Richard Gere, vedetă americană de film, bine cunoscut și în România, a postat pe pagina sa de Facebook un text profund, impresionant prin simplitatea sa. El a reușit să pună pe gânduri sute de mii de oameni care, citindu-l, s-au gândit dacă nu cumva marele actor nu transmite un mesaj despre sine. E bolnav, suferă de o boală incurabilă, fiindcă exemplele date acum, indică o implicare personală, iar cazurile relatate le povestește de parcă s-ar povesti, cu regret, pe sine. Iată mesajul lui Richard Gere preluat de pe Facebook, citat de ampress.ro:
„De-a lungul vieții sale, mama unui prieten a urmat un stil de viață sănătos. A preferat alimentația sănătoasă, nu a fumat, nu a băut, s-a ocupat cu sportul și a evitat să se expună la soare fără cremă de protecție. Ea mergea regulat la consultațiile nutriționiștilor și fizioterapeuților, urmându-le indicații cu strictețe. Pot să spun că această doamnă a exagerat cu grija pentru sănătatea sa. Are acum 76 de ani și a fost diagnosticată cu cancer tegumentar și neoplasm al măduvei osoase. Ea suferă și de osteoporoză avansată.
Pe de altă parte, tatăl unui alt prieten, nu și-a pus interdicții niciodată. N-a făcut sport, i-a plăcut să mănânce copios, punând untul direct pe șuncă, a consumat alcool și s-a bronzat până când pielea i se exfolia. Toată viața a ignorat sfaturile medicilor și a trăit așa cum i-a plăcut. Are acum 81 de ani și doctorii spun că are o sănătate de invidiat.
Niciodată n-o să putem fugi de iadul din interiorul nostru, oricât de mult nu ne-am strădui. Mai devreme sau mai târziu, ne va ajunge din urmă. Mama muribundă a prietenului meu a zis: ‘Dacă știam că viața mea se va sfârși astfel, nu aș fi ascultat de doctori, și mai degrabă aș fi trăit după bunul meu plac.’
Aceasta este viața și nimeni n-o să trăiască veșnic. Nu trebuie să fim nepăsători față de propria noastră persoană. Așa că fiți voi înșivă. Pentru restul lucrurilor pur și simplu nu mai ajunge timpul!”
Aceste gânduri au ca ecou cuvintele lui Dalai Lama, care ne încurajează de multe ori spunând că fericirea este sensul vieții noastre:
„Însuși scopul vieții noastre este fericirea, care este susținută de speranță. Nu avem nici o garanție cu privire la viitor, dar noi existăm în speranța de ceva mai bun. Speranța înseamnă să mergi mai departe, să poți spune ‘Eu pot face acest lucru’. Speranța aduce forță interioară,încrederea în sine, capacitatea de a face ceea ce faci în mod onest, corect și transparent.”
Savantul Shantideva, călugăr tibetan din secolul al 8-lea, ne amintește că altruismul este cheia fericirii de durată:
„Toată suferința din această lume provine din eul nostru care dorește să fie fericit. Toată fericirea care există în această lume provine de la cei care doresc ca ceilalți să fie fericiți.”
Să fie doar mesajul unui învățător pentru ceilalți sau regretul unui om care a înțeles prea târziu cum trebuie trăită viața?, mai scrie ampress.ro