de o persoană cu rezidenţă în străinătate, va plăti statului român 3% pe venitul microîntreprinderii şi 5% impozitul pe divident, reţinut la distribuirea dividentului pentru persoana nerezidentă.
Pe de altă parte, o firmă de aceeaşi mărime, cu aceeaşi activitate, dar deţinută de un român, va plăti pe lângă cele două impozite plătite şi de patronul străin şi 5,5% contribuţii individuale de sănătate, notează Digi 24.
Pe scurt:
Impozite
firmă cu patron străin:
3% impozit/venitul firmei
5% impozit/divident
firmă cu patron român:
3% impozit/venitul firmei
5% impozit/divident
5,5% contribuţii de sănătate
Impozite pe veniturile firmelor
cu patron străin: 8%
cu patron român: 13,5%
sursa: activenews.ro
Vedem pe strazi masini cu numere de Bulgaria? Ei bine, o sa vedem si „investitori straini” nascuti in Romania! 🙂
Comentariile sunt închise.