Chiar daca este cel mai mare partid al tarii, asta nu inseamna ca in PSD este loc pentru toata lumea. Mai ales atunci cand este vorba despre pozitiile fruntase, lupta pentru influenta este una acerba, de-a lungul vremii putandu-se vorbi de adevarate razboaie fratricide intre social-democrati.
Si, de departe, una dintre cele mai crunte rivalitati interne din sanul PSD este cea dintre „Grupul de la Cluj”, avandu-l drept lider de necontestat pe Ioan Rus, si „Clanul moldovenilor”, condus de Viorel Hrebenciuc. Numai ca, odata cu declansarea prigoanei DNA impotriva gruparii din jurul „guzganului rozaliu”, raportul de forte din partid se schimba substantial. Astfel ca, daca in urma cu cativa ani, „sudistii” lui Dragnea, cu sprijinul „moldovenilor” lui Hrebenciuc, ii executau sumar, la Constanta, pe oamenii lui Rus, iata ca roata s-a intors, „grupul de la Cluj” situandu-se acum pe o pozitie ideala in cadrul jocurilor subterane care se fac pentru preluarea controlului PSD. Sau cel putin a unei felii cat mai mari de influenta, dupa asteptata trecere a lui Victor Ponta la Palatul Cotroceni.
Executia de la Malibu
In 2008, in cadrul unei reuniuni explozive la varful PSD tinuta in hotelul „Malibu” din statiunea Mamaia, membrii asa-zisului „grup de la Cluj” erau supusi unei executii sumare, fiind practic maziliti din toate functiile detinute. Si chiar daca atacul dezlantuit impotriva lui Ioan Rus si a oamenilor sai de incredere a fost declansat de catre „baronii” din zona de sud a tarii, in frunte cu Liviu Dragnea, cei care au dat lovitura decisiva au fost apropiatii lui Viorel Hrebenciuc. Care nu doar ca nu au schitat niciun gest pentru aplanarea conflictului, dar s-au aliat pe fata ofensivei „sudistilor” lui Liviu Dragnea, contribuind astfel decisiv la umilirea „colegilor” de la Cluj.
Unul cate unul
Au trecut anii, Ioan Rus si ceilalti moderati pesedisti au stat cu capul la cutie si, de-abia acum, incet, dar sigur, au inceput sa-si faca socotelile, unele extrem de pragmatice, pentru recastigarea influentei de altadata. Mai ales ca marele avantaj al celor din „Grupul de la Cluj” este ca niciunul dintre ei nu are probleme cu justitia. Ceea ce, in ziua de astazi, este cu adevarat o raritate. Iar in tot acest timp, imperiul cladit cu atata minutiozitate, timp de peste doua decenii, de catre Viorel Hrebenciuc, se zguduie tot mai serios. Sponsorii traditionali ai gruparii primesc pe banda rulanta ani grei de puscarie, in timp ce chiar si politicienii aflati atata amar de vreme sub aripa protectoare a celui considerat eminenta cenusie a PSD-ului tremura tot mai serios. Constienti si ei de faptul ca, daca nu a reusit sa-si salveze singurul fiu sau propria piele, cu atat mai putin poate sa le mai asigure protectia promisa. Iar in timp ce se asteapta ca pesedistii din jurul lui Hrebenciuc sa pice in perioada urmatoare unul cate unul, oamenii lui Rus stau pregatiti in pole-position, urmarind cu atentie tot ceea ce se intampla in tabara rivalilor.
Vrea Internele!
Si, mai mult ca sigur, nu se vor sfii sa-si asume o responsabilitate cat mai mare in sanul partidului. Mai ales ca, pana la congresul care va avea loc cel mai probabil in februarie si unde se va da batalia cea mare pentru preluarea controlului PSD, mai este destula vremea. Iar timpul, oricum, lucreaza pentru membrii „Grupului de la Cluj”, care, nefiind implicati in marile dosare de coruptie ce explodeaza in ograzile gruparilor rivale, castiga astfel teren pe zi ce trece. Astfel ca tot mai multe nume grele din coalitia de guvernamant sunt convinse ca, la momentul oportun, Ioan Rus va cere sa i se restituie ceea ce considera ca i se cuvine de drept, si anume portofoliul Internelor. Minister pe care l-a mai condus si in alte dati si a carui sefie probabil o doreste, fie si asa, din orgoliu. Insa batalia pentru Interne se anunta una extrem de interesanta, partile implicate fiind considerate unele de anvergura si de valori aproximativ egale.
„Oameni cu care se poate vorbi”
Aceasta este eticheta pusa de catre insusi presedintele Traian Basescu pesedistilor care formeaza „Grupul de la Cluj”. Ramane insa de vazut daca aceasta caracterizare va reprezenta un avantaj sau ii va trage in jos pe oamenii lui Rus la congresul din februarie. Unde „baronii” activisti, atatia cati or mai putea sa participe dupa “macelul” DNA, cu siguranta le vor reprosa ca, desi nu au castigat niciodata vreo batalie electorala in propriul fief, s-au cocotat mereu in fruntea organigramei partidului. Pe de alta parte, ce-i drept, sunt si tot mai multi pesedisti moderati constienti ca daca vor continua pe linia dura a „baroniadei”, PSD-ul risca sa ramana fara lideri. Sau sa-si mute viitorul congres in spatele gratiilor.
Dragnea, in alerta
Dupa cum sustin surse din partid, nici vicepremierul Liviu Dragnea nu priveste cu ochi buni actuala expectativa in care sta Ioan Rus, banuindu-l pe acesta ca il asteapta la cotitura pentru a mai face apoi un pas inainte. Mai mult chiar, incoltit tot mai mult de procurori in dosarul „Referendumul”, Dragnea nu uita ca, in 2008, el este cel care a cerut mazilirea „Grupului de la Cluj”. Asa ca acum, aflat la ananghie, se poate astepta mai degraba la razbunare decat la sustinerea ardelenilor lui Ioan Rus, in competitia pentru preluarea sefiei PSD.
Sursa: enational.ro
Comentariile sunt închise.