Peste 400 de persoane protesteaza in centrul Capitalei fata de taierile ilegale si de instrainarea padurilor, precum si fata de lipsa alocarii de fonduri europene, de catre Ministerul Agriculturii, pentru sprijinirea proprietarilor de paduri, anunta Mediafax. Protestul a fost initiat de Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – Nostra Silva, fiind sprijinit si de WWF Romania. Paticipantii s-au adunat in jurul orei 14.00 pe Dealul Patrarhiei si au mers in mars pana la Piata Universitatii, fara a perturba circulatia.
Raluca Dan, specilist in politici publice la WWF Romania, a explicat ca, din banii alocati Romaniei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), Ministerul Agriculturii nu a alocat bani pentru platile compensatorii prin care proprietarii ar trebui sa fie sprijiniti sa-si conserve padurile.
Aceste plati sunt prevazute in Regulamentul european pentru dezvoltare rurala, in vigoare din decembrie 2013, insa fiecare stat membru poate alege ce masuri finanteaza din fondurile alocate din FEADR, a aratat Raluca Dan, precizand ca Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, aflat in dezbatere, nu prevede o alocare pentru aceste plati.
„Sutinem aceste plati pentru ca vin in sprijinul proprietarilor sa isi ingrijeasca padurile in asa fel incat ecosistemul sa nu fie degradat”, a mai spus reprezentanta WWF Romania.
Potrivit Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania, in cadrul propunerilor de impartire a celor 8 miliarde de euro din PNDR, pentru pentru domeniul forestier sunt curpinse doar o masura de impadurire a terenurilor agricole si neagricole (alocare 100 milioane euro) si una de realizare de drumuri forestiere dar si de accesibilizare a fermelor agricole (alocare 200 milioane euro).
„Practic, din cei 8 miliarde de euro din PNDR, domeniul forestier are o alocatie financiara de maxim 200 milioane euro (2,5 la suta), in conditiile in care agricultura beneficiaza si de platile directe pe suprafata prin FEADR in valoare de 10 miliarde euro in exercitiul financiar 2014 – 2020. Marginalizarea domeniului forestier in PNDR este o problema acuta”, arata federatia.
Aceasta a initiat o petitie pentru salvarea padurilor Romaniei, postata la adresa http://www.petitieonline.com/salvati_padurile_romaniei.
In petitie se arata ca in ultimii 20 de ani s-au taiat ilegal 366.000 ha de padure, cauzand prejudicii de 5 miliarde de euro.
Proprietarii de paduri mai spun ca sute de mii de hectare teren forestier au fost instrainate in perioada 2006 – 2013 catre fonduri de investitii straine, iar unele tranzactii au avut la baza retrocedari frauduloase, dand exemplu „vanzarea muntilor Puru, Galbenu, Petrimanu, obtinuti cu acte false si instrainati unor investitori din Austria”.
Totodata, ei cer, pe langa o alocare financiara echitabila in viitorul PNDR pentru sectorul forestier, masuri de sprijinire pentru prelucrarea masei lemnoase in Romania.