Preşedintele Vladimir Putin s-a adresat la o şedinţă a Parlamentului rus pe data de 17 martie. Acesta este răspunsul Guvernului Majestăţii Sale la unele dintre punctele atinse în discursul liderului rus.
Vladimir Putin:
Pe 16 martie în Crimeea a avut loc un referendum în concordanţă totală cu procedurile democratice şi normele legale internaţionale. Mai mult de 82% dintre votanţi au participat la referendum; mai mult de 96% s-au exprimat în favoarea reunificării cu Rusia. Aceste numere sunt mai mult decât convingătoare.
Răspuns:
Acest referendum nu doar că a violat constituţia Ucrainei, dar nici nu a fost în concordanţă cu procedurile democratice şi practicile acceptate internaţional. Forţele armate ale Rusiei se află în Crimeea de câteva săptămâni, timp în care au instalat o administraţie-păpuşă pro-rusă care a ales printr-un referendum organizat , sub privirea unor străini înarmaţi, în cadrul unei sesiuni parlamentare închise de la care au fost excluşi parlamentarii opozanţi. Pregătirea referendumului- care a durat doar 10 zile- a fost caracterizată de lipsa transparenţei în privinţa componenţei comisiilor electorale locale, listelor votanţilor şi a numărului de buletine de vot emise- în lipsa unor observatori imparţiali. Felul în care au fost formulate cele două întrebări puse a făcut imposibilă exprimarea susţinerii statutului existent al Crimeii în Ucraina- întrebările nici nu au fost explicate şi nici nu a fost organizată în dezbatere liberă publică în Crimeea. Există rapoarte credibile de intimidare. Rezultatul de 96,7% nu se potriveşte cu cel obţinut în urma unui sondaj de opinie reprezentativ organizat de un respectabil institut de cercetare Ucrainean ce a fost efectuat în luna februarie a anului 2014 şi care indica faptul că doar 41% dintre votanţii din Crimeea susţineau încorporarea regiunii în Rusia. Rezultatul este suspect de mare, dat fiind boicotul larg răspândit organizat de opoziţie.
Vladimir Putin:
Îi înţeleg pe cei care au ieşit în Maidan împotriva corupţiei, pentru proteste paşnice şi alegeri corecte. Alegerile există pentru a schimba puterea care nu este bună pentru popor, dar cei care se află în spatele evenimentelor din Ucraina aveau alt obiectiv. Aceştia pregăteau o lovitură de stat. Plănuiau să ia puterea fără a ezita. Teroare, crime, pogromuri: toate au fost utilizate. Principalele persoane din lovitura de stat erau antisemiţi, rusofobi, naţionalişti şi neo-nazişti. Şi au determinat multe dintre cele ce se întâmplă în Ucraina.
Răspuns:
De la plecarea Preşedintelui Ianukovici, acţiunile Parlamentului Ucrainean şi cele ale Guvernului au fost în conformitate cu Constituţia Ucraineană. Numeroase grupuri, inclusiv ONU, OSCE şi asociaţia rabinică din Ucraina, nu au observat violări ale drepturilor omului răspândite, nici pogromuri antisemite nicăieri în Ucraina. Fostul partid al lui Viktor Ianukovici, Partidul Regiunilor, au susţinut măsurile prin care s-a implementat Guvernul interimar şi organizarea de noi alegeri. Singura şi cea mai mare forţă destabilizatoare din Ucraina este Rusia.
Euromaidan a fost alcătuit dintr-un spectru divers de ucraineni obişnuiţi cu ţelul comun de a-şi manifesta dorinţa de a vedea o schimbare şi opoziţia faţă de abuzurile de putere. Acesta a fost remarcabil de disciplinat şi moderat. Ei au acţionat doar în auto-apărare ca răspuns la violenţa iniţiată de autorităţi, din ordinul lui Viktor Ianukovici.
Vladimir Putin:
Una dintre primele acţiuni ale noilor autorităţi a fost scandaloasa revizuire a legii privitoare la limbile minorităţilor.
Răspuns:
Preşedintele interimar al Ucrainei a refuzat adoptarea legislaţiei prin care se limita folosirea limbii ruse la nivel regional, iar Primul Ministru, Arsenyi Iaţeniuk, a spus că această lege nu va fi adoptată.
Vladimir Putin:
Este clar că nu există nicio putere legală şi executivă în Ucraina.
