Incredibil. Ponta nu pricepe boaba din cum funcționeaza nici sistemul de asigurari de sanatate, nici de ce furnizorii de servicii medicale au fost separați de Casa și de Ministerul Sanatații și nici, in general, aritmetica. Mai mult, ne asigura ca fara sa priceapa boaba din toate astea, și fara ca o asemenea masura sa aiba macar o nota de fundamentare inteligibila și o dezbatere (ce-i aia?), se voteaza maine-poimaine in ședința de guvern, indiferent “ce zic aia 3% care au Facebook și care oricum sunt niște mega-capitaliști care traiesc pe spinarea poporului”.

Otilia Nuțu

Domnu’ Ponta, sa explicam.
1. Aveți dreptate cu un lucru, exista clinici private care capușeaza sistemul de stat, e o problema reala pe care trebuie s-o rezolvam, dar nu desființand tot sectorul, ci gasind problema, analizand opțiunile, discutand soluțiile și dupa aceea aplicandu-le.

2. Mizeria asta care se cheama sistemul sanitar din Romania arata in halul in care arata in primul rand din cauza ca nu avem definit acel “pachet de servicii” minimal acoperit din asigurarea de stat. Evident ca daca colectezi 10% din leafa a 30% din populație n-ai bani sa faci cercetare de performanța și sa vindeci gratis toate bolile. Trebuie sa te gandești, cați bani ai, care-s bolile cele mai frecvente sau care duc la complicații costisitoare gen cancer (adica, sa-ți faci prioritați). Sa vezi care-s prioritațile pe care ți le poți permite decontate integral și pe care parțial și restul sa plateasca lumea din buzunar.
Cata vreme asigurarea medicala de stat ofera “totul in masura resurselor disponibile”, asta inseamna cerere in exces, care duce la aglomerație, bataie de joc și șpagi; imposibilitatea dezvoltarii unor asigurari private; monopol pe servicii medicale și tratament de proasta calitate.
Exact asta e motivul pt care nu se definește acel “pachet” – nici macar din populism, ci pt ca senatorii-profesori-doctori-șefi-de-spitale-medici-de-geniu-facuți-la-școala-de-partid-fara-articole-științifice-neplagiate, categoria Oprescu, sunt dinozaurii care scriu legi și-și conserva teritoriul.
Excesul de cerere / deficitul de oferta face ca TOȚI medicii din sistem sa fie suprasolicitați, sistemul fiind construit in așa fel incat orice ai face, ca sa-ți tratezi pacientul sa trebuiasca sa incalci legea. Asta explica de ce NIMENI dintre medici nu zice ceva, TOȚI sunt șantajabili, indiferent de bunele intenții pe care le au mulți dintre ei.

3. Dupa ce ai definit cat iți permiți și pe ce-ți folosești resursele limitate, banii se duc dupa pacient, nu dupa clinicile sau spitalele controlate de dinozaurii-senatori-profesori-doctori-șefi-de-spitale-medici-plagiatori categoria Oprescu, ci pacientul se duce cu asigurarea la spitalul care ii ofera serviciul. Daca acolo unde vrea el serviciul e mai scump, scoate și bani din buzunar, dar serviciile decontate trebuie sa fie calculate la un preț corect (exista tot soiul de metode) ca CNAS sa deconteze suma cea mai mica in care se poate oferi tratamentul necesar.
Metoda de capușare a acelor clinici private suna cam așa: iau bani de la CNAS, iau pacientul, apoi cand pacientul are o problema il transporta cu ambulanța la spitalul de stat, iar CNAS deconteaza de doua ori tratamentul deși clinica privata e de fapt un soi de hotel. Dar astea:
– sunt situații care trebuie tratate punctual, nu desființand un sistem intreg. De pilda, cine a autorizat funcționarea unei astfel de clinici daca n-are resurse sa faca tratamentele decontate? De ce a incheiat CNAS contract de la bun inceput cu ele?
– daca mergem pe firul “de ce au fost autorizate”, vom gasi probabil ca cele cateva clinici private capușa sunt tot ale senatorilor-profesori-doctori-șefi-de-spitale-medici-plagiatori din categoria Oprescu, iar datul la cap privaților nu rezolva problema clientelismului (caștiga aștia din altceva, au slujbele de la stat de unde vor lua șpagi și mai mari daca se reduce toata oferta de servicii private, inclusiv a clinicilor private cinstite). Schema e de fapt cum le dam la cap mai ales alora care sunt pe bune și care fac concurența senatorilor-profesori-doctori-șefi-de-spitale-medici-plagiatori-diplome-contrafacute din categoria Oprescu.

4. Zice Ponta ca saracul platește 1500 de lei care se duc la bogat sa se trateze bogatul la clinici private. Bai puța. Daca bogatul e asigurat (numai așa primește bani de la CNAS pt tratament), bogatul scoate din buzunar pana și pt asigurarile de la CNAS mai mult decat aia 1500 ai saracului. Asigurarea e 10,5% din salariu, iar 10,5% dintr-un salariu de om bogat sunt mai mult decat 10,5% dintr-un salariu de om sarac.
Pt aia mai avansați, sistemul de asigurari “sociale” de sanatate are o puternica componenta de redistributivitate, oamenii nu platesc o prima pe masura riscului de sanatate, ci pe masura venitului, bogații platesc in general mai mult decat beneficiaza de servicii medicale, in timp ce saracii platesc mai puțin și bogații ii duc in spate.

– Articol publicat de http://expertforum.ro 

3 COMENTARII

  1. „Exact asta e motivul pt care nu se definește acel “pachet” – nici macar din populism, ci pt ca senatorii-profesori-doctori-șefi-de-spitale-medici-de-geniu-facuți-la-școala-de-partid-fara-articole-științifice-neplagiate, categoria Oprescu, sunt dinozaurii care scriu legi și-și conserva teritoriul.
    Excesul de cerere / deficitul de oferta face ca TOȚI medicii din sistem sa fie suprasolicitați, sistemul fiind construit in așa fel incat orice ai face, ca sa-ți tratezi pacientul sa trebuiasca sa incalci legea. Asta explica de ce NIMENI dintre medici nu zice ceva, TOȚI sunt șantajabili, indiferent de bunele intenții pe care le au mulți dintre ei.”……siiiii:nu uitati de incompatibili,va rog!ca mai avem si d’astea:doctor=director=prodecan;doctor=manager=decan…ANI ?!?se aduna bani buni de la stat in functii de conducere la simultan!E corect?!? Restul?e tacere-vorba unui clasic,in viata… 🙁

  2. pài plagiatorul etaleaza o crasa necunostere a problemelor legate de lege si de functionare a Justitiei. Ce sa ne mai miram ca e nul in problemele de sanatate si asigurari ?!

    Traim in plina INEPTOCRATIE impletita, intarita prin „inaptocratie”
    (Je ne pense pas que nous vivions en démocratie. Je pense que nous avons une « ineptocratie », c’est à dire un système de gouvernement où les moins capables de diriger le pays sont élus par les moins capables de produire quoi que ce soit. Où les membres de la société les moins capables de subvenir à leurs besoin et de réussir dans la vie sont récompensés par des biens et des services qui ont été payés par la confiscation de la richesse et du travail d’un nombre de producteurs en constante diminution”.)

    Amintesc si previziunea lui Tocqueville care la noi este in plina desfasurare :
    « La démocratie disparaîtra lorsque les hommes politiques auront compris qu’ils peuvent acheter les suffrages des électeurs avec l’argent de ces mêmes électeurs. »

Comentariile sunt închise.