Doamnelor şi domnilor,
Natura însăşi pare a nu mai suporta abuzurile produse de cei ce exploatează fără milă resursele planetare. Nu este de mirare că nici oamenii nu mai acceptă minciunile, incompetenţa, hoţia, dispreţul, aroganţa, manipularea, exploatarea nemiloasă a muncii pentru creşterea unor conturi personale, indiferenţa, jaful, iresponsabilitatea şi ticăloşia celor cărora le-am acordat încrederea noastră pentru a conduce şi administra structura statală.
În loc să o facă, au devenit stăpânii noştri şi au condus ţara, cu dezinvoltură, spre dezastru economic, ecologic, social şi moral. Fenomenul Piaţa Universităţii, ce a cuprins întreaga ţară, în ciuda gerului şi a viscolelor, are rădăcini în abuzurile la care a fost supusă ţara de multă vreme, culminând cu ultimele decenii şi mai ales cu ultimii 8 ani. Crizele multiple ce ameninţă să ne copleşească şi să ne ducă la distrugere nu pot fi depăşite fără cooperarea tuturor forţelor ce pot reda vitalitatea acestui popor, prin orice fel de mijloace.
STAREA DE SPIRIT GENEREAZĂ MOTIVAŢIA IMPLICĂRII ÎN EFORTURI MARI PENTRU O CAUZĂ
Dacă avem acum crize ecologice în paralel cu crize sociale, a fost din neglijenţa oamenilor ce s-au lăsat cumpăraţi la vot cu un pachet de orez sau cu o găleată de plastic, o şapcă sau un tricou, fără să se gândească o clipă că banii aceia aruncaţi sunt din furt sau înşelătorii. A fost vina noastră că nu am căutat pe cei mai buni care să ne conducă, ci am lăsat hoţii să o facă. Trebuie să căutăm oameni ce dovedesc competenţă, responsabilitate, calitate în ceea ce fac, implicare socială şi care să fie sănătoşi moral, mintal, fizic şi social, buni profesionişti şi oameni ce-şi respectă cuvântul dat.
Aceştia există şi sunt uşor de recunoscut, mai ales în perioade de criză: sunt primii care se sacrifică pentru salvarea celorlalţi şi sar în ajutor asumându-şi riscurile şi neprecupeţindu-şi eforturile, găsind soluţiile corecte şi punându-le în aplicare. Sunt oamenii pe care comunitatea îi respectă şi-i urmează la vremuri de restrişte, adică tocmai vremurile pe care le trăim. Neglijenţa şi indiferenţa statului au condus la incapacitatea de reacţie adecvată şi eficientă la criză.
Cei ce ne conduc au pornit de la premiza că natura nu-i va „trăda” tocmai în prag de alegeri şi nu-i va pune în situaţii dificile. Ca atare, nu au creat rezerve de necesitate ce pot uşura perioadele de criză (iar pe cele existente, probabil, le-au „consumat”). Este de mirare că, deşi am avut un an cu recolte de grâu neobişnuit de mari, nu avem rezervele necesare de alimente pentru a ajuta oamenii aflaţi în situaţii de risc major, din cauza zăpezilor, sau care vor fi în această situaţie din cauza viitoarelor inundaţii.
Din acelaşi motiv pentru care nu s-au pregătit să ajute naţiunea în momente de criză, ci şi-au văzut de afacerile proprii pe spatele nostru, aceiaşi oameni ce ne conduc nu au dorit să ajute nici la dezvoltarea economică, prin încurajarea soluţiilor inovative şi dezvoltarea produselor bazate pe inventica românească, ceea ce ar fi constituit un bun demaraj pe pieţele internaţionale. Banii împrumutaţi de la băncile străine s-au regăsit mai degrabă în vilele lor şi în conturile lor bancare, decât în locuri de muncă şi în prezenţa pe pieţele internaţionale a produselor noastre.
