Dupa 4 luni de guvernare in loc sa se ocupe de numeroasele probleme a celei de-a doua cele mai sarace tari din UE, mandatul lui Ponta de pana acum a fost dominat de incercarea partidului sau de a il da jos pe presedintele Traian Basescu, ceea ce a provocat conflict cu juridicul, ingrijorare la Bruxelles si nesiguranta in randul investitorilor, scrie Reuters intr-o analiza politica a mandatului lui Victor Ponta.
Citeste mai jos analiza Reuters:
Ponta, un social-democrat de stanga, parea ca „are totul” atunci cand a devenit cel mai tanar premier din UE in luna mai, alianta sa cu liberii bucurandu-se de o majoritate parlamentara si de un rating de peste 60% in sondaje.
Acum, cel care ar fi trebuit sa reprezinte o schimbare de garda pentru partidul sau (Reuters ii numeste succesori ai comunistilor fostului dictatori Nicolae Ceausescu) se afla la ananghie.
In loc sa se ocupe de numeroasele probleme a celei de-a doua cele mai sarace tari din UE, mandatul lui Ponta de pana acum a fost dominat de incercarea partidului sau de a il da jos pe presedintele Traian Basescu, ceea ce a provocat conflict cu juridicul, ingrijorare la Bruxelles si nesiguranta in randul investitorilor.
La cinci ani dupa aderarea la UE, Romania a facut un progres slab, sub o serie de guverne ce au rezistat putin, in reformarea economiei dominate de stat si lupta impotriva coruptiei raspandite la scara larga. Probleme de baza pe care majoritatea statelor europene le-au depasit in urma cu cateva decenii, precum alimentarea cu apa pentru toti cetatenii, raman nerezolvate.
Multi romani se simt dati la o parte in cadrul UE. Bruxelles-ul monitorizeaza respectarea statului de drept in Romania si masurile anti-coruptie, iar tara este in continuare exclusa din spatiul Schengen.
„Speram ca dupa alegerile din Decembrie, tulburarile politice sa se sfarseasca si autoritile sa se concentreze mai mult pe imbunatatirea situatiei economice a tarii”, a declarat pentru Reuters Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, un fond de 3,4 miliarde de euro care detine actiuni in cateva zeci de companii romanesti.
Ponta, un fost procuror si sofer de raliu amator, care a implinit 40 de ani saptamana trecuta, a castigat puterea in urma unei motiuni de cenzura care l-au dat jos pe Mihai Razvan Ungureanu, premierul de centru-dreapta, dupa numai trei saptamani.
Noul guvern al Uniunii Social Liberale, o uniune fragila, a emis peste 40 de ordonante de urgenta in primele doua luni, trecand peste parlament si limitand puterile Curtii Constitutionale.
Ponta l-a acuzat pe Basescu, un fost capitan de petroliera, ca a blocat politicile guvernului si ca a ignorat coruptia. USL a folosit majoritatea parlamentara pentru a suspenda presedintele si au facut un referendum de demitere in iulie. Dintre cei care au votat, 88% au sustinut demiterea, insa prezenta a fost de numai 46%, iar Curtea Constitutionala nu a validat referendumul si presedintele a fost repus in functie.
In timp ce tensiunile intre guvern si puterea judecatoreasca se intensificau, Consiliul Europei a declarat ca CCR a cerut ajutorul pentru a fi protejata de presiuni politice.
Ponta a incercat sa prezinte incidentele drept consecinte ale disputelor de acasa. „Nu imi plac cei care merg sa faca denunturi la Bruxelles sau Strasbourg sperand ca ii va ajuta acasa, insa pe de lata parte nu cred ca ar trebui sa ne luptam cu Comisia Europeana pe tema razboaielor domestice” a spus Ponta, potrivit Reuters.
Certurile cu Basescu si curtea au afectat increderea la nivel international in ceea ce il priveste pe Ponta. „Unde este garantia ca nu se va intampla iar? Recapatarea credibilitatii pierdute cu partenerii externi nu va fi nici usoara nici rapida”, a declarat un diplomat european pentru Reuters.
Turbulentele au ridicat indoieli si in randul investitorilor privind angajamantele Romaniei fata de reformele necesare sub acordul de sprijin de 5 miliarde de euro cu FMI. Costul asigurarii Romaniei in fata default-ului a dus moneda nationala la un minim istori in timpul verii.
Agentia aminteste si de scandalul plagiatului lui Ponta, precum si de incarcerarea lui Adrian Nastase.
Cazul Nastase a fost un semn mult asteptat ca Bucurestiul este in sfarsit serios in ceea ce priveste lupta anticoruptie, iar expertii spun ca acest lucru ar fi putut sa il determine pe Ponta sa il vrea pe Basescu indepartat.
