De la o zi la alta opinia publică remarcă, stupefiată, cum fostul președinte Traian Băsescu intră într-un război tot mai tăios cu structurile pe care el însuși le-a creat și susținut pe parcursul celor 10 ani la Cotroceni, în speță procurorii și serviciile secrete.
Ieri, bunăoară, fostul președinte a postat pe propria pagină de Facebook o înregistrare video în care o călca, efectiv, în picioare, pe Laura Kovesi, cu ceva vreme în urmă, pentru închiderea dosarelor revoluției.
În paralel, și Băsescu încasa o lovitură, la rîndul său, de această dată dinspre SRI.
Pe 6 februarie, siteul cotidianul.ro afirma, citînd surse din administrația prezidențială, că Băsescu ar fi părăsit Cotrocenii cu o arhivă secretă de 50 de dosare penale de înaltă corupție, livrate în toamnă de conducerea SRI.
”În luna octombrie 2014, generalul Florian Coldea i-a prezentat lui Traian Basescu situaţia a 50 de dosare de înaltă corupţie politică aflate în pregătire cu DNA, pentru primul semestru al anului 2015.
Surse din SRI apropiate Administraţiei Prezidenţiale au relatat că situaţia celor 50 de dosare nu a fost transferată la predarea–primirea mandatului către Klaus Iohannis. Ce s-a întâmplat cu acestea?
A plecat Băsescu cu o arhivă secretă?” se întreba siteul în cauză.
Două zile mai tîrziu, Băsescu reacționa, nervos, la informațiile în cauză: “A apărut în presă că am plecat de la Cotroceni cu 50 de dosare penale pe care mi le-ar fi dat SRI-ul. Este o minciună, cum să pleci cu dosare secrete din Cotroceni?”.
Iată că ieri, la solicitarea oficială a altui site, expresmagazin.ro, SRI dă, însă, un răspuns foarte ciudat, mult diferit de felul în care ar fi trebuit să sune:
”Ca urmare la petitia dumneavoastra inregistrata sub nr. 54.337 din 26.02.2015, va comunicam faptul ca aspectele solicitate au fost analizate cu toata responsabilitatea, in raport de competentele Serviciului Roman de Informatii.
Astfel, in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, Administratia Prezidentiala stabileste masuri proprii privind protectia informatiilor secrete de stat, fiind abilitata prin lege sa dispuna masurile necesare pentru verificarea aspectelor semnalate de dumneavoastra.
Serviciul Roman de Informatii asigura acestor institutii asistenta de specialitate, potrivit competentelor de coordonare generala a activitatii si de control al masurilor privitoare la protectia informatiilor secrete de stat.
Totodata, va informam ca in masura in care exista date si informatii care indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, inclusiv in ceea ce priveste protectia informatiilor clasificate, acestea sunt trasmise organelor de urmarire penala de catre institutia noastra, conform dispozitiilor procedurale in materie”.
De ce spunem că e un comunicat straniu?
Pentru că, în mod firesc și legal, SRI trebuia să dezmintă cu maximă tărie că i-ar fi livrat, vreodată, șefului statului dosare penale aflate în stadiu de lucru la DNA, în condițiile în care conținutul acestora este, cum se știe, secret. (Chiar și dacă solicitarea siteului amintit nu ar fi conținut formularea ”dosare penale”, SRI era la curent cu scandalul declanșat, preluat de mai toată presa, și știa în mod cert despre ce documente se vorbește)
De altfel, se știe că România a fost sancționată la CEDO de mai multe ori chiar pentru exces de secretomanie, în sensul că la anumte dosare penale nu au avut acces integral, după trimiterea spre judecată, nici măcar cei acuzați ori avocații lor.
Revenind, președintele nu are dreptul să cunoască informații din dosarele penale în lucru, iar SRI trebuia să transmită în clar, opiniei publice, că acest lucru vehiculat în presă nu avea cum să se producă, în condițiile legii. Nici chiar SRI nu are acces la respectivele dosare, partea agenților se încheie în momentul livrării informațiilor obținute către procurori, punct. Legislația în vigoare prevde și că serviciile sercete livrează informații președintelui, premierului etc pînă în momentul în care apar elemente de ordin penal în cauzele respective. Din acea clipă, informațiile obținute se îndreaptă exclusiv către parchete.
În loc de asta, SRI sugerează administrației prezidențiale să demareze o anchetă pe tema acuzațiilor aduse președintelui, și se oferă, totodată, să asigure asistență de specialitate în respectiva anchetă.
O manevră diabloică, ce nu poate avea drept rezultat decît menținerea suspiciunilor la adresa lui Traian Băsescu. O nouă lovitură, altfel spus, în conflictul dintre fostul președinte și structurile de forță ale statului.
sursa: inpolitics.ro
Comentariile sunt închise.