Ne trebuie alţi oameni care să preţuiască valorile cunoaşterii şi să încurajeze punerea în practică a potenţialului nostru real dar obstaculat. Uitaţi-vă în jur la cei care s-au ridicat fără să înşele pe nimeni, prin munca lor, aducând modernitatea şi inovarea în domeniul lor de activitate. Aceşti oameni merită să fie implicaţi în conducerea ţării. Aceşti oameni există! Sunt oameni a căror pregătire profesională este validată nu de diplome fără valoare, ci de rezultatele lor, de atitudinile lor, de deschiderea minţii şi sufletului lor faţă de problemele actuale. Şi cei care ne conduc sunt ingenioşi, dar numai la furat şi la înşelat.
Dacă aceste competenţe ar fi fost folosite pentru a găsi soluţii la problemele naţiunii, am fi fost într-o altă situaţie, în acest moment, evident mai bună. Trebuie să căutăm oamenii morali ce sunt interesaţi de binele general mai mult decât de binele propriu şi să-i alegem să ne conducă.
Deja partidele au intrat în campanie electorală şi au declanşat mecanismele manipulării şi minciunii. Dacă nu am învăţat nimic din experienţa ultimelor decenii, anii ce vin vor fi şi mai grei decât ceea ce trăim acum. Trebuie să ne regăsim demnitatea şi curajul existenţei, trebuie să alegem oameni cu demnitate şi curaj, implicaţi şi motivaţi să rezolve soluţiile, care apreciază şi promovează oamenii mai pricepuţi decât ei, în loc să-i îndemne să emigreze în alte ţări.
RECUPERAREA CREIERELOR PLECATE ESTE PARTE A SOLUŢIEI DE IEŞIRE DIN CRIZĂ
Ca să reuşim să ne ridicăm cu demnitate din starea în care ne aflăm, trebuie să avem IDEALURI, nu doar nevoi personale! Trebuie să învăţăm să cooperăm şi să ne ajutăm între noi, să fim sensibili la problemele celorlalţi, să protejăm mediul natural, valorile sociale şi cultura noastră creată în secole, să avem un comportament social de care să nu ne fie ruşine, iar ceea ce creăm să fie de o calitate impecabilă.
În acest moment, foarte puţini dintre noi au această demnitate. Am fost aduşi în starea lipsei de demnitate de toate regimurile de dinainte, căci omul demn nu mai poate fi manipulat, îndoctrinat, înşelat, aşa cum se poate face cu cel care ştie că nu reprezintă nimic, pentru nimeni. Dacă statul de până acum ne-a vrut proşti şi fără speranţe şi idealuri, ca să ne poată manipula cu puţină pâine şi mult circ, acum a degenerat atât de tare încât ne dă doar circ, iar pâinea a vândut-o cu profit pentru cei care n-au făcut-o.
Trebuie să învăţăm din nou să cooperăm şi să înfruntăm greul, fără să cerem de pomană altora, să ne reclădim ţara ca după război. Căci am trecut prin războiul economic al statului mafiot împotriva cetăţenilor pe care ar fi trebuit să-i reprezinte. Suntem un popor talentat şi capabil să înveţe, repede şi bine, să realizeze orice. Însă am fost educaţi doar să memorăm şi nu să ne manifestăm talentul şi abilităţile proprii.
Să nu uităm, însă, că toate dificultăţile ne-au ascuţit mintea şi priceperea, iar la acest moment putem să ne organizăm astfel încât să învăţăm unii de la alţii cum să ne descurcăm în condiţii grele, modernizându-ne tehnologiile şi transmiţând mai departe altora ceea ce am învăţat. Nu am reuşit până acum, deoarece am fost educaţi să ne vedem doar de interesele proprii, fără să fim atenţi la interesele comunităţii sau la echilibrul mediului natural.
Crizele şi dezastrele naturale ne învaţă, iată, să oferim sprijin înainte de a cere sprijin, să învăţăm de la alţii şi să-i învăţăm pe alţii ceea ce ştim şi ne foloseşte. Aceste încercări grele ne pot transforma în bine, dezgropând omenia din oameni, spiritul de echipă şi colaborarea, sprijinul reciproc şi implicarea la greu. Încă există comunităţi care nu au uitat aceste obiceiuri, trebuie să redescoperim cu toţii să fim umani, mai ales când nu mai sunt bani.
