ue-a-primit-premiul-nobel-pentru-pace-pe-2012-15466

Numărul candidaților propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace din acest an a atins cifra record de 376, depășind cu mult precedentul record, de 278 de propuneri, care data din 2014, a anunțat marți, Comitetul Nobel norvegian, instituția care acordă prestigioasa distincție, transmit agențiile internaționale de presă, potrivit Agerpres.

În 2016, lista conține 228 de persoane și 148 de organizații, identitatea tuturor urmând să rămână secretă timp de 50 de ani. Excepție fac situațiile în care cei care avansează propunerile — miniștri, parlamentari, foști laureați etc — își fac publică alegerea.

Se cunoaște deja că pe lista din 2016 figurează, printre alții, Papa Francisc, voluntarii care i-au ajutat pe migranții ajunși în câteva insulele grecești, cancelarul german Angela Merkel și actrița americană Susan Sarandon. În același context apare și numele magnatului Donald Trump care încearcă în prezent să devină candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din SUA.

Cei cinci membri ai Comitetului Nobel norvegian — care aleg câștigătorul premiului — au avut luni o primă reuniune, în cursul căreia și-au putut prezenta și propriile lor propuneri de candidați.

Numele câștigătorului sau câștigătorilor (cel mult trei) din 2016 va fi difuzat în luna octombrie, ca și laureații celorlalte premii Nobel, dar ceremonia de înmânare a distincțiilor va avea loc la Oslo și nu la Stockholm, unde se decernează restul premiilor instituite de omul de afaceri suedez Alfred Nobel.

Anul trecut Nobelul pentru Pace a revenit Cvartetului pentru Dialog Social din Tunisia, pentru contribuția adusă la edificarea ”democrației pluraliste” în această țară africană.