Marşul Opoziţiei din Rusia, la care participarea estimată este de zeci de mii de oameni, s-a transformat într-un marş de omagiere a memoriei lui Boris Nemţov şi într-un pol al sentimentelor anti-Putin.
Nemţov, asasinat vineri noaptea lângă Kremlin cu focuri de armă, urma să conducă marşul de duminică. Apropiaţii politicianului, critic acerb al lui Vladimir Putin, spun că moartea acestuia este legată de opoziţia sa faţă de preşedintele rus şi faţă de conflictul din Ucraina.
Participanţii la marş şi-au dat întâlnire duminică în centrul Moscovei, la ora locală 14 (13 după ora României). Organizatorii primiseră aprobare pentru 50 de mii de oameni însă după uciderea lui Nemţov numărul participanţilor era probabil că va creşte.
Pe traseul manifestării se află podul pe care liderul din Opoziţie a fost împuşcat.
BBC notează că locul asasinatului a devenit un punct de pelerinaj unde s-a strâns o grămadă mare de flori şi unde ard candele şi lumânări. „Boris, se temeau de tine”, este mesajul scris în cerneală roşie, adus de un moscovit.
De asemenea, numeroşi diplomaţi ai Uniunii Europene au depus coroane.
Opinia larg răspândită în capitala rusă este că fostul vicepremier din anii ’90, considerat la un moment dat drept favorit la succesiunea lui Boris Elțîn, a fost omorât pentru convingerile sale politice.
În context, unii ruși îl acuză pe președintele Vladimir Putin că a încurajat naționalismul la cote periculoase și a creat un climat în care disidenții sunt declarați trădători.
Opiniile câtorva cetățeni din Moscova, așa cum au fost consemnate de BBC, în continuare.
A fost un act la ordinul lui Putin, fără nicio îndoială. Ne-au arătat ce soartă au cei are li se opun”, crede Alexandr Badiev.
Mark Galperin, activist al opoziţiei, spune, la rândul său: „Oamenilor le e teamă să susţină mişcarea noastră. Reprezentanţii Opoziţiei primesc ameninţări în fiecare zi iar Boris Nemţov nu făcea excepţie. Însă nu ne vor opri.”
Grigorii Iavlinski, fost lider al partidului Yabloko, crede şi el că „responsabilitatea politică pentru uciderea lui Nemţov aparține autorităților și personal președintelui Putin.”
Conform unor relatări menţionate de BBC, în săptămânile dinaintea asasinării sale, Nemţov pregătea documente care urmau să probeze implicarea militară a Rusiei în Ucraina, ipoteză susţinută şi de preşedintele Petro Poroşenko.
„Boris a spus că va furniza dovada clară a participării armatei ruse la războiul din Ucraina. Cuiva i-a fost frică de asta şi l-au ucis”, a spus Poroşenko.
În schimb, lideri precum preşedintele cecen suţinut de Moscova, Ramzan Kadîrov, acuză serviciile occidentale de spionaj, care „încearcă prin orice mijloace să genereze un conflict intern în Rusia”.
În acest climat, caracterizat drept „isterie politică” de fostul ambasador britanic în Rusia, Sir Tony Brenton, Kremlinul a adoptat o conduită precaută şi defensivă.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a comentat că asasinarea lui Boris Nemţov prezintă semnele unei crime la comandă şi este „o provocare extremă”.
Preşedintele Putin, la rândul său, a publicat pe site-ul Kremlinului un mesaj pentru mama lui Nemţov, în care promite să-i aducă pe vinovaţi în faţa justiţiei şi în care a elogiat „cinstea şi francheţea” celui ucis.
O listă sumară şi, cu certitudine, incompletă a opozanţilor care au murit violent sau suspect în timpul conducerii lui Vladimir Putin:
Aprilie 2003: politicianul liberal Serghei Iuşenkov este asasinat lângă locuinţa sa din Moscova.
Iulie 2003: Jurnalistul de investigaţie Iuri Şcekocikin moare după 16 zile de agonie în urma unei boli misterioase.
Iulie 2004: Şeful ediţiei ruse a Forbes, Paul Klebnikov, este împuşcat dintr-o maşină la Moscova şi moare ulterior la spital.
Octombrie 2006: Jurnalista de investigaţie Anna Politkovskaia este împuşcată mortal lângă apartamentul său din Moscova.
Noiembrie 2006: Fostul spion rus Alexandr Litvinenko moare în Anglia la trei săptămâni după ce a băut ceai contaminat cu poloniu.
Martie 2013: Boris Berezovski, fost apropiat al liderului de la Kremlin, devenit opozant al acestuia, este găsit mort în locuinţa sa din Marea Britanie.
sursa: paginadepolitica.