646x404După 26 de ani de la executarea cuplului Ceauşescu, fostul procuror militar din procesul de la Târgovişte a făcut o serie de dezvăluiri noi cu privire la modul în care s-a derulat judecata şi cine s-a aflat de fapt în spatele hotărârii de exterminare a celor doi conducători. Dan Voinea a vorbit despre toate acestea în cadrul Simpozionului „Adevăr şi manipulare“, organizat de Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.

În decembrie 1989, Dan Voinea avea gradul de maior la Direcţia Procuraturii Militare. A fost desemnat să întocmească rechizitoriul în procesul soţilor Ceauşescu, care trebuia să fie unul rapid şi cu acelaşi final, indiferent de ce s-ar fi întâmplat.
Tensiunea ajunsese la paroxism în acea perioadă ca urmare a pierderilor nenumărate de vieţi omeneşti, astfel că procesul din data de 25 decembrie 1989 nu a respectat vreo logică şi normă juridică. Procesul a început la ora 13.20 şi s-a terminat la ora 14.40. Sentinţa de condamnare la moarte a fost decretată la 14.45 şi a fost pusă în executare cinci minute mai târziu. Dan Voinea dezvăluie cum a început mascarada:

„Târgovişte este de analizat din punct de vedere politic, pentru că juridic nu prea sunt multe de spus. A fost un proces atipic, un proces stalinist. Discuţii au fost atunci. Eu am avut discuţii cu judecătorul. I-am spus că nu avem un dosar. S-a uitat la mine şi mi-a spus: «Crezi că stă cineva după tine acum să faci dosare? Să începem procesul şi o să vezi că vor fi martori, vor veni probe şi se va face dosarul». Cam aşa s-a plecat la Târgovişte, cu o promisiune de justiţie, pentru că strada, şi nu ştiu cine i-a manipulat pe cei din stradă să ceară rapid acel proces. (…) Acest proces trebuie analizat politic, pentru că juridic nu prea ai ce să spui, pentru că nu s-a format procesul unei judecăţi cu procedură normală. Nu era timp atunci de a discuta pe procedură prea multe lucruri“.

„A fost sacrificat un comunist pentru comunism“
Fostul acuzator susţine că noua clică instalată la putere se temea, de fapt, să nu îşi piardă averile acumulate: „În spinarea Ceuşeştilor au fost puse toate nenorocirile acestei ţări ca şi cum ei ar fi fost o putere de neînvins. Poate că a fost un adevăr şi acesta, dar teama administraţiei comuniste era de a nu-şi pierde banii mulţi pe care i-a strâns“.

Noua putere instalată era formată tot din comunişti, care aveau ca ţel sacrificarea unuia dintre ei, care refuza să părăsească funcţia în care se afla.

Citiți articolul integral pe adevarul.ro