Omenia nu este monedă de schimb, dar ce face omenia nu pot face toţi banii din lume. Mulţi dintre românii cu multă expertiză profesională au emigrat în alte ţări. Mulţi dintre tinerii români capabili de performanţe înalte au plecat la studii în străinătate şi nu s-au mai întors, din cauza atitudinii autorităţilor. Aceşti oameni au trăit crizele altor ţări şi au învăţat soluţiile pe care le-au folosit şi care le-au folosit.
Experienţa lor este nepreţuită pentru cei rămaşi în ţară. Comunicarea cu ei este totuşi dificilă, dacă nu-i integrăm în sânul societăţii noastre. Recuperarea creierelor plecate este parte a soluţiei de ieşire din criză. Atâta vreme cât nu promovăm pe cei mai capabili dintre noi în fruntea administraţiei şi a societăţilor comerciale, a cercetării sau a învăţământului universitar, lăsăm loc clientelismului de partid ce ne-a adus la dezastrul actual.
Toate ţările care au stimulat reîntoarcerea creierelor şi au angajat specialişti de marcă internaţionali, acolo unde nu au mai avut specialişti naţionali, sunt în afara crizelor economice; la noi, mafiotismul politic a împiedicat acest lucru.
Mediul privat – ce se află, de asemenea, în dificultate – trebuie să fie conştient că acest enorm potenţial uman este o a doua componentă a soluţiei de ieşire din criză şi să treacă la fapte, atrăgând creierele şi promovându-le în posturi de decizie.
SĂ PREŢUIM ÎN LOC SĂ DISPREŢUIM, SĂ INCLUDEM ÎN LOC SĂ EXCLUDEM, SĂ IUBIM ÎN LOC SĂ URÂM!
Cu toţii trebuie să schimbăm mentalităţile induse de comunism şi de perioada post-comunistă. Trebuie să învăţăm să apreciem calităţile altora şi echilibrul mediului, mai mult decât valorile efemere. Va trebui să învăţăm să preţuim în loc să dispreţuim, să iubim în loc să urâm, să includem în loc să excludem, să promovăm oamenii de valoare, în loc să-i izolăm şi să-i alungăm în alte ţări. Schimbarea sensului drumului ne poate salva de prăpastia la care am ajuns.
Am învăţat să fim criticişti şi să vedem numai defectele, iar defectele s-au înmulţit din această cauză. Trebuie să învăţăm să apreciem calităţile oamenilor, potenţialul lor, şi să investim eforturi în cultivarea acestora. ONG-urile fac acest lucru de multă vreme, dar dezorganizat. Şi aici unirea şi organizarea fac puterea. Încă nu ne cunoaştem forţele şi potenţialul, încă nu există suficientă încredere în posibilii parteneri, deoarece primul care ne-a înşelat aşteptările a fost statul.
Primul care ia fără să dea este tot statul, iar exemplul nostru de până acum a fost statul. Cum să ne aşteptăm de la nişte parteneri să se comporte corect şi onorabil, dacă statul ne minte, ne înşeală, ne fură şi ne lasă să murim de foame, frig şi lipsă de speranţă? Va trebui să dezvoltăm structuri în afara statului, iar statul va trebui reformat din rădăcini, impunând alţi oameni potriviţi nevoilor actuale în structura de administrare a statului, schimbând legislaţia prost şi abuziv croită şi modernizând relaţia public-privat pe principiile transparenţei decizionale.
Dacă până acum singura experienţă valoroasă pe care am avut-o a fost cum să supravieţuim, de acum va trebui să experimentăm cum trebuie să reuşim ce ne-am propus. Emanciparea poporului Român a început şi va continua. Progresul conştiinţelor trezite ale românilor este cel ce va conduce la progres, la câştigarea de experienţe şi la ieşirea din crizele actuale sau viitoare. Fiecare om poate da mai mult şi realiza mai mult decât bănuieşte, atunci când este motivat să o facă.
