Trimis în judecată de procurorii anticorupţie şi condamnat la trei ani de închisoare, fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a lăudat activitatea DNA într-un interviu acordat Gazeta de Sud spunând că este o instituţie credibilă şi puternică. Solomon a vorbit şi despre experienţa din puşcărie, despre situaţia politică şi activitatea noului primar şi a precizat că vrea să-şi dedice timpul nepotului său pe care îl vede primar al oraşului peste 30 de ani.

GdS: De ce credeți că ați fost condamnat în dosarul PIC. A avut vreo influență cineva sau ceva?
A.S.: E o întrebare dificilă. Și îmi este foarte greu să răspund. I-aș lăsa pe cei care mă cunosc și au lucrat cu mine să găsească răspunsul de ce Antonie Solomon a fost condamnat pentru o autorizație falsă când se știe foarte bine că, de cele mai multe ori, primarul semnează ca primarul, iar cele cinci – șase semnături de lângă mine, persoane care au semnat nu au pățit nimic, nici arhitectul-șef, secretarul sau directorul direcției juridice sau cei care au întocmit sau și-au dat cu presupusul despre legalitatea acestei autorizații. Dar nu mai vreau să comentez. Am fost condamnat și punct.

GdS: La vremea respectivă se specula faptul că, dată fiind ascensiunea dumneavoastră, s-a dorit într-un fel sau altul să fiți redus la tăcere. Este o persoană la care vă gândiți și nu puteți spune sau chiar nu știți?
A.S.: Măi, nu știu. În această perioadă am stat și m-am gândit și aproape că am găsit răspunsul, dar nu mă mai interesează. Deci, ce să vă spun? A fost o dată ca-n povești, s-a dus, poate că din dorința de a face prea multe lucruri am deranjat pe unii fiindcă am fost un om cu coloană vertebrală și nu am fost încolonabil. Eu mă închin în fața lui Dumnezeu în biserică, în rest nu mă interesează, nu au ce să-mi facă. Mă trimit în pușcărie, foarte bine, care e problema? Dar nu o să fiu eu, și asta ar trebui să fie la poporul român, niciodată să nu dispară coloana vertebrală, să nu ne plecăm în fața oricui. Eu nu am dorit să fac acest lucru. Toți ziceau, bă, că n-ai fost diplomat. Uite, că n-am fost diplomat, poftim! Că altfel nu se întâmpla nimic cu tine. În 2009 eram cel mai bun primar din România. În 2010 s-a întâmplat să fiu reținut și arestat pentru acea autorizație falsă pentru care aș fi primit mită. Dacă o să vă uitați în rechizitoriu scrie comision Primărie Craiova, nu vorbește de Solomon. Iar la Înalta Curte, la completul de cinci judecători, martorul principal din dosar a spus că ar fi vrut ca Solomon să fi luat banii, că e dușmanul meu. Dar, de fapt, i-a luat altul. Dar, a fost odată. Poate că nici eu nu sunt atât de curat cum aș vrea să mă dau în fața opiniei publice, a oamenilor care au crezut în mine. Am și eu păcatele mele, am greșit mult față de societatea pe care o conduceam, Comechim SA, față de primărie, de oraș, dar cel mai mult am greșit față de familia mea. Recunosc. Și Dumnezeu m-a pedepsit. A fost o pedeapsă ușoară. Ferească Sfântul, sunt mult mai grele pedepsele pe care, probabil, o să le primească alții, dar eu am scăpat foarte ușor.

