Susțin, cu orice risc, că PSD a impus celor patru televiziuni de știri să realizeze dezbateri între finaliștii cursei electorale din 16 noiembrie, și nu invers, așa cum ar fi normal într-o societate democratică, în care libertatea presei este garantată de Constituție, iar libertatea media audiovizuale este completată prin legea audiovizualului.
Televiziunile de știri n-au știut că l-au invitat pe Ponta la dezbateri în ultima săptămână de campanie. Și ce dacă! Ponta vine și neinvitat. Cele patru televiziuni de știri sunt în imposibilitatea de a reacționa, întrucât trei dintre ele sunt dependente financiar sau politic de Guvern, iar cea de-a patra este ignorată. Organizațiile de media tac, chiar și după trei zile de la declanșarea situației, deși nu există precedent în presa românească de la Revoluție încoace.
”Televiziunile au fost deja contactate și, până la acest moment, au confirmat toate interesul și acceptul de a organiza aceste dezbateri, la aceste date și cu această tematică”. Așa sună un fragment din comunicatul de presă difuzat pe 3 noiembrie, inclusiv pe site-ul partidului.
Să analizăm, deci, ce scrie negru pe alb în comunicatul PSD:
– ”Televiziunile au fost contactate” – deci nu jurnaliștii au adresat PSD invitații, ci PSD a contactat televiziunile;
– Televiziunile ”au confirmat acceptul de a organiza dezbaterile” – deci televiziunile doar au acceptat ceea ce a propus PSD;
– ”acceptul de a organiza aceste dezbateri, la aceste date și cu această tematică” – deci, nu televiziunile au stabilit tematica, și nici orele de difuzare, ci PSD.
Ce spun Victor Ponta și alți comunicatori ai PSD:
4 noiembrie, B1 TV, emisiunea ”Bună seara, România!”
Victor Ponta: Bună seara, mulţumesc de invitaţie şi sper că este o avanpremieră, că marţi sau, când, miercurea viitoare, la ora 20:00, voi fi aici pentru dezbaterea finală.
Mădălina Puşcalău: Să sperăm că va fi şi contracandidatul dumneavoastră Klaus Iohannis.
Victor Ponta: Şi eu sper.
Mădălina Puşcalău: Pentru că invitaţia pe care aţi lansat-o…
Victor Ponta: Nu cred că poate să spună de B1TV că este televiziunea PSD, că ar fi chiar culmea!
Mădălina Puşcalău: Bun, vom vedea până săptămâna viitoare.
Așadar, moderatoarea emisiunii care se difuzează zilnic, de la ora 20.00, pe postul B1, nu spune nimic despre nicio finală, în schimb primul-ministru subliniază că prezența lui este doar o avanpremieră la finala de miercurea viitoare, de la ora 20.00. Exact ora talk-show-ului pe care îl realizează moderatoarea. Câteva zeci de secunde mai târziu, Mădălina Pușcalău afirmă, îndoindu-se de posibilitatea unei dezbateri ”pentru că invitația pe care ați lansat-o”. Mai departe, în emisiune:
Victor Ponta: ”Sper să vorbesc, în dezbaterea cu dl Iohannis, despre economie”.
Mădălina Pușcalău: ”Vorbiți despre dezbaterea aceea, sper să aibă loc!”
Victor Ponta: ”Atenție! Sunt patru dezbateri pe cele patru televiziuni de știri (…)
Mădălina Puşcalău: Din zona ACL, înţeleg că, până la urmă, nemulţumirea este că nu sunteţi dumneavoastră cel care trebuie neapărat să organizeze şi poate că mai bine…
Victor Ponta: Dar nu am organizat eu, organizează posturile de televiziune.
Mădălina Puşcalău: Înţeleg lucrul acesta, dar, eu vă spun până la capăt argumentul sau contraargumentul, ar fi mai bine să existe o întâlnire între echipe din cele două tabere şi să negocieze vreo formulă. Sunteţi de acord cu chestiunea aceasta?
Victor Ponta: Ştiţi care este problema? Am o experienţă din 2009 când, sigur, din partea staff-ului domnului Geoană, participam şi eu la acele negocieri şi de fiecare dată se ajungea în puncte moarte în care nu mai … unul vrea într-un fel, unul o vrea pe Puşcalău, altul pe Sorina Matei şi atunci, ca să evităm acele discuţii, care la un moment dat erau absolut sterile, am zis, domnule, mergem la fiecare post de televiziune. (…) Dezbaterile sunt de la ora 20:00, toate patru, ca să nu se spună: „Nu, domnule, la ăştia m-ai pus dimineaţa, când nu se uită nimeni”. Sunt de la ora 20:00
4 noiembrie, Realitatea TV, emisiunea ”Deschide lumea”:
Ana Birchall: În momentul în care ai propuneri de la 4 televiziuni, propuneri de dezbateri să aibă loc la 4 televiziuni, cred că nu se poate vorbi de lipsă de neutralitate.