Nouă, această motivaţie ne-o dă criza actuală care ne-a adus la limitele supravieţuirii. Fericirea naţională apare atunci când ai vecini săritori, lideri inteligenţi şi capabili, respect între oameni, un mediu sănătos, un învăţământ care formează oameni de calitate, o societate atentă la detalii şi care protejează ceea ce este fragil şi delicat, un sistem de sănătate eficient şi competent, un sistem financiar ce încurajează şi sprijină economia.
Toate acestea sunt legate de modul în care ne organizăm între noi, fără împrumuturi externe. Dacă guvernele ne-au amanetat viitorul, nu ne-au putut vinde şi sufletele sau conştiinţa. Din momentul în care sistemul de educaţie a început să vândă diplome în loc să formeze oameni, iar sistemul de sănătate a început să facă comerţ cu medicamente în loc să vindece oameni etc. a început să scadă şi calitatea serviciilor către populaţie, a sistemelor care şi-au pierdut direcţia şi şi-au compromis misiunea socială.
Atâta vreme cât respectul faţă de consumator lipseşte, suntem supuşi agresiunilor comerciale cu produse ce ne ruinează sănătatea şi ne distrug vitalitatea, conştiinţa, capacitatea de răspuns şi puterea de a înfrunta dificultăţile. Toate aceste consecinţe sunt la pachet cu împrumuturile internaţionale ce ne-au îndatorat şi ne-au amanetat viitorul.
Depinde de noi să ne organizăm astfel încât să ne recuperăm potenţialele, refuzând şi luptând împotriva produselor de orice fel, ce ne duc la distrugere pentru beneficiul unor oameni de afaceri veroşi şi a unor politicieni corupţi. Promovând calitatea, ne vom câştiga şi respectul altor popoare.
Acest respect a scăzut dramatic, datorită improvizaţiilor de slabă calitate, a comportamentului aflat la graniţa infracţionalităţii şi la lipsa de cuvânt şi de onoare pe care au demonstrat-o concetăţeni de-ai noştri de etnii cunoscute, care au făcut averi în ţările vestice prin profesiile ruşinii.
Numai recâştigând respectul nostru şi al altora ne vom putea redresa economic şi vom putea atrage investiţii pentru dezvoltarea economică. Tolerând la nesfârşit infracţiunile la orice nivel, de la micul infractor la marele corupt politic sau economic, ne condamnăm la subdezvoltare şi la un trai în ruşine şi sărăcie.
EXPLOATAREA DE LA ROŞIA MONTANA A CREAT CÂTEVA LOCURI DE MUNCĂ, DAR VA DEGRADA MEDIUL NATURAL PE O SUPRAFAŢĂ URIAŞĂ. EXPLOATAREA DEPOZITELOR DE ŞISTURI BITUMINOASE, PENTRU OBŢINEREA DE GAZE, SE FACE CU PREŢUL DISTRUGERII DEFINITIVE A DEPOZITELOR DE APE SUBTERANE
Ca să performăm în orice direcţie, este necesar ca produsele noastre să fie condiţionate de respect faţă de consumator şi faţă de mediul natural. Performanţele de moment, obţinute prin jefuirea pădurilor, vânzarea pământurilor, poluarea aerului şi a apelor prin uzine chimice repuse în funcţiune, depozitarea deşeurilor toxice sau exploatările depozitelor minerale, cu ajutorul substanţelor otrăvitoare ce distrug mediul natural, conduc la dezastre ale căror consecinţe sunt infinit mai costisitoare decât câştigurile corupte ale celor ce ne-au vândut viitorul.
Numai unindu-ne forţele vom putea scăpa de acest pericol şi evita alte pericole, generate de propunerile finanţatorilor externi precum FMI, de exploatarea depozitelor de şisturi bituminoase pentru obţinerea de gaze combustibile. Această exploatare se face cu preţul distrugerii definitive a depozitelor de ape subterane de adâncime, ce nu se mai pot regenera niciodată, datorită substanţelor de mare toxicitate ce trebuie introduse în şisturile bituminoase.
Exploatarea de la Roşia Montana a creat câteva locuri de muncă, dar va degrada mediul natural pe o suprafaţă uriaşă, din cauza cianurilor folosite. Lipsa de respect a finanţatorilor faţă de noi, de mediul nostru natural, de sănătatea populaţiei noastre, ne obligă la a deveni câini de pază ai intereselor noastre şi de a reacţiona la timp pentru a evita dezastrele.