GdS: Cum v-ați descurcat în pușcărie?
A.S.: În pușcărie? Îmi place să spun pușcărie, pentru că îi aud pe toți „penitenciar“… Domne, pușcăria e pușcăria, ce să mai… A fost un șoc mare atunci când am fost arestat la Pitești. Îmi era așa teamă când am văzut că-mi pun cătușele la mâini. Când priveam câte un film american la televizor și vedeam că-i pun cătușele la mâini, mă uitam în altă parte. Când treceam pe lângă pușcăria de pe Alecsandri, mă uitam în altă parte. Soția mea se ducea o dată pe lună cu cadouri pentru cei mai merituoși deținuți, cu haine pe care eu le îmbrăcam o dată și le punea frumos. Cât m-am ferit eu de asta, am avut parte de așa ceva. Și a fost groaznic la Miliție, Poliție, pardon. Închipuiți-vă o cameră cu patru – cinci, unul violator, unul îl omorâse pe frate-său, unul omorâse la un bar dintr-o comună o persoană, pentru o femeie, și după aceea a mai dat și cu mașina peste el de trei-patru ori. Un bec care nu se stingea niciodată. Aveai 20 de minute, chipurile că ieși în curte, era acolo o cămăruță, unde mai intra câte un fulg de zăpadă. Devenisem străveziu. Fără televizor, aparat de radio, fără nimic. Eram rupt. Nu știam nimic din Craiova, că a ieșit lumea în stradă pentru mine. Eram într-o stare de dezinformare totală, iar milițienii nu-mi spuneau nimic. Nu pot să spun că nu s-au purtat frumos, m-au respectat, dar fără informații. A fost cea mai grea perioadă. M-am obișnuit, apoi m-au trimis la penitenciar, la Colibași. Acolo iar stai pe carantină 21 de zile și după aceea pe preventiv. E o închisoare ca la Craiova, foarte veche.

GdS: Credeți că România va deveni țara lucrului bine făcut?
A.S.: Iohannis este un tip extrem de pragmatic, dovadă că Antonescu a dispărut din politică. Și o să dispară mulți de pe lângă el. Dacă vorbim de eliminarea corupților, eu sunt convins că o va face. Ne convine, nu ne convine, DNA este o instituție puternică și credibilă. Adică visai vreodată să ajungă Adrian Năstase în pușcărie și nu știu câți miniștri și primari? Așa că, jos pălăria!

GdS: Despre asfaltări: Delta este elementul comun. Această firmă era contestată de actualul primar, acum câștigă contracte.
A.S.: Așa sunt firmele, când cu stânga, când cu dreapta, ele nu au culoare politică. Delta a avut mari probleme cu mine la intrarea în Craiova pentru că nu știam cine sunt. Au venit, au dat cele mai mici prețuri și au muncit în draci. Acum nu știu cum se mai descurcă. Cine erau căpușele primăriei și pot să se supere pe mine: Domarcons și vreo trei-patru firme de apartament care turnau asfalt electoral. Înnegreau pământul cu asfalt. Tăriceanu, ca să mă atragă la PNL, mi-a dat 16 milioane de lei, dar cu trei luni înainte de finalul anului și nu pe cheltuieli curente, ci pe cheltuieli de capital, adică îmi lua bani la începutul anului. Numai că eu aveam proiect tehnic și studiu de fezabilitate și i-am luat banii. Eu am fost și prost. Le-am dat diplomă celor de la UTI pentru lucrarea din centru. Un dobitoc! Un primar nu face așa. Te gândești, măi, dar ce are așa de îi laudă atât. Dar îmi era drag că se întâmplă ceva. Ar trebui să-mi dea 1.000 de ani de pușcărie la câte dispoziții am semnat fără să mă uit.

GdS: Vă referiți la recentul dosar în care ați fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu legat de retrocedarea unui teren…
A.S.: Față de DNA Craiova, jos pălăria! O dată nu am fost deranjat, deși erau reclamații. Acum au suspiciuni. Poate că și eu aș fi făcut la fel. A semnat convocatorul, dispoziția, înseamnă că știe ceva. Numai că eu nu am mai fost din 2004 la nici o ședință de fond funciar. Sunt chestii jurdice, tehnice, eram un papagal acolo, mă duceam să văd ce zic juriștii între ei. A coordonat secretarul primăriei. Eu zic că a fost o scăpare a lor, nu altceva.

sursa gds.ro

Comentariile sunt închise.