In sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), condusa de presedintele Traian Basescu, care a avut loc marti, 5 februarie a.c., la Palatul Cotroceni, au fost luate in discutie o serie de probleme, printre cele mai importante numarandu-se privatizarea CFR, marirea bugetului MApN si participarea militarilor romani in teatrele internationale.

CSAT a avizat proiectul Hotararii Guvernului pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa „C.F.R. Marfa”  S.A. Privatizarea se va face prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni catre un investitor strategic, cu conditia respectarii obligatiilor pe care „C.F.R. Marfa” – S.A. le are fata de MApN, NATO si alte structuri de securitate.

Un alt subiect al sedintei l-a constituit analiza si aprobarea Planului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei. Pentru viabilitatea masurilor cuprinse in plan s-a aprobat suplimentarea graduala a bugetului Ministerului Apararii Nationale (MApN) cu 0,3% din PIB anual, pana la atingerea, in 2016, a nivelului de 2% din PIB.

O alta tema importantanta de pe agenda sedintei CSAT a constituit-o aprobarea participarii fortelor armate ale Romaniei care se trimit la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in anul 2013. Efortul principal il constituie participarea in cadrul operatiei International Security Assistance Force (ISAF) din Afganistan, concomitent cu mentinerea angajarii in teatrul de operatii din Balcani, respectiv cu reluarea participarii la operatia NATO Active Endeavour in Marea Mediterana. In 2013, vor fi trimisi in misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman un numar de 2.036 de militari. Comparativ cu 2012, numarul acestor forte este diminuat cu 312 militari. A fost aprobata trimiterea unui contingent de 10 militari la misiunea Uniunii Europene de instruire din Mali in anul 2013. Contributia tarii noastre cu instructori si personal de stat major la aceasta misiune este in acord cu obligatiile ce-i revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene.

In ceea ce priveste Ministerul Afacerilor Interne fortele care vor participa, in 2013, la misiuni sub egida NATO, UE, Organizația pentru Securitate și Cooperare in Europa (OSCE) si Organizatia Natiunilor Unite (ONU) vor fi 490 de militari sau politisti. Fata de anul 2012, numarul acestora este mai mare cu 143 de persoane.

In cadrul sedintei s-au analizat si masurile adoptate de catre Romania in vederea punerii in aplicare a regimurilor de sanctiuni instituite pe plan international in perioada septembrie 2011 – septembrie 2012, constatandu-se buna cooperare intre institutiile cu responsabilitati in acest domeniu. Membri CSAT au fost informati si despre activitatea autoritatilor si institutiilor statului pentru gestionarea situatiei cetatenilor romani generata de atacul terorist din Algeria. S-a apreciat ca centrul de greutate al intregii strategii si actiuni ale autoritatilor romane l-a constituit salvarea vietilor cetatenilor romani in conditiile in care, in astfel de situatii, nu exista o baza de date reala cu cetatenii romani aflati la o anumita data intr-o tara.

Strategia de Securitate Cibernetica a constituit un alt subiect care a fost discutat in cadrul sedintei. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat aceasta strategie care vizeaza implementarea unor masuri de securitate care sa conduca la cresterea nivelului de protectie a infrastructurilor cibernetice in concordanta cu noile concepte si politici din domeniul apararii cibernetice elaborate si adoptate la nivelul NATO si al Uniunii Europene.