120836_1În Primăria Capitalei se pare că majoritatea funcţionarilor „lucrau” la bunăstarea lui Sorin Oprescu. Cele mai mari şi mai multe probleme în relaţia cu cetăţenii au fost înregistrate la Direcţia de Urbanism a Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). Au existat şi plângeri penale împotriva unor angajaţi pentru fals în acte, care s-au finalizat cu amenzi administrative din partea procurorilor. Cu toate acestea, ei au fost menţinuţi în funcţii şi încurajaţi să fie obraznici cu cetăţenii, de şefii lor, recte arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, şi de primarul general Sorin Oprescu.

Cum ar fi să vă treziţi că în loc de răspuns la o solicitare serioasă primiţi din partea funcţionarului public o ofertă de cumpărare a unui iaht? Oferta pare bine documentată, poze de detalii, descrieri, date tehnice. Dacă sunteţi cârcotaşi, veţi spune că funcţionarul scoate bani şi din intermedieri de vânzare-cumpărare. Dacă sunteţi mai indulgenţi cu tupeul funcţionarului, o numiţi „bătaie de joc”. Acesta este un fapt real, relatat de cetăţeni şi dovedit cu înscrisuri. Funcţionarul tupeist este Victor Manea, expert în Direcţia de Urbanism a PMB. După ce i-a transmis verbal bucureşteanului că problema sa nu va fi rezolvată dacă el nu vrea, i-a trimis oferta de cumpărare a unui iaht pe e-mail. De aici şi replica televizată a primarului Capialei, care pomenea de „folclorul urban” când vorbea de presupusele sale iahturi. Orice om ştie că tupeul unui funcţionar apare când este încurajat, susţinut, sau tolerat de şef.

Faptele bune se plătesc

Pe vremea când Victor Manea îşi permitea să glumească în acest fel cu contribuabilii, Direcţia de Urbanism era condusă de Ioana Balaurea Chiliman, fosta cumnată a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman. Aceasta era căsătorită cu fratele mai mare al edilului de la sectorul 1, profesor de matematică la Liceul German. După cum se ştie, Primăria Capitalei este cea care emite Planurile Urbanistice Zonale, apoi primăriile de sector – elaborea Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) şi dă autorizaţiile de construcţie. Doamna Balaurea era veriga de legătură între PUZ-urile aprobate de PMB, vorbim în special de cele ilegale, şi PUD-urile Primăriei Sector 1. Procesul, de regulă durează 3-4 ani, iar şpăgile se încasează şi se redistribuie pe întreg traseul, inclusiv la primăriile de sector.

În cazul dosarului Greenfield, atât Ioana Balaurea, cât şi Victor Manea s-au ales cu amendă administrativă de 1.000 de lei, respectiv 800 de lei şi scoaterea de sub urmărire penală pentru eliberarea unui PUZ şi a unei autorizaţii de construcţie nr. 106 din 2008, eliberată de PMB de trecere a utilităţilor prin mijlocul pădurii. Documentaţia urbanistică poartă semnătura lui Sorin Oprescu, a lui Mădălin Dumitru, arestat în 2014 pentru luare de mită, şi a arhitectului-şef Gheorghe Pătraşcu. Amenzile administrative aplicate de Procuratură şi neînceperea urmăririi penale în acest caz demonstrează că fapta există, dar că nu este atât de gravă pentru începerea urmăririi penale. În acest caz este vorba despre un teren în valoare de 3 milioane de euro, iar şpaga solicitată cetăţeanului este de circa 50 de mii de euro. La această sumă se adaugă plata arhitecţilor „agreaţi” de PMB şi de arhitectul-şef, bani care ajungeau prin intermediul Ioanei Balaurea şi la primăria lui Chiliman. Deoarece bucureşteanul a refuzat să dea aceşti bani, s-a ales cu oferta de cumpărare a iahtului, dar şi cu ameninţări din partea lui Victor Manea. În schimb, prin PMB se spune că doamna Balaurea a rămas şi după pensionare consilier personal al primarului general, pentru merite deosebite în activitatea urbanistică.

Rezoluţii disciplinare amânate

Episodul iahtului şi ameninţările transmise de funcţionar cetăţeanului erau scrise de pe mailul PMB. „Spunea că este liber să facă ce vrea, pentru că nimeni nu îl va sancţiona disciplinar”, spune bucureşteanul. El a sesizat cazul primarului general, care a decis constituirea unei Comisii de Disciplină. Într-un document aprobat de Sorin Oprescu, dar semnat de Adrian Iordache, şeful Direcţiei Juridice, se arată că sesizarea a fost supusă analizei Comisiei de Disciplină a PMB, dar că „procedura răspunderii disciplinare se suspendă până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale sau până la data la care instanţa judecătorească dispune achitarea sau încetarea procesului penal”. Aşadar, tupeul, obrăznicia, ameninţările directe ale funcţionarilor din PMB au fost tolerate şi încurajate chiar de Sorin Oprescu, chiar şi în condiţiile în care acestea erau transmise direct de pe mailul PMB. În loc să-i destituie, după ce procurorul le-a dat decizia de amendare administrativă, el a continuat să-i menţină în sistem.

