Mi se cere, constant, să scriu despre oamenii de afaceri buzoieni de succes. Despre cum au pornit și au crescut afacerea, despre reușitele și problemele pe care le întâmpină. Ușor de zis și de cerut, dar mai greu de făcut. Întrucât, în general, întreprinzătorii buzoieni se feresc de publicitate și, poate, au dreptate să o facă. Se tem că apoi vor fi ținta unor numeroase și exigente controale din partea diferitelor autorități ale statului. Totodată, după știrile referitoare la deschiderea unor noi supermarketuri la Buzău (Lidl, Kaufland, etc) mi se reproșează că promovez branduri străine, care-și externalizează profitul, și dacă sunt un bun român mai degrabă să scriu despre afaceri mai mici și modeste, de cartier, dar ale unor români verzi.
Astăzi, din întâmplare, am apucat să stau de vorbă preț de nici zece minute cu unul dintre proprietarii lanțului de magazine Bian Market din Buzău. E vorba de Liviu Ungureanu, soțul, căci, afacerea e împărțită cu soția. Cum spuneam mai sus, omul se ferește de publicitate, iar cele câteva cuvinte smulse au fost probabil singurele rostite în fața unui ziarist. În plus, m-a refuzat elegant când i-am cerut să-i fac o fotografie în fața magazinului. Poza articolului e luată dintr-un alt context și a trebuit să fac o ghidușie în photoshop pentru a ieși ceva cât de cât reprezentativ.
8 magazine, 97 de angajați
„Împreună cu soția îngrijesc de acest lanț de magazine, șapte în orașul Buzău și unul în Berca. Avem responsabilitatea a 97 de angajați, toți din Buzău. La care se adaugă toți ceilalți, ai producătorilor, mulți tot din Buzău, de la care procurăm marfa. Afacerea a început-o soția mea, Mirela, în 2002 cînd a deschis primul magazin, în stația de autobuz din Unirii Sud. Eu m-am alăturat pe parcurs, eram inginer…”.
„Azi-noapte am dormit două ore. La 5.45 trezirea, indiferent de zi”
„Câte ore dorm pe noapte ? Aseară, de exemplu, doar două. În fiecare zi, inclusiv sâmbăta și duminica, mă trezesc la 6 fără un sfert. Noaptea trecută n-am putut să adorm, am un proiect în minte și am tot cumpănit. Lucrez foarte mult, atât eu, cât și soția. Probabil, un avantaj al firmei nostre e că avem foarte puțin personal TESA. Eu, soția și încă vreo doi. Un alt atu e că cea mai importantă parte a mărfii e controlată direct de mine. Dar nu aici, ci direct la producător. Dimineața începe cu vizita la producătorii de fructe. Apoi, trec la mezeluri. Și așa mai departe. Marfa trebuie să fie proaspătă și de calitate. În plus, am și niște cerințe speciale. Avem clienții noștri fideli, tocmai pentru că anumite produse nu le pot găsi decât la noi”.
„Am rezistat concurenței Profi. Avem vânzări mai mari față de 2016”
„Cum am rezistat concurenței cu magazinul Profi, deschis vizavi ? Chiar foarte bine. Sincer. Am avut pierderi doar în primele zile de la deschiderea magazinului lor. Probabil, din curiozitate, clienții au mers la Profi. Apoi, au revenit la noi. Nu sunt un tip care să mă laud, nici prăpăstios, dar avem vânzări mai mari decât anul trecut, când nu era Profi. Nu cred că buzoienii vin la Bian pentru că ar ști că sunt buzoian și cumpără de la noi dintr-un soi de patriotism local. Personal, nu cred în asta. Oamenii cumpără de la cei care au un raport corect preț-calitate, indiferent de nația vânzătorului”.
„Nu-mi fac griji că vin Lidl și Kaufland”
„Da, am auzit că se vor deschide în Bariera Ploiești, un Lidl și un Kaufland. Nu-mi fac prea mari griji. V-am spus, avem clienții noștri, produse propriii, prețuri mai mici ca ei. N-au cum să ne egaleze, pentru ei lucrează o armată, care trebuie plătită, noi suntem câțiva. Însă, trebuie să recunosc, de la ei, marii retaileri veniți din vest, am învățat și noi meserie, cum se face un comerț civilizat. Dacă nu-i vedeam pe ei, cred că aveam și acum tejghele din lemn”.
Nu intră în magazinele concurenței
„Vă vine să credeți sau nu, dar eu n-am trecut niciodată pragul magazinului Profi. Nici la Carrefour sau Kaufland nu mai intru demult. M-aș uita la prețuri, aș face tot soiul de comparații, s-ar declanșa o nebunie în capul meu. Prefer să-mi văd de afacerea mea, să avem marfă și prețuri bune. Uite, vreau să laud pe cineva. E vorba de domnii de la General Agrocom, tată și cei doi fii, la ieșirea din Buzău spre Vernești, lângă Comat. De la ei, luăm mezelurile. Îmi dau marfă super. De-asta spun că alții n-au produsele noastre. E important ca Bian Market să existe pentru că în acest fel vor rezista și alte afaceri, ale unor buzoieni care produc marfa pe care o vindem noi. Și un ultim lucru. Să știți că angajații noștri sunt mai bine plătiți decât cei de la marile magazine”.
Sursa: buzoienii.ro