Decizia primarului Gabriela Firea de a interzice manifestarile de pe Bulevardul Kiseleff este comentata de cel mai citit cotidian britanic, potrivit stirileprotv.ro
Sub titlul „Sa redam strazile… masinilor. De ce Bucurestiul inabusa evenimentele in aer liber”, corespondentul Guardian in Romania analizeaza decizia Gabrielei Firea de la inceputul lunii iulie de a opri evenimentele sportive de pe Kiseleff. „In vreme ce alte orase din lume imbratiseaza mersul pe jos, noul primar din Bucuresti da vina pe evenimentele in aer liber pentru aglomeratia din trafic. Face Capitala Romaniei un pas inapoi?”
Jurnalista britanica a discutat cu organizatorii evenimentului de pe Kiseleff, dupa ce Gabriela Firea a declarat ca „sambata sunt inca multe companii care lucreaza. Pentru cele cinci persoane care jucau tenis sufereau sute de oameni. In acele masini sunt tot oameni. Nu cred ca intr-o alta capitala traficul sa fie deviat pentru iubitorii de sport.” Primarul a spus ulterior ca „nu trebuie sa primesc lectii de la o firma privata care se incapataneaza sa tina cinci persoane care sa joace ceva pe Kiseleff blocand sute de mii de oameni care merg poate chiar la activitati sportive”, acuzand organizatorii, ViaSport, de interese comerciale si de incalcarea prevederilor contractului.
Guardian sugereaza insa ca „multi au pus sub semnul intrebarii motivele reale ale primarului”, care ar fi decis inchiderea evenimentului deoarece sediul PSD este tot pe Kiseleff, astfel ca liderii partidului ar fi fost deranjati de traficul din week-end.
„In ultimii ani in Bucuresti a avut loc o explozie de festivaluri stradale si evenimente”, care „au trezit orasul”, spune Ralua Ciuta, managerul programului prin care Bucurestiul candideaza la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021.
„Primaria pare ca inoata impotriva curentului”, scrie cotidianul britanic, dand ca exemple initiativele de inchidere a traficului rutier din alte orase: Paris, Mumbai, Sao Paulo. Dupa ViaSport, si alte astfel de initiative, precum Street Delivery, ar putea disparea, scrie Guardian. Organizatorii evenimentului de pe Kiseleff sustin ca li s-au oferit spatii alternative inacceptabile: un bulevard la marginea Capitalei, departe de zonele rezidentiale sau de metrou, si intrarea intr-un parc. Ei spun ca traficul nu s-a imbunatatit semnificativ si ca „e ca si cum primaria ar spune ca traficul e mai important decat aerul curat in week-end”.