stupu-alina

Mai rãu ca în filmul 12 ani de sclavie. Asa descriu fostii angajati ai firmei de pazã Sheriff Guard Protection conditiile de la fostul loc de muncã. S-a ajuns în aceastã situatie, spun ei, din cauzã cã nici o institutie a statului nu-i protejeazã de abuzurile patronului, în ciuda numeroaselor plângeri fãcute de cei care au lucrat acolo. “Cu totii suntem cãlcati în picioare. Agentii de pazã, dupã o turã de 24 de ore de muncã, sunt luati de patron si dusi pe mosia lui, unde trebuie sã munceascã la vie sau la grãdina dumnealui. Cine refuzã, e dat afarã fãrã nicio explicatie”, ne-a declarat un fost agent de pazã al firmei respective. Vorbele acestuia sunt întãrite de un caz petrecut nu mai târziu de sãptãmâna trecutã, când una dintre dispecerele firmei a lesinat la birou din cauza stresului si a oboselii acumulate. “A doua zi m-a fortat sã demisionez. M-a sechestrat în firmã si nu m-a lãsat sã plec pânã nu îmi scriu demisia. La fel ca pe colegii mei, si pe mine m-a obligat sã mã duc la Bogdana sã am grijã de soacra dumnealui. Pentru cã l-am refuzat, a asteptat pânã a avut sã-mi reproseze ceva si m-a dat afarã, fãrã niciun preaviz, fãrã nicio explicatie. Dar nicãieri în contractele noastre de muncã nu scrie cã trebuie sã lucrãm în agriculturã sau ca îngrijitoare. Am fãcut plângere la ITM, la Politie, sper ca cineva sã sesizeze abuzurile ce se petrec în firma respectivã”, a spus Stupu Alina, fostã dispecerã la Sheriff Guard Protection.

Din cauza lipsei de alternativã pe piata muncii, mii de angajati din judetul Vaslui sunt dispusi sã facã orice pentru a-si pãstra locul de muncã. Acestia sunt supusi aproape zilnic la un nivel din ce în ce mai ridicat de stres si epuizare, asta si din cauza angajatorilor, care profitã cã oamenii nu au unde sã plece sã munceascã în altã parte si îi exploateazã pânã când acestia cad din picioare. Este si cazul unei tinere din municipiul Vaslui, care în ultimele 10 luni a lucrat ca dispecerã la firma de pazã Sheriff Guard Protection. Desi la început i s-a promis un program lejer, cu zile libere si ture atât de zi cât si de noapte, dupã semnarea contractului, conditiile la locul de muncã s-au schimbat la 180 de grade. Timp de 10 luni, Alina Stupu a lucrat numai noaptea, chiar si 16 ore, fãrã zilele libere ce i se cuveneau. Dupã 10 luni de muncã neîntreruptã, patronul a aruncat-o ca pe o mãsea stricatã, dupã ce tânãra a lesinat la locul de muncã din cauza stresului si a oboselii acumulate. “Pe 1 iulie m-am angajat la firma respectivã. La început am fost mintitã cã am sã lucrez si ture de zi, si ture de noapte, dar am lucrat numai ture de noapte de 12 si 16 ore. Uneori, dupã o turã de 16 ore, ni se acordau douã zile libere, alteori doar o zi. Dupã zece luni de tras la maximum, a intervenit surmenajul. Pe data de 12 aprilie, la ora 17:00, mi s-a fãcut rãu la locul de muncã, am avut un atac de panicã din cauza stresului si a oboselii. Am sunat la ambulantã, nu a ajuns la timp, am sunat la echipajul de interventie al firmei. M-au dus bãietii în stare de inconstientã la spital. Medicii mi-au pus o perfuzie si în urma analizelor mi-au zis cã nu e nimic grav, cã am suferit un atac de panicã din cauza oboselii. A doua zi, pe data de 13, ne-a chemat directorul pe toate cele patru dispecere si mi-a ordonat sã-mi dau demisia, pentru cã, mi-a zis, el nu are nevoie de oameni bolnavi în firmã. Am fost obligatã sã-mi dau demisia. Nu m-a lãsat sã ies pe usã pânã nu mi-am scris demisia”, si-a început Alina Stupu povestea.

