SRIConcurența pentru funcția de șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI) e sub orice critică: doi absolvenți ai Academiei de Informații a SRI și un ”iepuraș”, care a mai candidat de două ori, fără succes, pentru același post.

Bogdan Stan, în prezent vicepreședinte (și președinte interimar) ANI, Petre Claudiu Platon, director în Ministerul Dezvoltării, și Ion Ionel Gârleșteanu sunt cele trei candidaturi depuse pentru concursul care va avea loc în august și septembrie pentru postul lăsat liber de demisia lui Horia Georgescu, trimis în judecată de DNA.

Conform propriilor CV-uri, Bogdan Stan a absolvit Facultatea de Drept a Universității “Titu Maiorescu” din București (2005) și a urmat un curs post-universitar de securitate națională la Academia de Informații a SRI. După absolvirea facultății și a unui master, Bogdan Stan a lucrat ca avocat, iar din 2007 s-a angajat la ANI, unde, din 2012, ocupă funcția de vicepreședinte. Petre Claudiu Platon este manager în Ministerul Dezvoltării. În anul 2000, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest “Vasile Goldiș” Arad, urmând și un curs postuniversitar în domeniul securității naționale la Academia Națională de Informații, Colegiul Național de Informații (2009). El a mai lucrat la Consiliul Județean Sălaj (consilier juridic) și Ministerul de Interne. În fine, Ion Ionel Gârleșteanu a candidat și în 2008 și 2012 la șefia ANI, fără succes însă.

***

E cumva o competiție cu finalul anunțat (și toți știu asta, dar nu ne spune și nouă)? Este într-atât de lipsită de atracție funcția de președinte al ANI încât nimeni cu ceva studii mai consistente să și-o dorească? Au ajuns post-specializații de la SRI singurele persoane integre în țara asta? Păi dacă da, hai să importăm! Nu e o glumă, ci o propunere cât se poate de serioasă: de ce să nu organizăm un concurs internațional la ANI. Să aducem un olandez, un danez, un englez sau un estonian care are deja experiență în acest domeniu. Poate chiar unul ieșit la pensie. Până la urmă, dacă sunt români care concurează cu succes pentru diferite poziții strategice pentru buna-guvernare în UE, de ce n-am deschide ușa și experților străini pentru câteva posturi cheie în România?

Și cum vorbim de cel mult 10 poziții cheie pentru instituțiile de care depinde buna-guvernare, n-ar fi un efort bugetar din cale afară să asigurăm și niște venituri atractive pentru asemenea funcții (ar fi o fracțiune subunitară din toate pensiile și veniturile speciale aprobate în ultimele luni).

Că poate așa se mai înscriu și niște candidați cu studii mai serioase (din țară și străinătate) la concursul pentru șefia ANI, nu doar niște persoane despre care nu știm sigur dacă nu cumva își completează veniturile, pe lângă ce încasează de la ANI, cu semnături și în altă condică de prezență.

 

sursa: romaniacurata.ro