Jurnalistul german Vlad Georgescu sustine ca a fost dat in judecata de fostul cancelar german Gerhard Schroder pentru ca a refuzat sa scoata de pe site-ul publicatiei pe care o conduce un articol despre implicarea sa in dosarul EADS. Acelasi articol a fost insa scos cu succes de pe site-urile altor doua cotidiene reputabile: „Huffington Post“ si „Der Freitag”, la cerinta lui Schroder.In acest context Vlad Georgescu se intreaba de ce ancheta in dosarul EADS, care parea ca explodase in octombrie / noiembrie 2014, pare ca s-a stins de cand presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Cotroceni. El mai semnaleaza faptul ca i-a trimis o lista de intrebari privind dosarul EADS lui Iohannis, insa acesta nu i-a oferit niciun raspuns.

Mentionam ca Laura Codruta Kovesi declara intr-un interviu ca nu exista doua dosare distincte – Microsoft si EADS – ci ca sunt unul si acelasi dosar. In acest context nu se poate spune ca ancheta EADS nu continua, cu toate ca numele acestei companii nu a mai aparut in referatele procurorilor.

Iata insa intrebarile pe care le ridica jurnalistul Vlad Georgescu, intr-un articol remis in exclusivitate lui Radu Tudor pentru a fi publicat pe blogul sau:

„Articolul meu publicat in Octombrie 2014 in „Huffington Post“ si „Der Freitag”, in care descriam pe scurt rolul unor personaje politice atit din Romania, cit si din Germania, a disparut. Ambele magazine online s-au decis sa le stearga de pe firmamentul publicistic in urma interventiei fostului cancelar german Gerhard Schroeder.

Deoarece in calitatea mea de redactor sef al magazinului LifeGen.de am refuzat sa retrag articolul de pe site-ul nostru, Schröder m-a dat in judecata. Fostul cancelar, care a fost prezent la iscalirea contractului EADS pe data de 12. August 2004 la Bucuresti, doreste ca numele lui sa nu fie mentionat in contextul celui mai mare scandal de coruptie la nivel de stat din istoria Uniunii Europene.

Evident: Ma simt oarecum onorat, iar prima faza a procesului se va desfasura la curtea Landgericht Hamburg in luna Martie. Totusi observ cu mare neliniste cum sub conducerea noului presedinte roman, Klaus Iohannis, elanul investigativ si de anchetare in cazul EADS s-a cam evaporat.

Presedintele Iohannis, caruia i-am transmis o lista cu intrebari prin biroul de presa in legatura cu dosarele EADS si cazul HSBC inainte ca Swiss Leaks sa fi aparut in public, nu a avut si se pare cu nu are timp de a ne acorda raspunsurile cuvenite. Iar Directoratul National de Anticoruptie, care a ajuns laudat pina si de New York Times si care desfasoara o activitate admirabila de anchetari, in cazul EADS se pare ca a reluat cursul de amnezie.

Acum cateva saptamani, Laura Kovesi explica faptul ca in dosarele Microsoft si EADS sunt de fapt aceleasi retele. Dar in arestarea Elenei Udrea – anticipata de mine prin articolul din Octombire 2014 – cuvintul EADS este un cuvant uitat.

Exista totusi niste intrebari care trebuiesc clarificate.

(…)

Asadar, tacerea presedintelui Iohannis de astazi si tacerea doamnei Kovesi in legatura cu EADS nu pot fi explicate prin faptul ca nu s-ar sti deja multe lucruri elementare despre personaje politice germane care se afla de mult in rolul fericit de a fi pensionari.

Cine doreste sa gaseasca o posibila explicatie trebuie sa analizeze mai profund personajele politice ale Guvernului german din anul 2004 si cele active ale guvernului german din 2014.

Si aici, cu o oarecare mirare, vom gasi ministrul de externe si fostul vice-cancelar, Frank-Walter Steinmeier. Actualul ministru de externe in guvernul Merkel pe timpul cancelarului Gerhard Schröder era seful vestitului si puternicului KANZLERAM, precum si seful coordonator ale servicilor secrete germane, printe care se numara si Bundesnachrichtendienst (BND).

(…)

Contractul EADS nu s-a efectuat intre firme – si nici de catre o firma germana fara legaturi directe si pina astazi irevocabile la nivel inalt de stat federal – Domnul Steinmeier trebuie sa dea raspuns publicului despre functia si rolul sau de atunci.

Daca seful KANZLERAMT in functia sa de atunci, inclusiv de coordonator ale serviciilor germane, nu a primit sau nu a inteles rapoartele transmise de catre BND din Bucuresti, intrebarea secunda ar fi : De ce nu le-a inteles, si de ce nu le-a primit? Iar daca le-a primit, am dori sa stim: Oare nimeni din guvernul german nu a observant sistemul de coruptie si frauda, nimeni nu a inteles sa citeasca studiul ridicol de fezabilitate al companiei si chiar nimeni din guvernul Schröder – insusi excelenta sa – nu au priceput ce iscaleste EADS Deutschland GmbH la Bucuresti cu Schröder de fata?

Tacerea presedintelui Romaniei si agresivitatea juridica a fostului cancelar german sunt o incercare de a ma stopa, avind in vedere ca un personaj politic din epoca EADS se afla la carma Germaniei in functie de ministru al afacerilor externe?

Am putea specula, dar mult mai intelligent ar fi sa gasim o solutie.

Romania plateste peste un milliard de dolari pentru un contract care se adevereste de a fi pina in ultima speta plin de coruptie – nu ar fi intelligent ca acest contract sa fie anulat in totalitate, economisind banii publici romani care se platesc in rate?

Nu ar fi intelligent ca Laura Kovesi sa-si continue lupta contra coruptiei fara sa fie supusa presiunilor de genul politic? Si Klaus Iohannis, privit de departe si in caliatea mea de cetatean german, nu ar fi bine sa aiba curajul de a deschide in sfirsit dosarul EADS la nivel de stat si in discutiile cu Angela Merkel?

(…)

Iar last but not least, si probabil cel mai important aspect: Nu ar fi intelligent ca Romania sa se foloseasca de informatiile serviciilor secrete romane, in loc ca acestea sa fie tinute la sertar din motive politice – prin acest fel demascand orice sistem fraudulos, chiar daca acesta ar functiona cu parteneri din tari vestice de genul Germaniei?

Cine doreste ca Uniunea Europeana sa aiba un viitor si cine doreste Romaniei o viata mai prospera decat cea pe care o vedem acum, va fi nevoit sa arate curajul de a demasca toate structurile corupte. Nu selectiv, cum observam in cazul EADS si HSBC, ci in totalitate.

Acest fapt – nu procese si acte de intimidare sau sfidare contra jurnalistilor de investigatie- ar fi “Romania lucrului bine facut.””, scrie Vlad Georgescu.

sursa stiripesurse.ro

Comentariile sunt închise.