“I s-a pus pata pe mine de când am refuzat sã mã duc sã am grijã de soacra lui”

Femeia spune cã lunile cât a lucrat la firma respectivã au fost un adevãrat cosmar si asta din cauzã cã patronul îsi punea angajatele de la dispecerat si la alte munci. “Noi, fetele de la dispecerat, trebuia sã avem grijã si de câinele patronului, un buldog englezesc, sã tundem si gazonul. De Crãciun, pentru cã stia cã înainte sã vin sã lucrez la firma lui am muncit în Italia ca badantã (n.r. îngrijitoare de persoane în vârstã), m-a obligat sã mã duc la Bogdana sã am grijã de soacra dumnealui. Mi-a zis cã, astfel, o sã-mi pãstrez locul de muncã. Eu nu am fost de acord si practic, de atunci i s-a pus pata pe mine. Din clipa aia a tot cãutat motive sã mã dea afarã, pentru cã el asa face cu toti angajatii care îl refuzã. De altfel, si sãptãmâna trecutã, când m-a dat afarã, mi-a zis cã nu plec pentru cã nu îmi fac serviciul, ci pentru cã el nu are nevoie de oameni bolnavi. Dar el stie cã rãu mi s-a fãcut din cauza lui, pentru cã nu respectã programul de serviciu. Nu mi-a fost usor, ca femeie, sã rezist noapte de noapte, timp de 10 luni. Timp de aproape un an n-am avut nici o absentã nemotivatã, nu am întârziat niciodatã, nu mi s-a tãiat din salariu, n-am avut nici mãcar o abatere. Cum mi s-a fãcut rãu o singurã datã, cum m-a dat afarã. Acolo, în firma respectivã, e sclavie pe fatã, dar oamenii nu spun nimic pentru cã le este teamã cã-si vor pierde locurile de muncã”, a mai declarat Alina Stupu

Agentii de pazã, folositi de patron la muncile câmpului

La Sheriff Guard Protection nu doar dispecerele sunt folosite si la alte treburi în afarã de cele scrise în contractul de muncã. Potrivit unui fost angajat al firmei respective, agentii de pazã sunt obligati de patron sã munceascã la sfârsit de sãptãmânã pe terenurile agricole ale acestuia. “Nicãieri în contract nu scrie cã agentii de pazã trebuie sã meargã sã lege la via patronului sau sã-i îngrijeascã grãdina. Si cu toate astea, o fac pentru cã cine nu e de acord, e dat afarã. La fiecare sfârsit de sãptãmânã, agentii sunt luati de patron si dusi la Bogdana, ca sã munceascã pe mosia lui. Acum douã luni, un agent a fost demis pentru cã nu a vrut sã se supunã. Omul venea dupã o turã de 24 de ore de pazã, era extenuat, dar patronului nu i-a pãsat. L-a dat afarã în secunda doi”.

“Dumitriu are relatii peste tot, de asta nu pãteste nimic”

Fostii angajati ai firmei de pazã spun cã s-a ajuns în aceastã situatie pentru cã institutiile statului nu-si fac treaba asa cum trebuie. “Foarte multe persoane care au lucrat acolo si care au fost date afarã abuziv au fãcut plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncã (I.T.M.). De trei ori au venit inspectorii I.T.M. în ultimele 15 luni, însã au simulat niste controale care s-au încheiat cu niste amenzi modice. Asta pentru cã Dumitriu are relatii peste tot, de asta nu pãteste nimic. Institutiile statului vegheazã mai mult la drepturile angajatorului, pentru cã el e cel cu banii, iar angajatii sunt lãsati în voia sortii”, ne-au mai spus fostii angajati ai firmei respective.

“Dacã stiam cã doamna Stupu are probleme de sãnãtate, nu o angajam de la bun început”

Contactat telefonic, managerul firmei de pazã Sheriff Guard Protection, Costache Dumitriu, a refuzat sã comenteze acuzatiile aduse, rezumându-se doar la situatia fostei dispecere.”Dacã doamna Stupu s-a plâns de conditiile de la noi, trebuia sã nu stea perioada care a stat. Dumneaei a cãzut în dispecerat. Bãietii de la interventie s-au dus acolo, au gãsit-o aproape moartã. Eu nu pot sã lucrez în dispecerat cu un om care este bolnav. Noi n-am stiut de speta asta. Îmi pare rãu cã nu am stiut de la bun început pentru cã nu o angajam”, ne-a declarat managerul firmei de pazã. Din pãcate, astfel de cazuri, cu patroni care îsi constrâng salariatii sã munceascã ori peste program, ori pe gratis, ori prin alte pãrti, doar pentru a nu-si pierde locul de muncã sunt tot mai numeroase în judetul Vaslui, iar autoritãtile statului ar trebui sã se aplece cu mai multã atentie asupra acestor abuzuri.

 

Sursa: vremeanoua.ro