ecaterina andronescu schimba legea fundamentala a invatamantului in favoarea rectorilorEcaterina Andronescu este din nou în atenția prestigioasei reviste britanice Nature. Nu pentru lucruri pozitive, ci pentru o nouă rundă de critici împotriva nepotismului și degradării învătământului românesc sub conducerea sa.

„Cercetarea romanească este în derivă“, scrie revista științifică Nature într-un amplu articol dedicat situației din România.

În 2011, guvernul a aprobat o lege menită să ridice standardele în educație și cercetare. Ministrul Educației și Cercetării Daniel Funeriu a introdus norme și reglementări care să rupă rețelele locale de putere și să asigure că pozițiile de finanțare și cele universitare vor merge la cei mai buni oameni, notează Nature, care continua astfel: acel guvern a căzut anul trecut. A urmat inversarea reformelor; mulți oameni de știință dau vina pe succesorul lui Funeriu, Ecaterina Andronescu.

„Mulți dintre cei mai buni cercetători din România au plecat în timpul haosului politic care a urmat după căderea comunismului în 1989. Dar în 2011, guvernul a adoptat o lege concepută să ridice standardele în educație și cercetare. Ministrul Educației și cercetării Daniel Funeriu a ‘dotat’ legea cu norme și reglementari menite sa rupă rețelele locale de putere și sa asigure ca pozițiile de finanțare și cele universitare vor merge la cei mai buni oameni – de exemplu prin solicitarea ca aplicațiile pentru granturi (bani de la stat dați pentru cercetare prin concurs de proiecte – n.red.) să fie examinate de experți străini, precum și prin instituirea unui sistem de calificări minime pe care candidații să le îndeplinească pentru ocuparea unui loc de munca. În același timp, bugetul cercetării a fost majorat cu aproape jumătate“, notează Nature.

Publicația o mai critică pe Andronescu și pentru anularea reformelor lui Funeriu care începuseră să aducă învățământul românesc într-o matcă a normalității.

„Dar acel guvern a căzut anul trecut. Au urmat inversări ale reformelor; mulți oameni de știință dau vina pe succesorul lui Funeriu, Ecaterina Andronescu. Andronescu, care a preluat postul în iulie anul trecut, este un personaj puternic în politica universitară romană“, se arată în articolul citat.

Revista mai notează ca Andronescu și-a pierdut scaunul de ministru în decembrie anul trecut, însă în ultimele zile de mandat „a revizuit“ normele lui Funeriu, folosind trei instrumente legale – inclusiv „ordonanța de urgență“ cu scopul declarat de a face ca standardele pe care profesorii universitari trebuia să le îndeplinească pentru a creste în grad să fie accesibile mai multor persoane.

„Acțiunile lui Andronescu au anulat garanțiile stabilite împotriva conflictelor de interese și a nepotismului“, scrie revista științifica, ce precizează ca fostul ministru al Educației nu a răspuns întrebărilor adresate de Nature, pe aceasta temă, până la publicarea materialului.

10 COMENTARII

  1. …o rusine a invatamantului !…doamne te rugam sa nu-i mai vedem mutra pe sticla !

  2. „Personaj puternic in politica universitara romana” este d-na Andronescu, spune tot.

    Tot respectul oamenilor de stiinta romani !

  3. O politruca ordinara care a supt ciorapii mai-marilor comunisti, ca multi altii… S-a conformat ordinului de distrugere a invatamantului cum au facut toti slugoii vechiului regim securisto-mafiot. Pentru dezastrul provocat, executia ar fi cea mai buna pedeapsa. Sau cel putin 25 de ani de munca silnica…

  4. O dezamagire totala aceasta persoana ca nici nu se poate numi Doamna , o mare catastrofa a invatamantului , pai daca aseara la emisiunea Butonul de panica spunea: ca pune pariu ca acest guvern are cele mai multe persoane performante , pai si ce facem cu penalii!!!! ? Daca acest personaj formeaza tineri in scoli atunci sa nu ne miram ca saracii tineri sunt manipulati, dar asa ne trebuie ca nu stiu cum se face dar tara aceasta este condusa mereu de dorinta minoritatilor , atunci cand vom invata sa triem si sa-i alegem pe cei mai buni , sa nu stam pasivi si sa comentam in fata TV-ului doar atunci se va schimba ceva si asta ar trebui sa fie cat mai repede de dragul tinerilor nostrii sa nu mai pribegeasca prin lume .

    • Desigur NU este o noutate…dar e bine ca, „catastrofa abramburici” a intraat si in vizorul revistei Nature…

Comentariile sunt închise.