Un muzeu din Suedia a folosit pe post de recuzita cersetori romani pentru a ridica intrebari cu privire la inegalitatea dintre oameni la nivel mondial, dar initiativa acestora a fost aspru criticata, artistii find acuzati de exploatarea celor saraci, noteaza France24

Pentru cersetori oferta a fost de nerefuzat, dar inca de la deschiderea sa din ianuarie, spectacolul s-a dovedit mult mai controversat decat s-au asteptat oganizatorii. Criticii spun ca spectacolul reflecta viziunea clasei mijlocii din Suedia si ca este dispretuitor la adresa tiganilor.

Chiar si unii vizitatori au fost iritati: „Saracia a venit atat de aproape. M-a deranjat”, a declarat Ann-Marret Oftedal.

Luca Lacatus, un tamplar in varsta de 28 de ani dintr-un sat din nordul Romaniei, si iubita sa Marchela Cheresi, in varsta de 26 de ani, stateau pe strazile reci din Malmoe, atunci cand au fost abordati de artisti.

In loc sa castige intre 30-60 de coroane (3-6 euro) pe zi, cei doi puteau castiga de 4 ori mai mult doar stand timp de doua ore in interiorul calduros al galeriei Konsthall, una dintre cele mai mari din oras. Singurul lucru pe care trebuiau sa il faca cei doi era sa cerseasca in timpul spectacolului.

„Este mai bine decat pe strazi”, a declarat Lacatus pentru AFP.

„Afara este frig si oamenii nu sunt atat de draguti. In plus, nu trebuie sa vorbesti foarte mult”, a adugat acesta.

Acesta a spus ca va folosi cele 140 de coroane castigate intr-o ora pentru a munci la recontructia casei sale, care i-a fost distrusa de flacari in urma cu doi ani. Din cauza incidentului, serviciile sociale i-au luat doi din cei patru copii. Ceilalti doi copii stau cu alti membri ai familiei.

Marcela este acum insarcinata cu primul copil al cuplului, dar are si alti doi copii care locuiesc cu sora sa.

In cadrul instalatiei artisice, vizitatorii intra printr-un coridor intunecat unde mai multe ecrane anunta ca „Astazi nu trebuie sa dai (niciun ban)”

Apoi, acestia intra intr-o incapere in care cei doi romani stau in liniste, unul in fata celuilalt, la capete opuse ale camerei. Pe fundal se aude o muzica relaxanta si un perete este acoperit de articole din ziare despre cum pot fi realizate schimbarile sociale.

Foarte putini oameni stau in respectiva incapere pentru mai mult de cateva secunde: „Simti un fel de disconfort. Nu m-am putut concentra atunci cand m-am aflat in acea camera”, a spus unul dintre vizitatori.

 

sursa: hotnews.ro