![Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Grey](https://i0.wp.com/www.nasul.tv/wp-content/uploads/2013/01/Purtatorul-de-cuvant-al-Comisiei-Europene-Mark-Grey.jpg?resize=570%2C200&ssl=1)
„Am avut multe cazuri, nu doar unul sau doua, ci un numar destul de mare de cazuri in care reprezentanti de inalt nivel, judecatori si nu doar judecatori, au fost supusi presiunii, unor atacuri de fapt, hartuire, intimidare, prin intermediul presei”, a aratat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
Vezi RAPORTUL MCV
El a subliniat ca aceasta nu este o problema noua.
„Nu este o problema noua, cred ca stiti ca presedintele Barosso a discutat aceasta problema cu premierul roman in luna august. Si in comisia de la Venetia a Consiliului Europei au fost analizate temerile pe acest subiect. Au existat reclamatii din partea unor organisme, precum Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, care s-au adresat comisiei. De aceea am abordat aceasta problema, care trebuie analizata. Cred ca se face si o campanie politica, intr-un fel sau altul, o campanie care face parte din procesul politic normal, dar in mai multe cazuri, nu doar unul sau doua, s-a trecut limita”, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray.
Conform raportului MCV prezentat, miercuri la Bruxelles, tara noastra a facut progrese semnificative in lupta impotriva coruptiei, dar mai avem multi pasi de urmat. Conform raportului, Romania este eligibila pentru aderarea la spatiul Schengen.
Presedintele Barroso a declarat: „Acest raport este publicat imediat dupa alegerea unui nou guvern in Romania. Raportul cuprinde recomandari clare privind statul de drept si independenta sistemului judiciar, care sper ca vor fi urmate ca parte a reformei aflate in desfasurare in Romania. Au fost luate masuri pentru a raspunde preocuparilor grave pe care le-am exprimat in luna iulie, iar raportul nostru explica in mod clar unde sunt necesare progrese suplimentare.”
„Cu toate ca respectarea Constitutiei si a hotararilor pronuntate de Curtea Constitutionala a fost restabilita, nerespectarea independentei sistemului judiciar si instabilitatea cu care se confrunta institutiile judiciare raman o sursa de ingrijorare”.
In raportul Comisiei se subliniaza, de asemenea, importanta numirii unui nou Procuror General si a unei noi conduceri a Directiei Nationale Anticoruptie care sa se bucure de increderea opiniei publice si care sa faca dovada independentei, integritatii si profesionalismului necesare pentru obtinerea unor rezultate concrete in combaterea coruptiei.
Recomandarile Comisiei subliniaza, de asemenea, responsabilitatea pe care o au ministrii si parlamentarii in a oferi un exemplu in materie de respectare a integritatii.
„Raman inca multe de facut pentru a atinge obiectivele fixate in cadrul MCV. Raportul prezinta principalele evolutii din ultimele sase luni in reforma sistemului judiciar si masurile adoptate impotriva coruptiei, luandu-se nota de capacitatea de rezistenta in situatii dificile a instantelor si a institutiilor anticoruptie”.
Vezi mai jos principalele declaratii ale ale purtatorului de cuvant al comisiei europene, Mark Grey:
– Comisia Europeana va publica un nou raport MCV la finalul anului 2013
– In ceea ce priveste independeta presei, Comisia noteaza ca avem mai multe cazuri, nu doar unul sau doua, in care oficiali-cheie, judecatori si nu numai, au fost intimidati, hartuiti prin mass-media.
– Candidatii la functiile de procuror general si, respectiv, de sef al DNA sa fie avizati de CSM
– Numirea sefilor DNA si PG trebuie sa se faca in mod deschis si transparent, pe cit posibil cu suportul CSM. Cei doi magistrati trebuie sa redea increderea oamenilor in justitie
– Recomandarile specifice pentru fiecare tara urmeaza aceasta procedura. Daca ne uitam la raportul din iulie, singura diferenta de acum este ca raportul nu a mai ajuns la presa cu o saptamana inainte
– Exista un acord intre Ponta si Basescu, care, speram noi, va intari stabilitatea politica in Romania
– Exista un sentiment de incredere intre Comisie si Romania. Primul ministru Ponta se intalneste luni cu domnul Barosso. Avem incredere ca noul Guvern va profita de aceasta oportunitate ivita in urma alegerilor
– Comisia Europeana solicita, in raportul MCV privind Romania, ca parlamentarii incompatibili sa demisioneze, iar celor care sunt anchetati penal sa le fie ridicata imunitatea
– Unele progrese au fost facute in ultimele 6 luni, Romania mai are multe de facut in privinta respectarii statului de drept. Au fost respectate doar unele dintre benchmarkurile din MCV. Indepedenta justitiei si instabilitatea institutiilor raman o mare sursa de ingrijorare
– Comsia considera ca Romania indeplineste in continuare conditiile pentru a deveni membru Schengen
– Exista ingrijorari asupra statisticilor coruptiei la toate nivelurile. Pentru a conchide, noul Guvern au are o oportunitate de a merge mai departe cu reformele
– Se fac presiuni asupra ANI.