Lipsa de respect a noastră faţă de semenii noştri ne condamnă la inerţie şi distrugere, prin agresiunile asupra mediului. Dacă vom avea inundaţii catastrofale, în curând şi mai mulţi oameni vor rămâne fără case. Iar aceasta se va datora şi lipsei noastre de reactivitate a la distrugerea sălbatică a pădurilor din zonele inundabile şi la lipsa de responsabilitate organizatorică a administraţiei. Indiferenţa şi prostia sunt foarte costisitoare, iar lipsa de implicare şi inerţia ne condamnă de-a dreptul.
STRATEGIILE DIN SPATELE PERFORMANŢELOR TREBUIE SĂ DEVINĂ BUNE PRACTICI PENTRU A PUTEA DETERMINA UN IMPACT MAJOR
Suntem ţara paradoxală a celor mai multe invenţii premiate internaţional şi nepuse în producţie, a celor mai mulţi specialişti nefolosiţi şi ignoraţi, a celor mai mulţi amatori necalificaţi şi corupţi, puşi în posturi de răspundere, a celei mai aberante risipe a banului public sau a fondurilor internaţionale pe produse inutile, a celor mai bune minţi tinere alungate din ţară, din cauza lipsei de perspective profesionale de acasă.
Ţările ce au reuşit până în prezent să nu fie cuprinse de criză ci să aibă o dezvoltare pozitivă atunci când alţii erau în cădere liberă au avut grijă să evite aceste tare. Dacă nu învăţăm de la cei ce au reuşit să se păstreze puternici în vremuri tulburi, nu vom reuşi să găsim răspunsurile tehnice la problemele generatoare de crize.
Nu ne mai putem permite o altă epocă proletcultistă, cu politruci în locul specialiştilor, cu amatori în posturi de decizie – în locul specialiştilor, cu hoţi în posturile de gestiune a banului public – în locul specialiştilor, cu neamurile sau oamenii de casă ai politicienilor în fruntea marilor companii naţionale – în locul specialiştilor.
Ca să reuşim acest lucru, specialiştii trebuie să se organizeze şi să acţioneze pe toate planurile şi în toate direcţiile. Numai aşa putem ieşi din crizele în care ne-au adâncit corupţii, hoţii şi tâlharii politici. Să nu uităm însă că sunt unii specialişti şi în mediile politice sau administrative ce au intrat în sistem ca să dea posibilitatea continuităţii programelor ce ne-au ţinut vii până la acest moment.
Aceştia sunt oameni preţioşi şi respectaţi, ca specialişti cunoscători în profunzime ai problemelor din administraţie. Schimbarea în bine se poate produce, depinde de noi cum vom acţiona şi cum ne vom organiza. Poate că vom fi săraci o vreme, dar câştigul nostru în demnitate, coeziune, implicare, colaborare ne va crea posibilitatea de a ne schimba pe noi şi de a schimba şi starea noastră actuală. Dacă am intrat deja în criză, va trebui să o traversăm şi să ne luptăm cu ea. Dar nu vom putem face asta decât dacă vom descoperi că suntem mai oameni decât am bănuit, mai puternici şi mai capabili decât ne-au încercat alţii să credem că suntem.
Având în vedere toate cele semnalate, facem apel la toate organizaţiile neguvernamentale şi la mediul economic să se organizeze astfel încât să putem depăşi perioada următoare, ce se anunţă şi mai plină de probleme, din cauza contextului internaţional şi a crizelor economico-financiare şi de mediu.