Lavinia Şandru: Nu ştiu dacă va trebui să avem 4 dezbateri sau…
Ana Birchall: Ba da, pentru că sunt teme importante. Eu cred că este important să vorbeşti. Poţi să ai o dezbatere pe politică externă, poţi să ai o dezbatere pe diplomaţie, poţi să ai o dezbatere pe securitate, pe probleme economice. Eu vă spun sincer că îmi doresc, aşa cum orice român care se uită la noi în acest moment, îşi doreşte să audă răspunsul domnului Klaus Iohannis. (…). Am înţeles. Deci Klaus Iohannis fuge de dezbateri. Mulţumim, vă este frică de dezbateri. Îi este frică lui Klaus Iohannis să vină în faţa oamenilor să-şi spună părerea despre alocaţiile pentru copii, despre securitate, despre politică externă de care nu are habar etc.
Lavinia Şandru: Pe de altă parte, sigur că este de discutat pentru că e propunerea unui candidat apropo de aceste dezbateri, trebuie să fie şi celălalt candidat.Trebuie să fie de acord şi televiziunile.
Ana Birchall: Sunt de acord cele 4 televiziuni.
Așadar, Lavinia Șandru, realizatoare de talk-show la Realitatea TV, una dintre televiziunile de știri care ar urma să organizeze una dintre dezbateri afirmă că nu știe dacă sunt necesare patru dezbateri și că ar trebui să-și dea și televiziunile acordul pentru dezbateri, iar reprezentantul PSD argumentează de ce televiziunile care nu știu că au dezbateri sunt interesate de aceste dezbateri (despre care nu știu).
Ana Birchall: Dumneavoastră aţi spus că noi am stabilit temele. Este o informaţie pe care vă rog cu respect să o verificaţi. Dacă o veţi verifica veţi descoperi că echipa noastră a transmis invitaţiile către aceste televiziuni şi orele, data şi subiectele au fost stabilite de către aceste televiziuni. Deci eu vă rog pe dumneavoastră cu respect, ca să nu mai încercăm să inducem în eroare.
Lavinia Şandru: Pot să întreb şi eu Realitatea ce a stabilit aici, că sunt şi eu curioasă?
Ana Birchall: Pot să verific exact tema care este.
Lavinia Şandru: Dar Realitatea ce a stabilit? Ce oră? Pe mine mă ia în calcul?
Ana Birchall: Toate sunt la ora 20.
Lavinia Şandru: Adică după ce termin eu emisiunea are ceva cu mine Victor Ponta?
Ana Birchall: Echipa noastră a transmis invitaţiile către televiziuni, iar ziua, ora, subiectele au fost stabilite de către televiziunile respective.
Lavinia Şandru: Pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic (…).
Ana Birchall: Victor Ponta, prin staff-ul nostru de campanie, a transmis invitaţiile către aceste 4 televiziuni. Ora, subiectele au fost stabilite de către aceste televiziuni. Luni la România TV de la ora 20, durata 90 de minute, teme pe politică economică şi socială.
Claudiu Săftoiu: Nu este în regulă.
Lavinia Şandru: Deci luni, economic şi social.
Ana Birchall: Marţi, politică externă la Realitatea tot de la ora 20. Miercuri, 12, la B1 pe tema dezvoltării instituţiilor politice şi statului de drept, tot ora 20, durată 90 de minute.
Lavinia Şandru: Aţi cerut şi moderatori?
Ana Birchall: Nu. Noi doar am transmis o invitaţie. Iar joi la Antena 3 dezbatere pe tema viziunii prezidenţiale de dezvoltare a României aceeaşi oră.
Lavinia Şandru: Deci pe ceilalţi ne luaţi cu fel de fel, şi acum viziunea prezidenţială la Antena 3. Hai că mă supăr. De ce nu este viziunea prezidenţială aici?
Ana Birchall: La dumneavoastră este politică externă. Pentru că dumneavoastră ca şi post, aţi stabilit subiectul şi daţi-mi voie să vă spun, cu totul respectul, că toate cele 4 subiecte sunt extrem de importante.
