Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România va fi publicat la începutul anului 2015, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mina Andreeva, precizând că raportul va fi lansat o dată pe an, informează Mediafax.

„Următorul raport MCV va fi la începutul lui 2015, încă nu a fost stabilită o dată”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al CE Mina Andreeva, răspunzând unei întrebări.

Oficialul european a mai precizat că situaţia va fi ca în ultimii ani, raportul urmând să fie publicat o dată pe an.

Uniunea Europeană ar putea intensifica monitorizarea României şi Bulgariei întrucât Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu a adus efectele aşteptate, a afirmat, săptămâna trecută, ambasadorul Franţei la Sofia, Xavier Lapeyere de Cabanes, citat de site-ul Novinite.com.

În cursul unui seminar pe tema situaţiei din Balcani desfăşurat la Sofia, Xavier Lapeyere de Cabanes a declarat că nu există semnale privind încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

„Dimpotrivă, măsurile de monitorizare a României şi Bulgariei ar putea fi intensificate”, a spus ambasadorul Franţei, explicând că principiile statului de drept nu erau aplicate suficient în cele două ţări în momentul admiterii acestora în UE, în 2007.

Experţi ai Comisiei Europene au efectuat, în perioada 22-26 septembrie, o nouă misiune de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aceştia având o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Potrivit Ministerului Justiţiei, în cadrul întrevederii experţilor Comisiei Europene cu ministrul Robert Cazanciuc, au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri şi operaţionalizarea unui mecanism de monitorizare inter-instituţional care va conferi suportul necesar eficientizării acestui demers, echilibrarea volumului de activitate al instanţelor şi parchetelor, finalizarea proiectului Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar şi pregătirea pentru lansarea sa în dezbatere publică.

De asemenea, echipa de evaluare a CE a discutat cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei despre adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie, continuarea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie, avansarea proiectului Justice District, dezvoltarea laturii de cooperare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) prin luarea în considerare a dimensiunii europene a unor problematici orizontale (durata de soluţionare a cauzelor, încărcătura instanţelor, supraaglomerarea penitenciarelor, corupţia în domeniul achiziţiilor publice) care afectează numeroase state membre ale Uniunii Europene, precum şi abordarea integrată a posibilelor soluţii trans-statale de remediere a acestora.

Misiunea de evaluare din septembrie a fost a doua derulată după publicarea raportului Comisiei Europene din ianuarie 2014.