Prof. Dr. FLORIAN COLCEAG
Preşedintele Institutului Român pentru Studii şi Cercetări Avansate (IRSCA)
Sursa: expunere.com
Sunt de acord cu D-nul Prof. F.Colceag , îi susțin idea întrutotul. Eu personal ,tănjesc cu nerăbdare ,să fac ceva personal pentru popor pentru întreaga țară. am și eu multe idei ,multe planuri pentru binele concetățenilor . Dar mai întăi să mă prezint : nume Florin J. ,am 45 ani , sunt din Sulina .Sunt o persoană cu credință-n suflet , corectă, cinstită,serioasă ce iubesc dreptatea și siceritatea. Lucrez în afara țării de 7ani , vin în țară o dată pe an sau la doi ani ,pentru ami vizita rudele și părinții . Recunosc că nu î-mi este ușor atăt la întămpinarea tuturor în țară , cât și la despărțire . De fiecare dată simt o apăsare-n suflet îsoțite de lăcrimi care aproape că mă sufocă încercănd să le opresc . Și toate acestea de dor și bucurie . Această suferință nu dispare din suflet în perioasa cât sunt plecat din țară. Majoritatea oamenilor cred că noi trăim bine muncind extern ,dar se înșeală amarnic , căci ei nu cunosc suferința noastră . Dar asta e un alt subiect . Scuzațimă că ma-m lungit cu vorba încercănd să ajung la subiectul problemei . Vreau să menționez că vizitele mele find scurte la intervaluri lungi de timp am observat schimbarea în rău a situației țării și al degradării modului de trai și scăderea veniturilor cetățenilor . Datorită acestor două probleme am și două motive de rentoarcere în țară : 1) pentru dorul de familie / dar acesta sare din calcul căci nu am un servici pentru a căstiga un venit decent pentru o familie cu 3 pers. Iar motivul 2) să ne aliem mai multe persoane incoruptibile, cu acelea-ș idealisme mărețe pentru a salva ROMÂNIA din situația în care se află . Știu că nu va fi ușor , știu că va exista riscuri mari în lupta cu partidele corupte sau cu persoanele mafiote ce ocupă funcțiile de vărf . Și mai știu că acestea toate acestea nu pot fi realizate întrun an dar nici în 4 ani . Deoarece au fost modificate legi și constituția ce acum îi favorizează și îi protejază dar merită tot riscul pentru binele poporului . Organizațiile oculte ce manipulează conducerea statului au ajuns și la crime pentru putere . Dacă vrem să fie bine trebue să îi deranjăm și asta nu va fi ușor ,va ducela un război civil . Se vor folosi de orice viclenie ( cum au făcut în 1989 , au inventat revoluția ) . PENTRU SĂ EȘIM VICTORIOȘI TREBUE SĂ FIM PUTERNICI , SĂ NU NE LĂSĂM CORUPȚI DE EI SĂ SUPORTĂM ȘI SĂ REZISTĂM ÎN FAȚA TUTUROR AMENINȚĂRILOR DIN PARTEA LOR , CHIAR DE SUNTEM AMENINȚAȚI CU MOARTEA !
Sunt perfect de acord cu DL.PROFESOR, Acesta inseamna nationalism adevarat si dragoste de tara.Cred ca trebuiue ca mai multi profesori de latoate formele de invatamint , mai multi intelectuali adevarati care au realizat si construit ceva la viata lor sa se alinieze la chemarea domnului profesor pentru trezirea constiintei acestui mpopor. Deasemeni sunt si foarte multi oameni cu calificari bune ,meseriasi clasa de mijloc care exista dar nu este organizata sa iasa impotriva impostorilor care odata ajubsi sa conduca impart resursele acestui popor prea blind ca si cum ar fi din buzunarul lor sau din familia lor .Tara aceasta se aseamana la un nivel mai mic cu o asociatie de proiprietari de bloc unde niste nesimtiti au pus mina pe asociatie si banii ei si cheltuiesc numai in favoarea lor. Ceilalti stau spectatori si nu se implica sa nu isi faca bataie de cap sau de frica nesimtitilor.Asta nu este bine domn profesor.Poporul trebuie invatat sa se implice daca vrea mai bine pentru ei si copiii lor.In tarile dezvoltate cetatenii s-au implicat prin diverse actiuni impotriva unor smecherii. Deaceea sunt unde sunt ca dezvoltare..Libertatea, democratia, drepturile omului sunt intelese de marea majoritate si asta este important si sa fie ajutati de presa cinstita.
da trebuie facut intr-adevar ceva..altfel ..disparem
Respect si admiratie! Multumesc.
