phpThumb_generated_thumbnailjpgUn proiect de lege prevede obligativitatea efectuării a opt vaccinuri înainte ca un copil să fie înscris la școală sau grădiniță, informează hotnews. Proiectul urmează a fi pus în dezbatere publică.
Astfel, în România vor deveni obligatorii vaccinuri administrate împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului și rubeolei. Sursele contactate de hotnews afirmă că pe această listă urmează să fie înscris și BCG vaccinul contra tuberculozei.
Proiectul de lege menționează faptul că părinții nu mai trebuie întrebați, explicit, dacă doresc să-și vaccineze copilul, plecându-se de la premiza că sunt de acord cu vaccinarea, din oficiu. Cu alte cuvinte, un părinte trebuie să facă o cerere scrisă pentru a refuza vaccinarea, adică exact același sistem care în cazul orei de religie, a fost considerat neconstituțional de către Curtea Constituțională.
Înscrierea copiilor la grădinițe și școli, fie de stat sau private, se va face doar după prezentarea de către părinți a dovezii vaccinării copilului. Sunt exceptați doar copii „care fac dovada contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”.
Dacă la înscrierea la grădiniță/școală, părintele nu va putea prezenta dovada vaccinării complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Județeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile menționate.
Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, instituția nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul are obligația să aducă cazul în atenția comisiei județene de vaccinare. Copilul va putea fi înscris la grădiniță/școală doar după ce medicul de familie va scrie pe adeverință sintagma „antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”.
Proiectul de lege prevede amenzi foarte mari. Astfel, grădinițele și școlile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverință din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei, vor primi amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei. Aceeași sancțiune o vor primi și medicii de familie și medicii implicați în activitățile de vaccinare dar care nu respecta prevederile legale si se afla la a treia abatere. Amenzi de la 2500 la 5000 de lei vor primi autoritatile locale care nu identifica situatiile de neglijare medicala a copilului.
Amenzi de la 1000 la 2500 de lei vor primi scolile care incalca legea mentinand in colectivitate copiii in continuare nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinarii si care nu anunta aceasta situatie comisiei judetene de vaccinare (exceptie sunt copiii cu contraindicatie medicala definitiva).
Amenzi de la 500 la 1000 de lei vor primi directiile de sanatate publica, medicii de familie si scolile care nu suspenda copiii nevaccinati in cazul aparitiei unor focare de epidemie. Constatarea si aplicarea amenzilor se face de catre directiile judetene de sanatate publica.
Deși părinții nu sunt vizați de amenzi, aceștia pot fi denunțați de o comisie dacă nu și-au vaccinat copilul până la vârsta de trei ani privind „infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinți”.

2 COMENTARII

  1. Da aveti dreptate ar trebui sa avem o ASOCIATIE a parintilor care sa ne reprezinte si sa lupte pentru drepturile noastre

Comentariile sunt închise.