Oamenii de încredere ai lui Sorin Oprescu

Surse din Primăria Capitalei spun că Sorin Oprescu nu obişnuia să iasă în faţă la „şpăgile de mizerie” de mii şi zeci de mii de euro. Printre oamenii de încredere ai acestuia sunt enumeraţi George Iorgovan, consilier personal, care supraveghea Direcţia Juridică a PMB, cu preocupări precise privind retrocedările de terenuri şi activitatea din Parcul Herăstrău, Radu Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor, Geta Drăgoi, şefa Direcţiei Personal, Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef, şi Diana Oltean, actuala şefă a Serviciului Urbanism. Lista consilierilor şi asistenţilor personali ai lui Sorin Oprescu a fost ştearsă de pe site-ul PMB încă de anul trecut. La data reţinerii edilului, erau 7 consilieri şi 4 asistenţi personali.

Corespondenţa purtată de Victor Manea cu cetăţenii pe bani publici

„DRAGUL MEU,

Întrucât intenţionez să-mi construiesc o casă de vacanţă şi, momentan, nu am o relaţie cordială cu Ministerul de Finanţe, m-am gândit să pun în vânzare yachtul meu.

Accept şi plata în rate, dar numai de la TINE CÂND ÎŢI RIDICI salariu.

ÎŢI mulţumesc mult pentru bunăvoinţa şi sprijinul vostru.

VĂ DORESC O ZI BUNĂ.

O celebră companie franceză de construcţii navale, împreună cu una din Monaco, şi-au dat mâinile pentru a construi împreună acest yacht de dimensiuni enorme: lungime 58 m şi lăţime 38 m.

Suprafaţa yachtului este de 3.400 mp cu locuri pentru 12 pasageri şi 20 de membri ai echipajului.

Yachtul este unul „verde” (ecologic).

Consumă energie „verde”, care economiseşte 20 la 30% combustibil şi 40 la 50% electricitate consumată la bord. Dispune de 900 mp de panouri solare, care produc zilnic o putere de 500 kW.

Echipament:

Trei punţi, o piscină de 25 mp, spa, un heliport de 100 mp, camere de baie, saună, sală de forţă, sală de masaj, o alee pentru promenade, lungă de 130 m, o cameră de audiţii muzicale, o sufragerie, o sală de cinema, punţi însorite, apartamente, terase, locuri de odihnă.

Punţile comunică între ele cu scări, dar există şi un lift.

Apartamentul proprietarului:

Cu o suprafaţă de 200 mp, ocupând complet a treia punte.

Ce se vede este dormitorul.

Vederea asupra mării e fantastică de pe terasa proprie de 25 m lungime.

Bătut de soare, yachtul are formă de potcoavă şi un acoperiş care este mereu scăldat de soare.

Spaţiul de odihnă

Aflat pe puntea inferioară, are o seamă de dotări, cum ar fi: spaţii de odihnă, un pian, un bar, locuri de servit masa etc.

Sufrageria este aşezată pentru a permite vederea la mare.

Apartamente pentru oaspeţi

Pentru oaspeţi, 5 apartamente cu două paturi şi cu vedere la mare, amplasate pe puntea de mijloc.

La acest nivel se află şi o sală de lectură.

Aşa arată văzut din faţă.”

120836_2

sursa: puterea.ro

4 COMENTARII

  1. Cautam colaboratori pentru publicare anunturi.

    Se lucreaza comod de acasa.

    Cerinte:

    – cunostinte minime PC ;

    – necesar calculator;

    – conexiune internet;

    – rabdare;

    – seriozitate.

    Nu este necesara experienta.

    Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.

    Veti trece mai intai prin instruire, apoi care doriti, o sa incepeti sa lucrati.

    Program part-time.

    Cereti detalii la adresa : [email protected]

    Oferim si solicitam seriozitate !

    • „Cautam colaboratori pentru publicare anunturi.”
      Si cind ii cautati, ii cautati si in c…r? O intrebare naiva….sa stiu daca „aplic”!

      • am ras copios domnue !…..fiul meu când zic una buna imi zice -tata esti mortal !…asa va zic si eu ….ati fost mortal domnule !

        • George IORGOVAN are proces penal la judecatoria sector 1 ptr ca a lovit o fata,proces de paternitate de recunoastere o fetita la brasov, zeci de procese cu politia contraventii auto, proces ca s-a batut in club cu nu stiu ce individ, prin dosarul prostituatelor cu Marta este…cu siguranta la primarie nu a incalcat legea ca stie consecintele si sigur avea suficiente procese
          sunt publice publice toate nu ascunde

          fiti seriosi, nu e corect sa transformam acum primaria si pe Oprescu in raufacatori, ajungem ca in cazul Basescu: ploua si sunt inundatii – Basescu e vinovat! deci nici chiar asa exagerari
          pt Chiliman inca avem prezumtia de nevinovatie

Comentariile sunt închise.