ion iliescuFostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul Mineriadei din iunie 1990, potrivit unor surse, iar presa externa acorda spatii largi acestui subiect.

BBC titreaza ca Ion Iliescu se confrunta cu acuzatiide crime impotriva umanitatii, pentru inabusireaviolenta a unui protest, la cateva luni dupa caderea regimului comunist.

Sursa citata aminteste ca, in luna septembrie 2014,CEDO a criticat esecul Romaniei de a-i judeca pe cei responsabili pentru „crime impotriva umanitatii comise impotriva civililor romani, in perioada tranzitiei sinuoase catre democratie”, iar cazul a fost redeschis in luna martie 2015.

Agentia Associated Press subliniaza la randul sau ca Iliescu este umarit penal pentru infractiuniimpotriva umanitatii, pentru incidentele din luna iunie 1990, cand 6 oameni au murit si aproximativ 1.000 au fost raniti.

AP, citata de The Wall Street Journal, Business Insider si Nasdaq, subliniaza ca procurorii nu au explicat de ce Iliescu este acuzat doar pentru patru decese si nu pentru sase. In plus, agentia adauga ca CEDO a ordonat Romaniei plati compensatorii pentru victime.

„Cazul nu a fost niciodata investigat corespunzator, din cauza prezentei continue a fostilor comunisti in guvern. Insa, in luna martie, procurorii militari au anuntat ca au redeschis cazul.

Mii de romani au emigrat dupa proteste, in contextul dubiilor privind angajamentul fata de democratie, la sase luni dupa rasturnarea regimului liderului comunist Nicolae Ceausescu”, mai scrie AP.

„Un tribunal din Romania a inceput urmarirea penala a fostului presedinte Ion Iliescu, pentru crime impotriva umanitatii”, anunta si agentia AFP, citata de Le Figaro, Digital Journal si Europe 1. Sursa citeaza un purtator de cuvant al procurorilor, care a anuntat ca Iliescu „a fost informat ca au fost initiate procedurile legale impotriva sa”.

Agentiile AP si AFP sunt citate si de Deutsche Welle.

De asemenea, Reuters, citata de The Star, scrie ca ancheta penala ce il vizeaza pe Iliescu are legatura cu asaltul asupra manifestantilor pasnici din Bucuresti, din 1990, de catre zeci de mii de mineri: „In luna iunie 1990, la doar o luna dupa primele alegeri democratice post-comuniste, Iliescu cel educat la Moscova a chemat 20.000 de mineri pentru ai salva FSN-ul aflat la guvernare de ceea ce a numit ‘o incercare fascista de lovitura de stat'”.

Observatorii occidentali sustin ca evenimentele din luna iunie 1990 au reprezentat o piedica in calea tranzitiei tarii catre o economie de piata si au descurajat investitiile externe pentru cativa ani.

„Fostul presedinte Ion Iliescu, prins de trecutul sau”, titreaza Le Parisien, care noteaza ca fostul presedinte este acuzat ca a chemat mii de „gulere negre” la Bucuresti, in luna iunie 1990.

„Gulerele negre. Fostul presedinte roman Iliescu, urmarit pentru ‘crime impotriva umanitatii'”, titreaza si Liberation.

Politico.eu si Balkan Insight sunt alte doua site-uri externe care relateaza despre acuzatiile care i se aduc lui Ion Iliescu.

Fostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, urmata de moartea a patru persoane si ranirea altor trei, potrivit unor surse.

Iliescu a ajuns la instanta suprema in jurul orei 9:50 si a stat acolo aproximativ o ora. Nu a vrut sa faca nicio declaratie nici la intrarea in sediul institutiei, nici la iesire.

Cu aceasta incadrare, Ion Iliescu risca pana la 25 de ani de inchisoare.

sursa: ziare.com

5 COMENTARII

  1. De mult trebuia bagat la mititica,acest imbecil,cu fata de dobitoc,pt.crimele de la revolutie si mineriade,jigodia secolului.

  2. Sa prinda macar cativa ani de puscaria Ciuma de Iliescu! Fara KGB-istul acesta scarbos, am fi fost la nivelul Cehiei si Poloniei!

  3. Cea mai solicitata oferta de lucru online! Suntem in plina ascensiune si suntem cei mai cautati! Oferim celor interesati posibilitatea unei colaborari online, part-time, la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract de comision. Cerem: cunostinte minime de navigare pe internet, de lucru cu fisiere pdf si word, de folosire a emailului. Sunt necesare calculator si conexiune la internet. Asiguram instruire gratuita si pas cu pas. Numai persoanele foarte serioase sunt asteptate sa ceara detalii la adresa de email: [email protected]

Comentariile sunt închise.