Cu 19 parlamentari din alianta lui Ponta si cativa din opozitie fiind cercetati, ambele parti vor sa isi tina oamenii departe de inchisoare si UE monitorizeaza numirea unui nou procuror sef si sefului departamentului anti-coruptie.
USL ar putea inca sa formeze o majoritate parlamentara in decembrie, insa esecul demiterii lui Basescu i-au afectat popularitatea, aflata la putin peste 50%.
Distanta intre social-democratii lui Ponta si liberalii condusi de Crin Antonescu, inclinat spre gafe, se adanceste. Ponta si-a avertizat membrii partidului sa isi pastreze opiniile pentru ei sau risca sa fie exclusi din cursa electorala.
„Impreuna cu PNL am esuat, asa ca este privita ca o alianta ratata – desi Crin Antonescu este vazut ca principalul vinovat”, a declarat un social-democrat.
„Suntem constienti ca, fiind atat de aproape de alegeri, trebuie sa ramanem impreuna, fie ca vrem sau nu”, a declarat un parlamentar USL.
Elena draga,te-ai trezit ca prosta-n papusoi,sa combati.N-ai inteles ca pe acest forum isi exprima parerile cei nespalati pe creier de antenele lui voiculescu?Da,se adsmit pareri pro si contra,dar s-o faci argumentat.Spune cateva din masurile cu adevarat benefice ptr.tara si nu pomeni electorale,pe care le-a luat cel mai penibil guvern,din 47 pana azi.Altfel vorbim doar ca sa ne aaflam in treaba.Ce-au facut celelalte guverne am vazut,ca doar n-am trait pe Luna.Nu e nevoie ca la toate aparitiile televizate ale uslasilor,sa ni le aminteasca,sa-i vedem la treaba,ca de lamentari de primadone suntem satui pana-n gat.Unde-i mult trambitata drepate sociala,de ce nu dau legi care sa incurajeze munca si nu spolierea statului prin acordarea de ajutoare sociale celor cu Mecedesuri si case cu turnulete?Pe ce lume traiesti?Si exemplele pot continua.
Ce mai conteaza cine a scris acest articol !
Cei care au verificat lucrarea de doctorat a dlui Ponta, nu sunt oameni de ici de colo, ci adevarati inteligenti si culti.
Asta spune tot !
@pentru ,,elitistii,, comentatori de pana acum.Nu va intrebati de ce articolul nu are si autor.Pentru ca nu a vrut echidistantul Moraru sa vi-l puna .Ati fi vazut atunci ca a fost scris de un roman in Romania si apoi trimis prin ziare straine si reluat iarasi pe aici pe saituri pro basescu.S-o fi facut degeaba asta?Am vrut doar sa va atentionez asupra independentei pe care o clamati pe aici si pe care unii inteleg ca ati si platit-o cumparand actiuni….
ponta este cel mai mincinos si plagiator primministru care a existat vreodata.un asemenea individ arogant si needucat sau mai bine zis educat de mentorul sau puscariasul nastase nu are ce cauta intr-o functie atit de importanta, sper ca la alegeri oamenii i-si vor da seama de incompetenta, nepregatirea si aroganta acestor doua marionete ponta si cacarau.pe foras cu ei.
Problema este a Gradinii zoologice din Bucuresti!
Daca nu scapau maimutoiul din cusca, acum nu am fi trecut prin ceea ce trecem…Alo! DNA! Duceti-l inapoi pe omul de Neanderthal!
dec
Nu-si va da demisia decat daca atele papusarilor care-l manuiesc se vor rupe.El nu stie de nici unele,procuror amator a fost,sofer de raliu amator a fost,toate aceste amatorisme le-a facut pe banii oamenilor,pai dece ar demisiona?!
D-le IDIOT Viorel Ponta plecati acasa si lasati-va de sportul asta pe care-l practicati atat de prost.DEMISIA.
Daca vrei sa-l cunosti pe om sa-i dai puterea. Si asa este. Partea proasta este ca proverbul nu spune in cat timp te lamuresti, cat timp i-o lasi, daca i-o mai poti lua, sau daca renunta el la ea. Cei din afara s-au lamurit mai repede. Romanii asteapta pana la alegeri, ca sunt invatati sa rabde. Si poate vor rabda in continuare daca nu-s atenti.
plagiatorul si-a dat arama pe fata singur, cel mai mincinos si incompetent prim-ministru de la revolutie pana azi !!!
Cine sapa groapa altuia cade singur in ea !!!
Comentariile sunt închise.