posta-romanaPeste 3 milioane de pensionari ar putea rămâne fără banii de pensii, din cauza protestelor declanșate de angajații Poștei Române. Poştaşii din Bucureşti continuă marți protestul început ieri în mod spontan. Oamenii sunt nemulţumiţi de intenţia companiei de a reduce normele de lucru şi implicit, şi salariile.

Factorii poştali de la mai multe oficii din Capitală au refuzat să plece pe teren, nemulţumiţi că şi-ar putea pierde locurile de muncă . Angajații susţin că singurele soluţii identificate de conducerea Companiei Poşta Română sunt disponibilizările şi neplata orelor suplimentare lucrate. „Nu ne cheamă niciodată la negocieri. Ne cheamă să acceptăm. Deci singura opinie asta e negocierea”, spune liderul sindical Matei Brătianu.

Oficiile poştale 39, 35, 7, 53, 61, 6, 8, 38, 72, 20, 12, 82, 10 şi 4 din Capitală sunt închise în acest moment, alte unităţi urmând să fie închise. La protestul angajaților din București s-au alăturat și cei din Cluj, Vrancea, dar și alte județe. Aceştia sunt cei care de regulă duc pensiile şi alocaţiile oamenilor, însă acum refuză să mai meargă pe teren. Astăzi este prima zi de livrare a pensiilor.

Aproximativ 3,7 milioane de pensionari primesc pensia prin Poștă, formalitățile și documentele de plată fiind deja transmise de către Casa Națională de Pensii Publice, a declarat marți directorul de comunicare al instituției, Angelica Mihail. Potrivit sursei citate, din numărul total de pensionari înregistrați în România, 1,5 milioane primesc pensia pe carduri bancare, iar 3,7 milioane prin serviciile Poștei Române.

Angelica Mihail a spus că pentru plata pensiilor din această lună formalitățile și documentele de plată au fost deja transmise de către casele de pensii, atât pentru cei care își primesc drepturile pe card, cât și pentru cei care depind de Poșta Română.
Directorul de comunicare de la Casa Națională de Pensii Publice a făcut un apel către pensionari să nu intre în panică, deoarece este prima zi în care se face plata pensiilor și oricum acestea nu puteau fi plătite într-o singură zi.

Angelica Mihail a precizat că plățile pentru pensionari sunt programate între 14 și 26 ale fiecărei luni.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că nu crede că se va întrerupe plata pensiilor în urma protestelor de la Poștă, întrucât comisioanele pentru acest serviciu reprezintă o parte importantă în veniturile companiei și, dacă nu se respectă contractul, se pot aplica reduceri.
Mariana Câmpeanu a spus că mizează pe buna înțelegere a factorilor poștali, precizând că nu crede că cineva se poate gândi să nu plătească la timp pensia, și așa mică.

„Cred că sunt metode prin care să se poată face această plată, mai ales că sunt condiții contractuale care trebuiesc îndeplinite”, a precizat ministrul Muncii.

Ea a adăugat că sindicaliștii din Poșta Română nu au sesizat niciodată Ministerului Muncii vreo problemă legată de relația cu angajatorul, prin urmare nu au parcurs căile legale pentru declanșarea unei greve.

Protestele angajaților din Poșta Română, începute în urmă cu o zi în București, s-au extins. Peste o sută de angajați din mai multe oficii poștale din județul Cluj au declanșat, marți dimineață, o grevă spontană, în semn de solidaritate cu acțiunile colegilor din București și nemulțumiți de diminuarea normelor de lucru.

Liderul de sindicat din cadrul Poștei Cluj, Carol Șinka, a declarat că au intrat în grevă spontană angajații de la cel puțin șase oficii poștale din Cluj-Napoca, Câmpia Turzii și Dej, respectiv cei din tura de dimineață, care au încetat activitatea și au ieșit în fața sediilor oficiilor, dar și factorii poștali.

La București, angajații din 14 oficii poștale continuă protestele începute luni, factorii poștali din alte unități anunțând că intenționează să oprească lucrul, a declarat pentru MEDIAFAX liderul filialei București a Sindicatului Lucrătorilor din Poșta Română, Marian Ciubeică.
Liderul sindical a spus că oficiile poștale 39, 35, 7, 53, 61, 6, 8, 38, 72, 20, 12, 82, 10 și 4 din Capitală sunt închise în acest moment, alte unități urmând să fie închise.

Președintele filialei București a SLPR susține că după protestele de luni nu a existat nicio reacție din partea conducerii Companiei Naționale Poșta Română, „nici măcar un telefon”, ceea ce face ca nemulțumirea oamenilor să crească.
„Este pentru prima oară în 23 de ani când se întâmplă așa ceva”, a spus Marian Ciubeică.

2 COMENTARII

  1. Cum se face ca niciun protest nu i-a lasat pe „sparlamentarii” nostri fara „ciolan”?

  2. Ai doare pe astia de la posta an 14 de restu numai pensi au an cap ca le lasa saraci batrani cate ceva daca e sa te abonezi la un ziar vine la saptamana cu el sau la ora 8 sear cand am vazut tot ce puteam citi din el dimineata bine fac astia ca ai dau afara .Ca anfara sa dea pensi unde fug nimic nu fac

Comentariile sunt închise.