Avionul pilotat de Adrian Iovan, care a aterizat forţat în munţii Apuseni, pe 20 ianuarie 2014, după ce s-a lovit de copaci, nu a avut probleme la motoare. Este concluzia unui prim raport oficial despre tragedia în urma căreia Adrian Iovan şi Aurelia Ion, o studentă la medicină care făcea parte din echipa medicală aflată în drum de la Bucureşti spre Oradea pentru o prelevare de organe, au murit în frig, din cauza leziunilor provocate de aterizarea forţat şi a temperaturilor foarte scăzute pe care au fost nevoiţi să le suporte în timpul scurs până când salvatorii au reuşit să-i găsească.

Comisia de Investigaţii privind siguranţa aviaţiei civile (CIAS) a dat publicităţii, luni, un raport provizoriu, în care se specifică faptul că, în urma unei analize atente s-a stabilit că aeronava pilotată de Adrian Iovan nu avea probleme la motoare.

CIAS „a analizat starea de funcționare a motoarelor la momentul producerii accidentului, prin intermediul reprezentantului acreditat al NTSB, în laboratorul producătorului, respectiv Lycoming Engines din SUA. În raportul întocmit, producătorul motoarelor a menționat că nu a detectat anomalii tehnice care să indice afectarea puterii motoarelor în condițiile de testare”.

În vederea întocmirii Raportului Final, CIAS va elabora un document intern privind starea de funcționare a stațiilor
de radiocomunicații montate pe aeronavă şi va analiza zborul din punct de vedere al controlului traficului aerian, analiză ce se efectuează împreună cu un expert cooptat de la EUROCONTROL.

Vezi ataşat PRIMUL RAPORT OFICIAL despre tragedia din Apuseni la linkul: media.rtv.net

 

Pe 20 ianuarie 2014, un avion de tip Britten – Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine.

În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau transportaţi la Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion – o tânără, ofiţer-student – şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic.

Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.
sursa: romaniatv.net