Unele dintre cele mai urmărite canale de documentare ar putea să dispară în curând din oferta operatorului de televiziune prin cablu RCS-RDS. Anunțul a fost făcut de Discovery Networks, pe canalele proprii și pe pagina oficială de internet. Astfel, de la sârșitul acestei luni, canalele Discovery Channel, Animal Planet, TLC, Discovery World, Discovery Science și Investigation Discovery nu vor mai putea fi urmărite de abonații acestui operator. Potrivit Discovery România, o parte dintre programe nu mai sunt retransmise începând de vineri.

Discovery a început deja o campanie de informare a telespectatorilor, atât prin mesaje afișate pe canalele amintite, cât și pe pagina de internet sau Facebook. În plus, a fost creată o pagină specială de internet, prietenii.discovery.ro, unde cei nemulțumiți pot semna o petiție online.

„Ne pare rău să vă anunțăm că acordul de retransmisie între Discovery Networks și RCS&RDS urmează să expire pe 30 noiembrie. În pofida eforturilor noastre de a ajunge la un nou acord cu RCS&RDS, pe parcursul unei perioade de negocieri de luni de zile, aceștia au respins toate ofertele noastre. Operatorul a făcut deja schimbări în grila sa de programe, eliminând Discovery World, TLC și Animal Planet din unele pachete. În plus, în dimineața zilei de 23 noiembrie, RCS a scos și Discovery Channel de pe platforma Digi Satelit din România. Noi credem că părerea voastră, a telespectatorilor, contează. Dacă vreți să ne ajutați să păstrăm canalele Discovery în grila RCS&RDS, exprimați-vă punctul de vedere – contactați RCS&RDS”, este mesajul transmis de Discovery Networks.

„Precizăm că nu am cerut, în nici un moment al negocierilor, creșterea tarifelor pentru distributia canalelor noastre. Chiar și în aceste condiții, operatorul a făcut deja schimbări în grila sa de programe din România, eliminând Discovery World din toate pachetele sale, precum și TLC și Animal Planet din unele dintre pachete, fără să ne informeze sau să trimită notificari abonaților săi în prealabil”, se arată într-un alt mesaj, transmis vineri de Discovery Networks.

Măsura luată de RCS-RDS vine la aproape două luni după ce operatorul a lansat propriile canale de documentare, Digi World și Digi Life, prin care a încercat să concureze programele Discovery. Un alt canal, Digi Animal World, este în pregătire și urmează să fie lansat în curând. Mai mult, Discovery Channel a fost scos deja de pe rețelele RCS din Ungaria, atât de pe rețelele de cablu, cât și de pe platforma digitală, începând de marți 20 noiembrie. Pe site-ul oficial, RCS-RDS nu a oferit nicio explicație abonaților pentru scoaterea din grilă a programelor Discovery.

Reprezentanții Consiliului Național al Audiovizualului au declarat pentru Mediafax că RCS&RDS a solicitat și a primit, în 13 noiembrie, aprobarea CNA pentru modificarea grilei de programe a platformei de satelit Digi, în sensul scoaterii postului Discovery Channel. Potrivit articolului 74, alineatul 3 din Legea audiovizualului, „distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului”.

Discovery România a realizat anul acesta un studiu de piață pentru a evalua impactul pe care brandul Discovery l-a avut asupra românilor, de-a lungul timpului. Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ la nivel național, pentru populația cu vârste între 18 și 49 de ani, rezidentă în mediul urban. Potrivit studiului, 90% din respondenți se uită zilnic la televizor, iar 43% dintre ei urmăresc zilnic Discovery Channel, în timp ce majoritatea respondenților (90%) urmăresc Discovery Channel cel puțin o dată pe săptămână. De asemenea, bărbații urmăresc Discovery Channel mai des decât femeile, potrivit aceluiași studiu. 62% dintre respondenți consideră că Discovery Channel a avut un efect pozitiv asupra vieții lor, prin cunoștințele pe care le-au dobândit urmărindu-l, în timp ce 52% spun că Discovery Channel este „combinația perfectă între divertisment și informații”.

Compania RCS&RDS este controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea. Compania nu a mai publicat date despre clienți și rezultate financiare din 2009. Atunci compania avea afaceri totale de peste 500 de milioane de euro. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 480 mil. euro, mai mare cu 15% față de 2010. Potrivit Ministerului Finanțelor, la 31 decembrie 2010 RCS&RDS avea datorii totale de 762 mil. euro. Compania trebuie să achite anul acesta un credit de 350 de milioane de dolari, potrivit agenției de rating Standard & Poor’s.

