2012_11_26_acad. ionel haiduc 2_rszPresedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a declarat pentru Nasul Tv ca statul roman castiga foarte putin din proiectul minier de la Rosia Montana si ca ar trebui ca autoritatile sa tina cont ca daca cele 360 de tone de minereu care se vor extrage din exploatare ar fi impartite la populatia Romaniei ar rezulta 18 grame de aur pe cap de locuitor. Academicianul mai spune ca in prezent statul roman favorizeaza compania care va exploata zacamantul aurifer de la Rosia Montana.

„Dincolo de ce implica folosirea cianurii, important pentru tara este beneficiul economic. Beneficiul de 6%, din punctul meu de vedere, este prea redus. Parerea mea ar fi ca este necesar sa se aplice si in Romania, asa cum se intampla in alte tari, contracte de impartire a productiei (Production Sharing Agreement), unde statul este proprietarul resurselor, iar investitorul, compania privata, primeste o fractiune care sa acopere si cheltuielile de operare, restul revine statului. Statul poate primi chiar 80% din valoare, asa cum se intampla cu petrolul in tarile arabe.

Alaturi de colegii mei am facut un calcul: 360 de tone de aur extrase sunt 360 de milioane de grame de aur, impartit la o populatie de 20.000.000, rezulta ca fiecarui roman ii revin 18 grame de aur. Suntem dispusi sa renuntam la aceasta avere? Sa ramanem fiecare cu 2-3 grame?”.

Ionel Haiduc a facut precizari si in privinta locurilor de munca pe care compania Gold Corporation le anunta pentru exploatare. Academicianul considera ca locurile de munca pentru localnicii din Rosia Montana vor fi putine si temporare, mai ales ca dupa punerea in functiune a exploatarii – pentru care vor fi adusi in Romania specialisti straini – numarul angajatilor romani va fi minim, reducandu-se la cateva sute, iar aproximativ 1.000 de oameni vor ramane din nou someri.

„In ceea ce priveste locurile de munca, datele furnizate de Gold Corporation spun ca in primii 2 ani se vor crea 2.000 de noi locuri, dupa care in perioada de operare acestea se reduc la 350 -500, insa ei au revenit si au precizat ca vor fi 900. Ce se intampla cu cei aproximativ 1.000 de oameni care raman fara loc de munca?

De asemenea se pune problema cati specialisti tehnicieni vor trebui adusi din afara? Tehnologia cu cianura implica aducerea unor tehnicieni chimisti, fiind foarte toxica si avand conditii deosebite de utilizare.
Dupa 16 ani, cand se incheie exploatarea si raman toti fara loc de munca, ce se intampla cu generatiile viitoare? Acolo se extrage aur de 2.000 de ani si noi vrem sa il lichidam in cativa ani”.

Presedintele Academiei Romane sustine ca statul roman nu are niciun fel de control asupra celorlalte metale care se vor gasi in reziduurile rezultate din exploatarea minereului aurifer. Ionel Haiduc considera ca autoritatile ar trebui sa tina cont de exploatarea acestor deseuri, mai ales ca ele ar putea contine metale rare precum Wolfram, Galiu sau Indiu.

„Metale precum Wolframul, Galiu sau Indiu sunt foarte importante, ele sunt folosite in aviatie sau electronica. Potrivit datelor furnizate de companie, niciun al metal nu reprezinta interes. Pe piata este mare criza de aceste metale, sunt putine locuri in lume unde ele se gasesc. Nu stiu daca aceste metale se gasesc acolo, insa daca ar exista, ar fi pacat ca deseurile rezultate din extractia aurului sa fie aruncate sau nefolosite. In Bulgaria se intampla un lucru foarte curios, firma care se ocupa de extragerea aurului, duce minereurile in afara tarii, unde statul nu are niciun control. Toate aceste aspecte ar trebui analizate de catre specialistii contractati de Guvern sau de catre guvernanti”.

4 COMENTARII

  1. Sa ne traiti d-le Persedinte al Academiei Romane, informatiile d-voastra cantaresc foarte greu VIATA !

Comentariile sunt închise.