Domnule Colceag,imi plange sufletul de fiecare data cand va aud sau va citesc,pentru ca realitatea lucrurilor pe care le spuneti este atat de zdrobitoare,atat de grava,dar nu doar acesta este motivul.Vad cum tara asta se iroseste pe sine,se distruge intr-o veselie de circ,infioratoare,cand de fapt salvarea este atat de simpla,este langa noi! Salvarea sunt oamenii,oameni cu viziune,profesionalism si suflet mare cat o tara,asa,ca dumneavoastra! De ce poporul acesta nu reuseste niciodata sa isi puna conducatori care sa nu il omoare,ci sa il salveze? Asta e intrebarea!
„Numai unindu-ne forţele vom putea scăpa de acest pericol şi evita alte pericole, generate de propunerile finanţatorilor externi precum FMI” ? Ciudat aici nu mai sunteti la fel de elocvent si explicit. Exact care sunt argumentele impotriva propunerilor FMI? Nu mai traim in perioada Friedman unde singura solutie de dezvoltare sau iesire din criza era cea de consum. Sa renuntam la intreprinderile private si sa lasam doar statul sa ne faca piata? Deci care sunt propunerile periculoase ale finantatorilor externi? Altfel o scrisoare plina de viziuni si intrebari autentice pentru orice societate civila astazi.
Mi se pare de-a dreptul curios ca puneti aceste intrebari tocmai in legatura cu FMI-ul.Dar este un om sanatos la cap in tara asta care crede ca FMI-ul e plin doar de bune intentii,ca vrea sa ajute pe cineva din bunatatea inimii?Peste tot pe unde a trecut FMI-ul,a lasat jale si amar(doar un exemplu:criza din Argentina) si nu a imbunatatit cu nimic starea de fapt,doar a contribuit la supraindatorarea tarilor.Mai mult ,ca o conditie a imprumutului,si-a bagat si coada in politicile interne.Oare de ce alte tari mai intelepte ca noi i-au dat pe usa afara si ,slava Domnului,nu au cazut in abis?(vezi Ungaria).Asta-i culmea,sa faci apologia FMI-ului,recunosc ca nu am mai vazut asa ceva!
Ce a facut Ungaria? A luat un imprumut de la Putin secretizat pe 20 de ani? Este mai bine decat un imprumut transparent de la FMI? Cat despre vazut, sper ca ai ochi pentru ca al d-tale creieras este plin doar de promisiuni socialiste. Astazi sub forme ecologiste ca asa este la moda si cu acelasi rezultat , o nirvana care se va dovedi nereusita si de neatins.
Mai bine ti-ai vedea de propriul ,,creieras”,aflat in mare deriva si dezinformare! Vad ca nu spui nimic de catastrofele economice pe care le-a produs FMI-UL peste tot.Sa eludezi o evidenta,nu inseamna ca ea nu mai exista,poate creierasul matale intelege macar asta…FMI-ul este o BANCA,una care,pentru ca te imprumuta,isi mai aroga si dreptul de a se baga in politica interna(spre deosebire de o banca obisnuita).,,Promisiuni socialiste”? Adica cine este impotriva FMI-ului este socialist? HA HA HA HA! Maiculita,dar unde dracu va spala pe creiere in asemenea hal? Daca tot iti permiti sa iti dai cu presupusul despre mine, sa stii, cucoana/ cuconule, ca am puternice simpatii de dreapta,dar asta nu inseamna ca halesc tot ce mi se serveste pe tava de catre apostolii capitalismului.Ecologia nu e moda,cucoana/cuconule,ecologia a ajuns in lumea noastra o NECESITATE, ca altfel ne ia dracu pe toti,socialisti sau capitalisti,nu conteaza! Daca ai ajuns sa debitezi asemenea aberatii,inseamna ca ai citit articolul domnului Colceag degeaba si de pomana! Of,of!
Imprumut transparent de la FMI? Vorbesti serios?
respect si va multumesc ptr ce ati scris
stima si respect
cu multa stima si respect va multumesc ptr.articolul scris.
Comentariile sunt închise.