Bucureștenii s-ar putea trezi, în curând, cu hingherii în curți sau chiar în case! Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor vrea să aibă pârghiile legale pentru a încălca proprietatea privată, ca să poată urmări câinii oriunde s-ar putea ascunde de hingheri.
Șeful ASPA, Răzvan Băncescu, cere adoptarea unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), prin care maidanezii să poată fi urmăriţi de hingheri chiar şi pe proprietățile private.
„Pregătim un proiect de hotărâre de consiliu, prin care câinii fără stăpân care se retrag pe proprietăţi private să poată fi ridicaţi”, spune coordonatorul de proiect ASPA, Răzvan Băncescu.
[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”71870″]
M-am trezit cu hingherii primăriei în curte
Chiar dacă la ora actuală nu au pârgiile legale pentru a pătrunde pe proprietățile private fără acceptul proprietarilor, hingherii nu se feresc să încalce dreptul de proprietate și prevederile noului Cod Penal.
„S-a întâmplat un lucru straniu: m-am trezit cu hingherii primăriei în curte, fugărindu-mi cei doi câini. maidanezi dar proprietatea mea, la mine în curte. Am apucat să strig la ei și să cobor în viteză maximă, de la mine de la doi. (…) Câinii au rămas acasă”, scrie un bucureștean revoltat pe un site de socializare. Acesta susține că urmează să facă plângere penală împotriva hingherilor.
Angajații de la ASPA care procedează astfel riscă să ajungă după gratii, întrucât legea penală pedepsește cu închisoarea încălcarea proprietății private. Potrivit articolului 208 din noul Cod Penal, pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau într-un loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, sau refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 5 ani. Mai mult, dacă fapta se săvârşeşte de o persoană înarmată, de două sau mai multe persoane împreună sau în timpul nopţii, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani.
Plângere penală împotriva ASPA
Fundaţia pentru protecția animalelor VIER PFOTEN a depus miercuri 9 iulie 2014 o plângere penală împotriva conducerii ASPA, reprezentată de Răzvan Băncescu și Bogdan Treeroiu, după ce aceasta a ignorat decizia Curții de apel București de suspendare a normelor de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân. Practic, ASPA este acuzată a continuat în mod ilegal activitatea de prindere și ucidere.
Plângerea penală se referă la săvârșirea faptelor de abuz în serviciu (art. 297 Cod Penal), înșelăciune (art. 244 cu aplicarea art. 36 alin. 1 Cod Penal), deturnare de fonduri (art. 307 Cod penal) și uciderea animalelor fără drept (art. 25 din Legea 205/2004). Această din urmă faptă este pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an.
În urma hotărârii Curții de Apel din data de 20 iunie 2014, normele de aplicare ale legii pentru gestionarea câinilor fără stăpân au fost suspendate, astfel ca legea nu mai poate fi aplicată şi orice activitate legată de gestionarea câinilor fără stăpân este suspendată. În această situaţie, cadrul legal în vigoare este asigurat în mod exclusiv de legea 205/2004 privind protecţia animalelor, care prevede, printre altele, că: “uciderea animalelor cu intenţie, fără drept, constituie infracţiune”.
Vier Pfoten: Răzvan Băncescu instigă la comiterea de infracțiuni
“Având în vedere că Răzvan Bancescu a declarat public ca prin folosirea unor “portiţe legale” activitatea ASPA poate continua ca şi până acum, VIER PFOTEN consideră acest lucru de o deosebită gravitate, deoarece înşeală cu bună ştiinţă cetăţenii şi instigă şi alte servicii publice de gestionare a câinilor fără stăpân la comiterea de infracţiuni” a declarat Anca Tomescu, coordinator proiect „Câini Fără Stăpân” în cadrul VIER PFOTEN România.
Oficialii Vier Pfoten Motivarea reprezentanţilor conducerii ASPA pentru continuarea activităţii reprezintă o ameninţare pentru întreaga societate. VIER PFOTEN face un apel la toate primăriile şi la instituțiile abilitate să gestioneze situația câinilor fără stăpân, să respecte hotărârile justiţiei române, măsură general valabilă fără de care României nu i s-ar mai poate atribui noţiunea de stat de drept.
Șeful ASPA dă acuză ONG-urile de trafic cu câini
La rândul său, șeful ASPA susține că înstituția pe care o conduce nu încalcă legea atunci când capturează maidanezii şi a acuzat organizaţiile neguvernamentale de interese ascunse.
„Capturarea câinilor nu încalcă decizia Curţii Constituţionale. Dacă dispar maidanezii, dispare practic obiectul muncii al ONG-urilor, aceasta este miza. Să ţinem maidanezii pe stradă este exclus. Vreau să putem merge pe stradă în siguranţă. Frânele vin din partea asociaţiilor care fac trafic cu câini. Nu putem dovedi care face acest lucru responsabil, pentru adopţii, şi cele care fac asta pentru alte scopuri. Preţul unui câine variază între 150 şi 400 de euro. La acestea se adaugă costuri de transport de 100-150 de euro. Sunt duşi cu dubele”, susţine Răzvan Băncescu.
ASPA a ucis peste 10.000 de câini fără stăpân și continuă măcelul
Referitor la numărul câinilor care se află pe străzile Bucureştiului, Răzvan Băncescu afirmă că e greu de estimat. „Nu se ştie numărul exact al maidanezilor de pe stradă. Cifra de 64.000, de anul trecut, a fost calculată prin metoda extrapolării. De atunci, de pe străzile Capitalei, au mai fost strânşi între 25.000 şi 35.000 de câini. Mai mult de 10.000 de câini au fost eutanasiaţi”, a precizat responsabilul ASPA.
Vier Pfoten este o grupare de crima organizata.
Zoofilii dau in disperare :)) Maidanezii vor fi exterminati si voi nu aveti nici o putere . Ajunge cu crimele facute de maidanezii poporul isi vrea tributul acum .
Comentariile sunt închise.