Proiectul unor arădeni a prins contur și, după un an de muncă, Scooterson se pregătește să fie lansat oficial. Încă înainte de această lansare, Rolley Scooterson – pe numele său complet – a devenit „vedetă” pe rețeaua de socializare Facebook, unde o fotografie cu scuterul inteligent a ajuns virală, fiind distribuită de mii de oameni, informează voceatransilvaniei.ro
Jurnaliștii de la Vocea Transilvaniei au vorbit cu unul dintre cei doi co-fondatori ai proiectului din spatele Scooterson, Mihnea de Vries, care a explicat felul inedit în care funcționează scuterul și cum a ajuns să creeze așa ceva.
Rolley Scooterson este primul scooter inteligent din lume
Mihnea de Vries spune că Scooterson este gândit în baza conceptului de tehnologie verde, tehnologie curată.
„Conceptul urmărește eliminarea folosirii de combustibili fosili și diminuarea efectului de seră, un produs care dorește să promoveze și să inspire consumatorii și societatea, în abordarea unui mod de viață sustenabil și ecologic. Produsul nostru propune o abordare cu totul nouă a vehiculului pe doua roți, prin adăugarea unui layer software inovativ și inteligent. Funcțiile inteligente urmăresc sustenabilitate, eficență energetică, siguranță sporită, precum și functii cu impact asupra modului cum utilizatorul final percepe și foloseste vehicolul, atât în mod individual precum și în grup. Funcțiile “inteligente” sunt realizate conectând vehiculul la un “cloud” prin intermediul unui smartphone și a unei aplicații mobile”, explică Mihnea.
Potrivit acestuia, una din functiile “smart”, în premieră, este legată de simplitatea cu care Rolley Scooterson poate fi condus.
„Este primul și singurul scuter din lume cu o funcție inteligentă software/hardware care permite a fi condus fără a se folosi mâner de accelerație sau schimbător de viteze. Acest control inteligent al vitezei înțelege viteza dorită, analizând mișcările corpului utilizatorului”, spune omul din spatele Scooterson.
Pe înțelesul tuturor, Scooterson se aseamănă, într-un anume fel, cu o trotinetă, însă are și un sistem de control care va detecta mișcările utilizatorului: la primul pas – Scooterson intră în prima treaptă de viteză, la al doilea pas – treapta a doua, apoi utilizatorul trebuie doar să se așeze pentru treapta a treia.
De la un octocopter la scuterul Scooterson și paralela cu un brand deja consacrat
Mihnea a avut ideea realizării acestui scuter prin 2012, în timp ce era implicat într-un alt proiect. Atunci căuta o soluție pentru filmări aeriene, fiind și regizor de profesie, și a reușit să construiască un octocopter, dar după ce SUA a interzis zborul multicopeterelor în scop comercial a renunțat la proiect.
„Într-o zi, privind unul din motoarele de 300W ale octocopterului, care nu erau mai mari decât ceașca de cafea de lângă el, m-am gandit: “Motorul ăsta are destulă putere să împingă o trotinetă și să încapă în roata ei. Acela a fost momentul”, recunoaște Mihnea.
Acesta spune că pentru nume a avut mai multe variante, dar până la urmă l-a numit cu nume și prenume, Rolley Scooterson.
„Are o sonoritate asemănatoare celui mai iconic brand de motociclete, cu care dealtfel, are în comun ultimele trei litere ale fiecarui nume. Vă las ghiciți despre ce brand vorbeam”, glumește Mihnea de Vries.
Pentru cei care nu s-au prins, Mihnea vorbește despre Harley-Davidson.
Cine va urca pe Scooterson și ce provocare lansează Mihnea primăriilor din România
Publicul țintă al Scooterson e format, în principal, de tineri profesioniști, cu înaltă calificare, în special din domenii creative și din sfera IT, care locuiesc în zone metropolitane centrale, investesc în stilul lor de viață personal și au o viață socială activă, urmărind în același timp un stil de viață ecologic.
Mihnea spune că a doua piață țintă cuprinde clienții corporativi cu proprietăți mari și distanțe lungi de parcurs pentru angajați, agenți de securitate sau de clienți, care folosesc în prezent Segways sau biciclete.
„Una din funcțiilor lui software este posibilitatea de a folosi vehiculul în comun, de către mai multe persoane, ex: familie, colegi, etc. Aceasta funcție poate fi folosită și pentru diferite scheme de închirieri on-demand. Ne-am dori ca o primarie a unui oraș din Romania să fie prima din lume care să adopte un sistem de on-demand de închirieri de scutere inteligente și să dea un exemplu de oraș verde, adoptând o tehnologie curată si nepoluantă”, e provocarea făcută de Mihnea.
Scooterson a trecut de testele în teren, făcute încă din aprilie, iar lansarea oficicală urmează să fie anunțată oficial în curând.
„Am început prototiparea în Octombrie 2014 și suntem aproape de finalizarea modelului de serie. Din Aprilie am început și testele în teren. Reacția primită de la public până acum este neașteptat de pozitivă. În timpul testelor, eram abordați cu întrebări de către trecători, care după ce aflau că sunt construite de noi, puneau și mai multe întrebări. În câteva situații am fost urmăriti cu mașini și opriți de curioșii care doreau să afle mai multe despre scutere. Au fost câteva situații amuzante în care ni s-au făcut oferte considerabile pentru a vinde prototipurile. Pentru că fiecare scuter va fi unic, contruit pe bază de comandă, cumparatorul putând să aleagă culorile și materialele folosite la anumite componente și să selecteze din multitudinea de elemente opționale, prețul lui se poate modifica considerabil față de modelul de baza. Pentru cei interesați, am creat o pagina la adresa: http://bit.ly/1M9ABgx unde se pot înscrie pentru a afla primii data în care își pot rezerva unul dintre cele 100 de Rolley Scooterson”, a conchis Mihnea de Vries.
Acesta a spus că și detaliile de preț vor fi anunțate în ziua lansării oficiale.
În spatele Scooterson sunte doi co-fondatori, Favius Balaj și Mihnea de Vries. În proiect s-au mai alăturat Ionuț Predescu, designer industrial, împreună cu care s-a realizat designul exterior, George Poenaru, liderul echipei care dezvoltă aplicația IOS și o parte din hardware-ul prin care Scooterson se va conecta la telefoanele mobile și Pavel Kiss, care va conduce echipa care crează aplicația web și “cloud”.