Presedintele american Barack Obama a profitat de faptul ca atat el, cat si Vladimir Putin s-au aflat la Paris saptamana aceasta, cu ocazia discutiilor internationale privind schimbarile climatice, pentru a-i da liderului de la Kremlin sfaturi de strategie in legatura cu interventia militara a Rusiai in Siria.
Recomandarea a parut a fi oportuna in aceste momente, avand in vedere ca Turcia, tara membra a NATO, a doborat un avion de razboi rusesc, saptamana trecuta, in apropiere de granita acestui stat cu Siria, se arata intr-un editorial publicat pe site-ul CNN, citat de ziare.com.
„Cred ca domnul Putin intelege ca, avand Afganistanul proaspat in memorie, sa se impotmoleasca intr-un conflict civil neconcludent si paralizant nu este rezultatul pe care si-l doreste”, a declarat Barack Obama.
Este cu siguranta un sfat bun, insa autorul articolului Michael Desch – sef al Catedrei de Stiinte Politice de la Universitatea Notre Dame, Statele Unite – se intreba daca recomandarea n-ar trebui cumva urmata si de americani.
Pana la urma, daca vorbim despre interventii militare recente, este greu de inteles cum este posibil ca experientele nefericite din Irak, Afganistan si Siria sa il faca pe Obama sa creada ca americanii au o strategie mai buna pentru acea regiune complicata a lumii decat omologul sau de la Moscova.
Intr-adevar, Obama a fost sceptic cu privire la interventia SUA in Irak in anul 2003, iar in 2011 a fost de acord cu incheierea campaniei militare in aceasta tara, insa acum pare sa aiba indoieli. Mai mult, America a decis recent sa trimita din nou trupe in Irak, pentru a ajuta fortele locale sa lupte impotriva jihadistilor de la Statul Islamic.
Desch este de parere ca americanii ar fi trebuit sa invete din primele interventii militare ca situatia poate fi tinuta sub control in astfel de tari doar cata vreme fortele SUA se afla acolo.
Sa ne amintim ca, in Afganistan, Administratia Bush a declansat un razboi justificat impotriva al Qaida si a talibanilor, incercand sa transforme statul slab, cu un istoric complicat, intr-o democratie functionala. Ca si cum ai incerca sa construiesti un castel pe nisip, subliniaza autorul.
Totusi, Obama a trimis si mai multe trupe americane in Afganistan in 2009 si recent a amanat retragerea totala a fortelor SUA pana la finalul anului 2016, asa cum era planificat initial.
SUA si sustinerea rebelilor moderati
Intre timp, in Siria, Administratia Obama, inspirata de Primavara Araba, a decis sa incurajeze Opozitia rebela, care lupta impotriva presedintelui sirian Bashar al Assad.
Nimeni nu poate nega, in principiu, ca ar fi preferabil ca regimul minoritar al lui Assad sa fie inlaturat de la putere, dar, in acelasi timp, „n-ar trebui sa ne intrebam si daca nu exista riscul sa fie inlocuit de ceva mai rau, cum ar fi ISIL?”, puncteaza profesorul.
Din pacate, in loc ca SUA sa se gandeasca limpede la cursul probabil al rebeliunii anti-Assad, continua sa urmareasca iluzia unei opozitii siriene „moderate” care sa inlocuiasca regimul lui de la Damasc. Daca o astfel de forta exista, in afara de kurzi – un alt grup minoritar care cu siguranta nu poate conduce intreaga tara – americanii nu au gasit-o inca. Si asta probabil pentru ca chiar nu exista, sustine specialistul.
La randul sau, Putin a acuzat Turcia ca ii sprijina pe militantii Statului Islamic din Siria. Desigur, acuzatia e nedreapta, dar asta nu schimba faptul ca fortele anti-Assad pe care le sustine presedintele turc Recep Tayyip Erdogan sunt doar putin „mai moderate” decat ISIL.
Aceasta este dilema cu care americanii refuza sa se confrunte cand vine vorba de schimbarea regimului de la Damasc, ca parte a unei solutii pentru criza siriana: „mai moderat” nu e acelasi lucru cu „moderat”, noteaza Michael Desch.
Saptamana aceasta, SUA au anuntat ca vor trimite mai multe trupe terestre in Siria si Irak, iar secretarul american al Apararii Ash Carter a declarat ca acestea vor desfasura mai multe raiduri in cea de-a doua tara. Insa este greu sa faci ordine in acest stat ravasit de instabilitate prin faptul ca ii dai sfaturi lui Putin sau altora in legatura cu ce ar trebui sau nu sa faca in regiune, mentioneaza autorul.
Putin n-are nevoie de sfatul lui Obama
Cu alte cuvinte, este greu sa ne imaginam ca presedintele Putin vrea sfatul lui Obama in legatura cu strategia Rusia in Siria. „Nici nu sunt sigur ca are nevoie de el – presedintele rus nu e un lider democrat si nu lasa subtilitatile legislatiei internationale si ale diplomatiei sa ii stea in cale”, continua profesorul.
Toate acestea ridica o intrebare pe cat de interesanta, pe atat de importanta: cine are o viziune mai realista asupra situatiei din Siria?
Obama crede ca este posibil sa infranga Statul Islamic si sa scape de Assad, iar Putin intelege ca aceste doua obiective nu pot fi atinse in acelasi timp. Poate ca Siria este genul acela de problema care necesita sange rece si un realism profund pentru a incerca sa te gandesti in mod clar la o solutie. Vladimir Putin le are in mod categoric, lui Barack Obama ii lipsesc cu desavarsire, conchide specialistul american.