Activistul brașovean Erwin Albu (care locuiește în municipiul Codlea) a ales un mod inedit de a protesta împotriva „furtişagurilor aleşilor”: refuză să plătească în bani taxele şi impozitele, cerând în schimb să facă ore de muncă în folosul comunităţii sale, în contul sumelor pe care le-ar da la stat.

„Din măturatul străzilor de către mine, nu vă mai puteţi înfrupta, domnilor aleşi”, este mesajul lui Erwin Albu către oamenii din administraţia locală şi centrală. „În februarie 2013 am transmis administrației locale din Codlea că voi refuza să mai plătesc bani către niște edili care pur și simplu își bat joc de banul public și îl sifonează în propriul buzunar. În același timp, am cerut ca toate îndatoririle mele financiare ca cetățean față de <<stat și țară>> să fie convertite în muncă efectivă în folosul comunității mele natale, astfel încât unsuroșii din primărie să nu se mai înfrupte cu <<comisioanele>> aferente. (De exemplu, în Codlea, printre altele, firma rudelor primarului plantează floricele pe bani grei fără licitație și fără număr, de la înscăunarea acestuia în 2012. Mai mult, același primar, Cătălin Muntean, mare patron al voit-muribundei Galli Gallo-Peneș Curcanul, acum în insolvență și mare consumator de fonduri europene și naționale, a lăsat în urmă datorii publice de 60 de milioane de ruro, fără ca instituțiile statului să-l scuture până acum).

După ce funcționarii primăriei s-au dat de ceasul morții, făcând prioritatea numărul unu a activității lor din executarea mea silită eșuată, în detrimentul altor priorități orășenești cu <<pești mai mari>>, instanțele de judecată au convertit, în cele din urmă, diversele sume în ore de muncă în folosul comunității. Astfel am acumulat câteva sute de ore de muncă folositoare cu adevărat comunității, deși judecătorii au avut un algoritm extrem de ciudat, pestriț și neunitar de transformare a diferitelor debite în ore efective de muncă și au convertit sume mici în multe ore de muncă și sume mari în puține, după cum le-a fost pofta”, a explicat Erwin Albu (foto, la protavoce, în timpul unui protest pentru spitalul din Codlea).

Pentru fiecare faptă, un proces în instanţă şi mai multe ore de muncă

Orele de muncă în folosul comunităţii nu sunt doar taxele neplătite de Erwin Albu, ci şi amenzile încasate de acesta pentru protestele care au avut loc în ultimii ani la Codlea, pentru a împiedica închiderea singurului spital din municipiu. Pentru acele acţiuni în care a protestat alături de sute de oameni, a primit mai multe amenzi,cu care a ajuns în instanţă. De altfel, modul în care au fost instrumentate dosarele sale a şi îngreunat activitatea acestora.

„Pentru fiecare faptă a fost câte un proces. Nu s-au cumulat, în funcție de instituția care a emis amenda. Fiecare proces-verbal emis de Jandarmerie a însemnat un proces. Fiecare amendă a Poliției s-a transformat într-un dosar, ce a trebuit instrumentat de magistrați și așa mai departe. Iar acesta este doar începutul. Mă aștept la câteva sute de ore de muncă în folosul comunității. Le voi face, pentru că atunci când în care am ieșit în stradă, eram conștient că voi fi sancționat. Astea sunt regulile jocului și mi-am asumat acest risc! Când am fost amendat pentru protestele de la Codlea, oamenii au vrut să strângă bani pentru a plăti amenda. Nu am fost de acord și le-am spus să îi dea banii spitalului, care, în acea perioadă, era ținut în viață cu ajutorul donațiilor”, a mai spus codleanul. De altfel, a continuat el, „cele mai multe dintre amenzi nici măcar nu le-am contestat”.

Peste 200 ore de muncă în folosul comunităţii, pentru protestele împotriva închiderii spitalului

Deocamdată, Erwin Albu nu ştie exact câte ore are de executat, în total. „Primele 216 ore le încep marți, pentru amenzi în valoare de aproximativ 8.400-8.500 de lei, aplicate de Jandarmerie, Poliție sau pentru neplata taxelor. Vor urma și altele, pentru că mai sunt procese pe rol. De altfel, cei de la Poliția Codlea m-au anunțat că au mai trimis la Primăria Codlea încă două adrese, potrivit cărora trebuie să mai execut încă 60+25 de ore. Nu este trecută valoarea amenzilor pentru care am de efectuat orele, astfel că nu îmi pot da seama care este valoarea unei ore”, a declarat Erwin Albu, pentru România Curată.

De la numărat băncuțe, la strâns gunoaie

Erwin va începe executarea orelor de muncă marți. Primăria Codlea îl va trimite la curăţenie, la întreţinerea spaţiilor verzi şi la inventarierea mobilierului urban. „M-am dus la Primărie pentru a anunța că sunt de acord să efectuez orele și pentru a mi se comunica ce am de făcut. Ştiu ce am de facut. Le voi face pe toate”, a mai spus Erwin Albu.

În 2011 a blocat DN1 ca să împiedice închiderea singurului spital din oraş şi a reuşit

Erwin Albu este cunoscut atât la Codlea cât şi în Braşov, ca fiind unul dintre liderii activiştilor civici. În 2011, când s-a închis Spitalul municipal Codlea (singurul din oraş), cetăţenii au ieşit în stradă pentru a cere redeschiderea unităţii medicale. Protestele au durat câteva luni, iar într-un final strada a câștigat. Unul dintre organizatorii acțiunilor a fost Erwin Albu, care de multe ori a fost a fost și țap ispășitor. Când oamenii au părăsit locul pentru care obținuseră autorizația, amenda a fost emisă pe numele lui Albu. Când a fost blocat, pentru câteva minute, DN1, care trece prin localitate, dosarul penal a fost întocmit pe numele lui Erwin Albu.

 

De asemenea, Erwin Albu a fost unul dintre organizatorii protestelor din 2013 de la Brașov, împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Consecințele nu s-au lăsat așteptate: amenzi pentru nerespectarea locului pentru care a fost eliberată autorizația de desfășurare a protestului, dosare penale pentru blocarea unor drumuri.

 

sursa: romaniacurata.ro

Comentariile sunt închise.