Răspuns:
Există evidente autorităţi legale şi executive în Ucraina. Părăsirea biroului de către fostul Preşedinte a fost confirmată de un vot constituţional în Parlament- care a rămas neschimbat şi a fost ales prin vot liber de către poporul ucrainean. Guvernul interimar a fost aprobat de o majoritate covârşitoare printr-un vot liber în Parlament la care au participat şi reprezentanţii Partidului Regiunilor.
Vladimir Putin:
Cei care se opuneau puciului au fost ameninţaţi cu represiuni şi pedepse, iar prima ţintă a fost Crimeea- Crimeea vorbitoare de rusă. Prin urmare, cetăţenii Crimeii şi cei din Sevastopol s-au adresat Guvernului rus pentru a cere protecţie: să nu lase să se întâmple şi în Crimeea ceea ce se întâmplă în Kiev, Donetsk şi alte oraşe din Ucraina.
Răspuns:
Înaltul Comisionar al OSCE a declarat că nu a găsit „nicio dovadă de violenţă sau ameninţări la adresa drepturilor vorbitorilor de rusă” din Crimeea. Ombudsmanul ucrainean, Valeriya Lutkovska, a spus că niciun rezident al Crimeii nu a contactat-o în privinţa încălcării drepturilor.
Nu a fost prezentată nicio dovadă credibilă sau verificabilă pentru a justifica plângerile că ruşii din Crimeea şi din toată Ucraina sunt în pericol. Nu am observat nicio dovadă a vreunui atac asupra bisericilor din estul Ucrainei, aşa cum au acuzat ruşii. Preşedintele interimar al Ucrainei a refuzat adoptarea legislaţiei menite să limiteze utilizarea limbii ruse la nivel regional.
Vladimir Putin:
Forţele militare ale Rusiei nu au intrat niciodată în Crimeea: se aflau acolo conform unei înţelegeri internaţionale.
Răspuns:
Nu este adevărat.Echipamentul, armamentul şi antrenamentul acestora sunt specifice trupelor ruseşti- de exemplu, folosirea de vehicule militare cu numere de înmatriculare ruseşti. Dacă erau trupe locale, de ce nu s-au identificat public ca fiind asta? Personalul Flotei Mării Negre a operat în afara bazelor acesteia, contravenind înţelegerilor FMN.
Statul Major General al Ucrainei a raportat că Batalionul Motorizat de Mitraliori Vostok 1 al Brigăzii Separate de Asalt 18, care este staţionată în Republica Cecenă, în Kalinovka, este acum localizată în oraşul Dzhankoy din Crimeea. De asemenea, militari din Brigada Separată de Asalt a Trupelor Aeriene 31, care este staţionată în oraşul Ulyanovks din Rusia, şi Brigada Specială 22 din regiunea Krasnodar se află în Crimeea.
Există un număr considerabil de astfel de trupe care s-au identificat liber ca fiind forţe ruseşti- cum ar fi personalul militar de la aeroporturile din Belbeck şi Simferopol.
Vladimir Putin:
Autorităţiile Crimeii au menţionat faimosul precedent din Kosovo- un precedent pe care l-au creat colegii noştri din vest într-o situaţie foarte asemănătoare, când au acceptat separarea unilaterală a provinciei Kosovo de Serbia, exact aşa cum face acum Crimeea, ca fiind legitimă.
Răspuns:
Situaţiile din Crimeea şi Kosovo nu sunt comparabile. Independenţa Republicii Kosovo a urmat unei perioade de nouă ani în care administraţia ONU şi eşecului unor îndelungi negocieri internaţionale privitoare la statutul final al regiunii în discuţie. Referendumul din Crimeea încearcă să ofere retrospectiv un caracter legitim acţiunilor unilaterale, pripite, ale unui stat care acţionează în izolare diplomatică.
Desigur, poziţia Rusiei în Kosovo pare a fi lipsită de consistenţă. În cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate din Kosovo, 18 februarie 2008, Churkin, ambasadorul Federaţiei Ruse a declarat: „Declaraţia unilaterală de independenţă şi recunoaşterea acesteia sunt incompatibile cu prevederile Actului Final de la Helsinki care specifică clar principiile inviolabilităţii graniţelor şi a integrităţii teritoriale ale statelor”.
Informaţii preluate de pe site-ul oficial al Guvernului britanic.
Traducere de UVT.