parcEdilul Sectorului 6 al Capitalei, Rareş Mănescu, ar putea pierde fondurile nerambursabile UE care erau destinate reabilitării Parcului Drumul Taberei. Primarul a cerut, zilele trecute, aleşilor locali să voteze un proiect de hotărâre de rectificare bugetară, în care se prevede alocarea a peste şapte milioane de euro, din vistieria Primăriei, pentru reabilitarea zonei.

„A venit şi ne-a spus că trebuie să achităm deja şapte milioane de euro unei firme de peisagistică, iar noi am cerut facturi. Nu au fost prezentate. Atât aleşii PDL, cât şi cei PSD au ieşit din sală”, au dezvăluit surse din Consiliul Local, citate de evz.ro.

Potrivit proiectului iniţial de reabilitare, autoritatea locală trebuia să suporte aproximativ 350 de mii de euro din bugetul propriu, restul de până la 17 milioane de euro, cât costă amenajarea zonei verzi, fiind suportate de UE. „Trebuie să fie cheltuieli eligibile ca să iei bani UE. Altfel, riscăm să nu mai luăm banii nerambursabili”, au explicat surse din Primăria condusă de Mănescu.

 
Se alege praful de parcul Drumul Taberei

Locuitorii din sectorul 6 al Capitalei cred că se alege praful de cel mai mare parc al lor şi-l arată cu degetul pe primarul Rareş Mănescu. Edilul e ocupat cu facturile pe care le ţine ascunse. Potrivit fostului edil Cristian Poteraș, proiectul lăsat de el prevedea închiderea parcuș lui pe parcele, „ca să se poată plimba omul”. Reabilitarea zonei verzi costă 17 milioane de euro: 350.000 de eurode la bugetul local, iar restul – fonduri UE nerambursabile

Actualul edil al sectorului 6 al Capitalei, Rareş Mănescu, se grăbeşte să achite, din bugetul local, lucrările de reabilitare efectuate până acum la Parcul Drumul Taberei (fost Moghioroş). Acesta spune că deja s-au făcut jumătate din lucrări şi le-a cerut aleşilor locali, luni, să fie achitaţi nu mai puţin de şapte milioane de euro, adică 50% din suma totală pentru proiect. În faţa consilierilor, primarul Mănescu a motivat că numai dacă se achită facturile continuă proiectul în condiţii normale, iar de la Ministerul Dezvoltării, condus de colegul PSD-ist Liviu Dragnea, banii vin greu.

Proiectul de modernizare a parcului este finanţat 98% din fonduri nerambursabile UE şi 2% cu bani din visteria Primăriei Sectorului 6. Aleşii locali PSD şi PNL au refuzat, luni, cererea edilului şi au solicitat să vadă facturile. Ulterior, Mănescu ar fi încercat să discute cu aleşii şi se pregăteşte să convoace, zilele următoare, şedinţă extraordinară, în speranţa că îi va fi votată iniţiativa. „Cum să vină cu facturi de atâţia bani. Păi dacă nu sunt eligibile şi nu ne spune, pierdem banii de la UE. Nu trebuie să le vedem?”, au declarat mai mulţi aleşi locali PSD şi PDL, care spun că nu o să voteze propunerea.

 
Ședință de Consiliu, la ceas de seară

Primarul Rareş Mănescu, a convocat, marţi seară, şedinţă de îndată a Consiliului Local, ca să obţină votul USL pentru plata unor facturi în valoare de aproximativ şapte milioane de euro. Acestea au fost emise pentru lucrările de modernizare a parcului Drumul Taberei, care au fost realizate până acum. Şedinţa de îndată a fost convocată după ce, luni, aleşii PSD şi PDL au ieşit din sală când li s-a cerut votul pentru, menţionând că vor să vadă facturile. „Primarul Mănescu a negociat cu aleşii PSD luni, iar marţi a convocat şedinţa fulger. Pe noi ne-a anunţat din scurt, ca să nu ajungem. Au intrat şi au votat în orb, fără să vadă facturile. O să le cerem, să vedem pe ce s-au dus banii pe care vrea să-i achite din vistieria sectorului, deşi noi nu trebuie să suportăm decât aproximativ 340.000 de euro”, au explicat aleşii locali PDL din sectorul 6.

 
Primăria nu cunoaște legea

Deşi este unul dintre liderii USL la nivelul Capitalei, se pare că Mănescu cere bani de la bugetul local să achite facturile ca şi cum nu ar şti că Executivul a schimbat legea care îi dă posibilitatea să deconteze facturile direct la Ministerul Dezvoltării. Concret, finanţarea lucrărilor este făcută prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, iar în aprilie Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă, care grăbeşte plăţile.

3 COMENTARII

  1. Nu mai vrem fonduri europene daca ne cereti facturi! Ce inseamna asta? Ne jigniti! Noi suntem oameni de cuvant, de 23 de ani sifonam banul pe incredere si nimeni nu s-a plans…

Comentariile sunt închise.