Cand ii vezi pe politicieni la televizor ori te uiti la ce masuri economice au in cap ca sa imbunatateasca nivelul de trai, ai senzatia ca tinta lor electorala sunt retardatii neamului. Drept este, de partea cealalta a “votului”, a electoratului adica, lucrurile nu stau in cel mai fericit mod cu putinta. Avem peste 233.000 de persoane cu drept de vot care s-au declarat analfabete. Cele mai multe sunt femei, dar aici ar fi de discutat mult, ca nu din vina lor au ramas fara scoala in foarte multe cazuri. In total sunt peste 245.000 analfabeti in Romania, dar unii au au sub 18 ani, asa ca nu conteaza in alegeri.
Mai sus aveti numarul persoanelor analfabete cu drept de vot, impartite pe grupe de varsta. Dati click pe imagine pentru a fi marita. Sursa datelor: INS.
Desigur, o sa va intrebati unde stau cei declarati analfabeti, in ce orase, in ce regiuni…priviti asadar graficul urmator. Ar fi fost prea complicat sa iau datele oras cu oras, dar macar sa va faceti o idee:
O parte dintre aceste persoane (suna ciudat sa le spun analfabeti, desi nah!-asta sunt) lucreaza. Altele sunt someri, pensionari, casnice etc. Iata mai jos cum sunt ei distribuiti:
O sa spuneti ca cei mai multi analfabeti ii gasim in cadrul etniei rrome, asa ca m-am gandit sa vedem care etnie, cate persoane anafabete isi asuma. Lucrurile stau cam asa:
Cifrele cu rosu din graficul de mai sus sunt valori absolute. Haideti sa vedem ca ponderi in cadrul etniei ce inseamna asta:
In imaginea de mai sus, avem 1% din totalul romanilor sunt analfabeti, 0,8% din totalul maghiarilor, 14.1% din totalul rromilor sunt analfabeti samd.
In 2009, la prezidentialele trecute, diferenta dintre Basescu si Geoana a fost de circa 70.000 de voturi. Analfabetii de la noi sunt de peste 3 ori mai multi. La precedentele alegeri prezidentiale, diferenta de voturi din final a fost de circa 230.000 de voturi. Cam atatia analfabeti care pot vota avem. Din pacate.
P.S. Acest articol nu se doreste a fi unul care arata cu degetul catre cei fara carte. In multe cazuri faptul ca au ramas ne-scoliti nu se datoreaza analfabetilor ci conditiilor socio-economice care nu le-au permis accesul la invatatura.
Sursa: hymerion.ro