UPDATE 17:43 AFP: La sfârşitul acestei săptămâni oficiali militari de rang înalt din cadrul NATO se vor întâlni la Vilnius pentru a discuta despre securitatea statelor baltice. Reuniunea de trei zile va începe vineri seară şi se va concentra pe sistemul de comandă şi pe rotaţia trupelor NATO în regiune.

_ _ _

Cotidianul german Süddeutsche Zeitung susține că Vladimir Putin i-a transmis președintelui ucrainean Petro Poroșenko într-o convorbire telefonică desfășurată săptămâna trecută că dacă ar vrea, trupele rusești s-ar afla în două zile nu numai la Kiev ci și la Varșovia, Riga, Tallin, Vilnius și București.

Cotidianul german citează documentele ale Serviciului de Acțiune Externă al Uniunii Europene care consemnează discuțiile purtate vinerea trecută de oficialii UE cu Poroșenko, în care președintele ucrainean a transmis președintelui Comisiei Europene conținutul conversațiilor avute în ultima vreme cu Putin pentru a negocia încetărea focului și stabilizării Estului Ucrainei.

Süddeutsche Zeitung scrie că Poroșenko a ținut să sublinieze reacția violent emoțională a lui Putin atunci când vine vorba despre influența Uniunii Europene asupra statelor din Estul Europei situate „în vecinătatea” Rusiei. Potrivit președintelui ucrainean, evocarea unei invazii a statelor est-europene era o amenințare voalată adresată Ucrainei să nu se bazeze prea mult pe sprijinul UE, în condițiile în care Kievul se pregătea să ratifice Acordurile de Asociere la UE, ceea ce a și făcut marți.

Este a doua oară când Putin recurge la astfel de amenințări într-o convorbire telefonică cu un lider politic european. În luna august, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a relatat șefilor de stat sau de guvern care participau la summit-ul NATO din Țara Galilor că Putin i-ar fi transmis că dacă vrea, ocupă Kievul în două săptămâni. Kremlinul nu a negat aceste informații, mulțumindu-se să îl critice pe Barroso pentru că a făcut public conținutul unei convorbiri private.

Episodul a provocat iritarea cancelarului german Angela Merkel, care s-a autoimpus în calitatea de mediator între Uniunea Europeană. După ce președintele lituanian, Dalia Grybauskaite, a avertizat că „Putin se află în război cu Europa”, Merkel a izbucnit într-o declarație furioasă în care l-a caracterizat pe Putin drept „irațional și imprevizibil”.

Caracterul „irațional”

Reacția lui Putin din discuția cu Poroșenko pare să confirme această adversitate irațională a lui Putin față de Europa Occidentală iar amenințările sale cu utilizarea forței împotriva unei Europe de Est slabe din punct de vedere militar par să fie ecoul amenințărilor făcute de Stalin după ridicarea Cortinei de Fier. Despre caracterul irațional al liderului de la Kremlin și a nevoii de măsuri de precauție a vorbit și președintele român Traian Băsescu. În discursul rostit în fața diplomaților români, Băsescu a avertizat că „nu avem un pericol pentru Români în mod raţional, dar trebuie să ne pregătim şi pentru iraţional, pentru că acest iraţional se dovedeşte că poate exista” și că „trebuie descurajate „ideile unui bolnav care crede că poate reface zonele de influență ale URSS”.

Atitudinea din ce în ce mai agresivă și imprevizibilă a lui Putin ridică întrebarea dacă măsurile de descurajare luate la summit-ul NATO sunt suficiente pentru a proteja aliații din flancul estic al Alianței. În fond, aceste măsuri, de la extinderea exercițiilor militare, rotația trupelor NATO și patrularea Mării Negre se întemeiază pe presupoziția că Putin este un „actor rațional” pe scena internațională care poate înțelege un mesaj de solidaritate când i se transmite unul. Răbufnirea imperial-megalomană din conversația cu Poroșenko pune la îndoială această presupoziție.

CRIMEEA

Trupe masate

Kievul a afirmat ieri că Moscova a masat circa 4.000 de soldați ruși staționați în Crimeea (peninsulă anexată în martie la Federația Rusă), la „frontiera administrativă” cu Ucraina. ”Potrivit informațiilor noastre, aproape toate unitățile militare ruse staționate în partea de nord a Crimeii ocupate, cu efective de aproximativ 4.000 de militari, au fost masate la frontiera administrativă cu Ucraina, cu toate echipamentele și munițiile lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean pentru securitate și apărare, Andrei Lîsenko, citat de Interfax-Ukraina.

 

Sursa: romanialibera.ro