voiculescu-gadeaAsociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR), membru al Association of European Journalists (AEJ), anunță că „protestează față de modul extrem de părtinitor și lipsit de imparțialitate și obiectivitate jurnalistică în care Antena 3 și alte instituții media, reunite sub umbrela trustului Intact, au decis să prezinte publicului, în data de 04.08.2014, subiectul audierii, la Curtea de Apel București, a lui Dan Voiculescu.”

Organizația a anunțat printr-un comunicat de presă că va sesiza Consiliul Național al Audiovizualului în legătură cu toate emisiunile postului Antena 3, din data 4 august, în care a fost prezentat subiectul dosarului de corupție în care este implicat Dan Voiculescu.

Stelian Negrea, secretarul AZIR: „Am constatat cu regret faptul că, începând cu primele ore ale dimineții și până la talkshow-urile politice din cursul zilei și din timpul serii, jurnaliștii și realizatorii de emisiuni ai Antena 3 și invitații acestora au reflectat, într-un mod extrem de părtinitor, partizan și lipsit de o minimă imparțialitate și obiectivitate jurnalistică, subiectul dosarului de corupție în care este implicat Dan Voiculescu, patronul Antena 3 și a trustului Intact Media Group.”

AZIR va înainta un protest oficial și către Antena 3 și alte instituții media deținute de Dan Voiculescu, împreună cu o copie a Codului deontologic al jurnalistului, așa cum a fost el conceput și redactat de Convenția Organizațiilor de Media, desfașurată la Sinaia, în perioada 9-11 iulie 2004.

Câteva dintre cele mai importante prevederi ale acestui cod deontologic stipulează că:

  • · Jurnalistul trebuie să facă eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părților implicate.
  • · Informația trebuie delimitată clar de opinii.
  • · Folosirea statului de jurnalist pentru a obține beneficii personale sau în favoarea unor terțe părți constituie o gravă încălcare a normelor etice și este inacceptabilă.
  • · Jurnalistul va evita să se afle într-o situație de conflict de interese. Se recomandă separarea activităților editoriale ale jurnalistului de cele politice și economice.
  • · Jurnalistul are dreptul de a se opune cenzurii de orice fel.
  • · Jurnalistul are dreptul de a refuza orice demers jurnalistic împotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri. Această libertate derivă din obligația jurnalistului de a informa publicul cu bună credintă.

Comentariile sunt închise.