La începutul acestei luni, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața de retransmisie a programelor TV. Și postul nostru de televiziune a sesizat Consiliul Concurenței, în luna iunie, pentru discriminarea pe care compania RCS&RDS o aplică pe piața tv, refuzând să redistribuie în rețeaua proprie postul Nașul Tv și alegând să redistribuie alte televiziuni concurente, creând astfel o concurență neloială.

22 COMENTARII

  1. Iar pagina de sesizari merge fix NU.

    Parse error: syntax error, unexpected T_DOUBLE_ARROW, expecting ‘)’ in /srv/www/websites/digicare.rcs-rds.ro/htdocs/classes/ticketing/cities.inc.php on line 19

  2. fiecare pasare pe limba ei piere. Asa cum te ridici asa iti gasesti pierzania.
    In cazul de fata se potrivesc amandoua. Faliment placut le doresc celor de la RDS-RCS. Nici nu mai stiu de cate ori am facut sesizari la ei in „magazin”. Nici macar nu au voie doamnele de acolo sa le inregistreze. Big brother din camere le da afara…

  3. contracte romtelecom dolce si contracte cablu analogic pentru zonele braila iasi buzau bistrita piatra neamt numai unde exista acoperire prin fibra optica tel contact 0751350225

  4. Teszary a demonstrat,nu o data,ca de fapt nu-i decat un mafiot in telaviziune.Doar banii abonatiilor conteaza,parerea lor,nu.Nici o problema,cu prima ocazie am sa ma interesez de demersurile necesare pt. a ma abona la un alt cablu.Am dat telefoane,m-am adresat si personal pt. introducerea Nasului in grila de programe.Acum constat cu stupoare,ca abuzurile celor de la rds-rcs continua.Nici o problema,bine ca avem de unde alege.Rcs-ul se crede pe cai mari,avand nenumarati abonati.Si Romtelecomul si-a permis abuzuri,de aceea multi au trecut la rds.Vad ca teszary aplica aceeasi politica paguboasa.Acum Romtelecomul vine cu oferte avantajoase,asa ca ma mai gandesc daca trec la UPC.

  5. Daca scot si Discovery, renunt definitiv la RDS. Vreau sa vad programe de calitate, n-am de gand sa le dau bani pentru toate Digi Shit-urile lor. Prefer canale putine si bune, nu multe si proaste. M-am saturat sa dau zeci de telefoane ca sa fac reclamatii si sa vorbesc cu angajati imcompetenti care in afara de raspunsurile standardizate n-au habar de nimic. E ca si cum as vorbi cu peretii.
    E clar ca nu vor baga niciodata Nasul Tv in grila, ca le sta in gat uslasilor lui Teszari. Dar cu Discovery ce au avut, ca nu face politica?

  6. Am trecut de la UPC la RDS ca sa-l vad pe Nasul. Acum m-am mutat de la RDS la UPC din acelasi motiv. Dupa ce am citit ca scot si Discovery, nu mai regret algerea facuta. Faliment placut, tovarasilor de la RDS! Asta va doresc. Aveti servicii ieftine, dar proaste.

  7. Fratilor, eu am parasit rcs-rds de mult! Adio si n-am cuvinte! Sunt multi alti operatori tv-cablu, cu un comportament mai civilizat…

  8. Vom renunta in masa la nesimtitii astia!!!! Ei se cred sefii cablurilor si vor sa ne indobitoceasca!

  9. Teszari face doar ce vrea muschii lui, il doare in cot de ce vor oamenii sa vada. Au pus mana pe Liga1, au bagat toate mizeriile de Digi-uri locale in toata tara, iar acum vir sa ne vare pe gat niste copii ordinare gen Digi Workd si Digi Life. Acest comportament dictatorial si de monopol trebuie sa incereze. Ar fi bine sa-si piarda macar jumatate din abonati, poate atunci simte la buzunar efectele mizeriilor pe care le-a facut.

    P.S. Domnilor din redactia Nasul, Bogdan Chiritoiu de la Digi World nu e cumva una si aceeasi persoana cu Bogdan Chiritoiu de la Consiliul Concurentei?

    • Nu este aceeasi persoana, este coincidenta de nume. Bogdan Chiritoiu de la DIGI vine din curtea lui Sorin Ovidiu Vantu.

  10. Daca asa se invart lucrurile, cu siguranta ne mutam de la RCS-RDS.
    Am sperat ca acest om de afaceri o v-a lasa mai moale, ii amintim ca si piatra pana la urma se sparge !

  11. Si nu mai pot eu !!!De cand au uitat cine a inventat primul avion cu reactie, si nu au pomenit nici macar un nume de inventator roman ,au cazut in dizgratiile mele …sa se duca pe pustii.

  12. la ce le mai trebuie cultura romanasilor?! Daca au Antenele si OTV-ul (si bineinteles canalul de manele) ei sunt foarte multumiti!!!

Comentariile sunt închise.