O echipa de cercetatori chinezi a anuntat ca a reusit sa teleporteze o particula din regiunea Ngari, pana la satelitul Micius din spatiu, pe o distanta de 1400 de kilometri. Recordul anterior era de aproximativ 100 de kilometri, conform stirileprotv.ro
Ce anume va vine in minte atunci cand va ganditi la teleportare? Cel mai probabil, echipa Enterprise din Star Trek. Nu este insa vorba despre o teleportare precum cea din Star Trek, insa ceea ce au reusit chinezii este impresionant.
Teleportarea cuantica se refera la transferul instantaneu al unei stari cuantice, sau a unui bit de informatie cuantica, de la o particula la alta, de-a lungul unei anumite distante.
Pentru ca aceasta teleportare sa fie posibila, doua sau mai multe particule trebuie sa fie legate. In fizica cuantica, asta inseamna ca cele doua sunt aceeasi particula, chiar daca exista in locuri diferite. Daca una are o anumita polarizare, si cealalta va oferi aceeasi masuratoare, chiar daca sunt despartite de distante uriase.
Abilitatea de a teleporta stari cuantice este extrem de importanta pentru calculatoarele cuantice, deoarece doua particule legate pot lucra ca o parola pentru distribuirea de informatii criptate, spre exemplu.
Experimentul chinezilor este de admirat, deoarece doua particule legate pot fi separate chiar si de intregul univers, chiar daca in practica asta e mai dificil.
Cercetatorii chinezi au reusit asta de sase ori. De fiecare data, doua particule erau legate pe Pamant, iar una era trimisa in spatiu. Astfel, chinezii au facut un pas urias in ceea ce priveste cercetarile in domeniul comunicatiilor cuantice.