– Comisia atrage atentia asupra importantei numirii numirii noilor procurori sefi.
– Au fost refacute drepturile CRR, dar independeta justitiei ramane cu un mare semn de intrebare.
– S-au facut pasi impotriva coruptiei in ultimele 6 luni. Romania trebuie sa faca eforturi pentru a arata mai mult respect fata de lege.
cateva nelarmuriri:
-pag 4: „un punct critic este acceptarea hotararilor judecatoresti: pentru aceasta este necesar ca toti membrii clasei politice sa ajunga la un consens”
-pag4:”comisia ar dori sa atraga atentia asupra rolului mijloacelor de informare in masa”
-ce gratieri au fost facute de presedintele interimar? despre ce se vorbeste in raport?
-pag 6:”in ceea ce priveste abordarea parlamentului, contestarea de ordin mai general a hotararilor judecatoresti, care s-a inregistrat intr-un anumit caz, a reprezentat o preocupare majora”
-pag 8 – despre punerea in aplicare a celor patru coduri juridice
-pag 9:”ultima recomandare se referea la crearea unui grup de larga reprezentare care sa monitorizeze reforma judiciara” ref la raportul din luna iulie. Subliniaza ca nu a fost luata in seama recomandarea.
-pag 10:”un aspect important pentru unificarea jurisprudentei este actualizarea sistemului informatic depasit, care limiteaza capacitatea de informare a judecatorilor cu privire la hotararile pronuntate in alte cauze”. Acest sistem va fi la fel de eficient si scump ca cel al casei nationale de asigurari de sanatate?
-pag 10:” rezultatul este acela ca justitia este perceputa ca indeplinindu-si mai eficient rolul disuasiv”(dex= DISUASÍV, -Ă adj. (Despre argumente) Care determină schimbarea unei hotărâri.)
-pag11:”rezilienta dovedita pana in prezent de institutiile respective intareste concluzia ca rezultatele pe care acestea le-au obtinut in materie de sanctionare a coruptiei la nivel inalt se numara printre cele mai semnificative semne ale progreselor realizate de Romania in cadrul MCV” (ref la ministerul public, DGA, inalta curte)
-pag 11:” o preocupare majora ramane faptul ca rapoartele ANI sunt in mod frecvent contestate”, plus cele patru rapoarte de incompatibilitate
-pag 12 la note de subsol: de ce este considerat corect raportul oferit de transparency international privind indicele de perceptie a coruptiei?
-pag 13:” progresele par foarte limitate in ceea ce priveste prevenirea si pedepsirea coruptiei legate de achizitii publice” (am copil mic, timp limitat si poate mi-a scapat, unde sunt progresele, in ce constau?)In ce consta expertiza financiara specifica si cati experti exista la nivel national in acest domeniu acum, cum devin ei acreditati?
– poate mi-a mai scapat ceva printre randuri dar, in acest moment, cred ca am inteles. Multumesc
ok, acum am observat diferenta de o zi. Incerc sa ascult emisiunea in reluare.
Daca are careva timp, as vrea si eu un raspuns aici. Multumesc
Sper ca in seara asta, la Nasul TV vor fi invitati specialisti in legislatie si in justitie care sa ne „traduca” acest raport. Noua, profanilor ne este dificil sa detasam formularile diplomatice si sa citim dincolo dev ele, adevarata semnificatie.
Ma surprinde ca nu se spune in raport nimic de ploaia de OUG-uri, de exemplu.
abia astept si eu emisiunile de diseara
Comentariile sunt închise.