Realitatea TV răstoarnă construcția PSD în privința dezbaterilor tv
Lavinia Șandru anunță, spre finalul emisiunii că Realitatea TV acceptă să realizezedezbaterea marți, la ora 20.00, dar NU pe tema impusă de PSD (minutul 1:03.15 al emisiunii, ora afișată pe ecran fiind 19.33)
Lavinia Şandru: Da, haideţi să vă spun. Ca urmare a solicitărilor făcute probabil de ambele staff-uri de campanie, noi am adresat un răspuns şi PSD şi ACL: „În virtutea bunelor relaţii pe care le avem cu partidele şi formaţiunile politice pe care le reprezentaţi aici, Realitatea TV îşi propune să organizeze o dezbatere marţi, 11 noiembrie de la ora 20, formatul emisiunii va fi prezentat ulterior”. Deci este vorba la o dezbatere la care să participe candidaţii.
Ana Birchall: Îmi spuneţi oficial că ce am spus este corect.
Lavinia Şandru: Îţi spun oficial ce a răspuns postul nostru de televiziune. Tu ai zis că noi o să facem o dezbatere pe politică externă ceea ce nu este adevărat. Iată documentul pe care l-a trimis Realitatea, nu scrie şi politică externă.
Ana Birchall: Eu v-am spus că noi am adresat invitaţii către televiziuni şi televiziunea ne-a răspuns.
Lavinia Şandru: Şi ai zis că toate sunt confirmate. Stai că deocamdată v-am făcut o invitaţie. Verific, este documentul oficial trimis de Realitatea.
Ana Birchall: Poate între timp au comunicat şi tema.
Lavinia Şandru: Deci, ca să le spui alor tăi, noi nu am zis aici, nu te-ai pus de acord cu noi că discutăm despre politică externă. Mai sunt negocieri, acesta este răspunsul pe care l-a dat Realitatea la solicitările voastre. Vedem noi pe ce temă stabilim dezbaterea.
Ana Birchall: Ziua şi ora le-aţi stabilit dumneavoastră. Se confirmă exact ceea ce am spus noi aici.
Lavinia Şandru: Este răspunsul. Dar tu deja mi-ai făcut un calendar, mi-ai zis care cu cine vorbeşte şi pe ce teme.
Ana Birchall: Eu nu, eu v-am spus dumneavoastră că noi am adresat o invitaţie televiziunilor şi că ora, data şi subiectele au fost stabilite de televiziuni.
Lavinia Şandru: Şi eu ţi-am dat răspunsul oficial al Realităţii. încă nu s-au stabilit subiectele. Formatul şi ce se va discuta o să stabilim noi. Ora şi data este stabilită.
Ana Birchall este doar un exemplu. Au fost multe altele, asemănătoare. Fac parte din strategia PSD pentru perioada dintre cele două tururi de scrutin, de a accentua incapacitatea contracandidatului să facă față unei dezbateri. Nu strategia politică e în discuție. Poate fi oricare! Discut aici despre modul în care sunt tratate televiziunile de către un partid având majoritate în parlament, guvern și prim-ministru candidat la Președinție. Acesta insistă să ocupe toate serile ultimei săptămâni de campanie, chiar și singur în emisiunile de prime-time ale televiziunilor de știri:
Victor Ponta, 5 noiembrie, la Giurgiu: ”Am primit formatul de emisiuni de la toate cele patru televiziuni de știri. Am confirmat toate dezbaterile, chiar dacă nu vine dl Iohannis; eu voi fi prezent, nu știu dacă va fi sau nu dl Iohannis, eu sigur voi fi acolo”
Trag acest semnal de alarmă pentru că așa începe să fie apăsat bocancul guvernamental pe gâtul presei. Dintre cele patru televiziuni, una singură nu a primit publicitate semnificativă din bani publici. Două dintre ele sunt de mult servicii de comunicare pentru PSD. Cum ar putea să reacționeze aceste televiziuni? Realitatea TV probabil că va fi singura care nu va accepta jocul impus, ci va încerca să-și impună propriile teme. Aici vom găsi, poate, sâmburele adevărului în această criză. Digi 24 e scos total din schemă, deși rețeaua mamă RCS-RDS are cea mai mare acoperire națională, iar postul se regăsește și în grilele altor distribuitori de cablu. Nici TVR nu intră în calculul dezbaterilor, dar este posibil ca postul public să-l aibă invitat pe prim-ministru în vinerea precedentă alegerilor. Motivația primului-ministru a fost că s-a optat pentru cele patru televiziuni de știri din rațiuni de audiență publică. Încă un argument în demonstrația că PSD a făcut alegerea, și nu televiziunile.
Sursa: cutiapandorei.net