Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca desi este social democrat si crede in impozitarea diferentiata, va pastra promisiunea facuta de alianta si va mentine cota unica. Premierul, alaturi de intreg Cabinetul sau, participa marti la sedinta de Plen reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, unde se dezbate proiectul legii bugetului de stat si cel al legii bugetului de asigurari sociale pe anul 2013.
Principalele declaratii ale Premierului Victor Ponta:
- Am intentionat si ne dorim sa reusim sa facem cateva schimbari fundamentale in privinta prezentarii Bugetului. Schimbarile sunt de fond si de forma, la fel de importante
- In primul rand, am tinut sa prezentam situatia reala din punct de vedere bugetar a Romaniei, a banului public, a principalelor datorii pe care statl le are de platit.
- Este un exercitiu de comunicare pe care fiecare Guvern trebuie sa il faca.
- In al doilea rand, am propus o prezentare a proiectului catre toate grupurile parlamentare.
- Orice majoritate are datoria sa trateze cu respect Opozitia. Este un mod de lucru care imi doresc sa ramana ca o regula intre Putere si Opozitie.
- In actualul Buget cateva dintre lucrurile fundamentale pe care USL le-a sustinut inca din Opozitie, se ragasesc in acest text: o stabilitate fiscala-cota unica de 16%.
- Fiind social democrat, cred in impozitarea diferentiata, insa promisiunea facuta de a pastra cota unica se regaseste in acest buget.
- Am promis re-venirea salariilor in zona bugetara la ceea ce in 2010 a fost taiat. In actualul proiect aceste sume sunt prevazute si am sa va rog sa le votati. La fel, indexarea pensiilor, a fost o promisiune neonorata in 2011 si 2012.
- Veti regasi in buget o suma superioara alocata investitiilor, dar cu o alta filozofie- cu finantari nu neaparat de la Buget, ci orientarea catre investitii finantate din bani europeni si fonduri nerambursabile.
- Vom plati datorii ale Statului, bani angajati si cheltuiti in 2009-2011.
- Proiectul de Buget este discutat, negociat si agreat cu partenerii internationali.
- 2012 este primul an in care Romania s-a integrat intr-un deficit sub 3% iar 2013 va consolida acest fapt.
- 2013 este anul in care putem sa ne consolidam statutul de tara stabila in care pietele au incredere.
Dupa discursul Premierului Victor Ponta au luat, pe rand, cuvantul membri ai fiecarui partid politic din parlament.
Viorel Stefan, PSD:
- Dezbaterile din comisiile de specialiatte, amendamentele admise sau respinse constituie contributia noastra la acest proiect. Bugetul unei tari este consecinta politica si economica a politicilor anterioare.
- Avem o sansa cu care nu ne vom mai intalni: fondurile europene.
- Din punct de vedere macro, putem reduce decalaje fara a ne indatora pe generatii viitoare.
- Veniturile trebuie sa creasca mai repede decat cresc cheltuielile. Restructurarea investitiilor publice este un alt obiectiv important
- Ocuparea unui post de conducere la autoritatile contractante devenise un obiectiv de partid.
- Alocarea unor investitii in diferite localitati se hotara la sediul de partid.
- Consiliul Fiscal apreciaza drept realist scenariul riscurilor. Adica el valideaza indicatorii macro, fara a avea vreo obiectie.
Dan Radu Rusanu, PNL:
- In toate tarile civilizate, dezbaterile pe buget determina discutii aprinse intre Putere si Opozitie. Amendamentele se refera in principal la suplimentarea sumelor ordonatorilor principali de credite si reflecta viziunea doctrinara si fiscala a Guvernuui.
- Numarul amendamentelor depuse se ridica la 13.500, adica dublu fata de numarul articolelor legii bugetului. Ar mai fi fost nevoie de inca un buget numai pentru a satisface aceste amendamente. Si am sa va dau exemple:
- Se solicita finantari pentru parcuri, piste de biciclete, fara a se mentiona nici macar numele localitatii pentru care se cereau bani.
- S-au cerut bani in baza unor articole care nu mai exista in buget.
- Am gasit un amendament unde un fost ministru mentioneaza la rubrica „text initial”: din TVA se aloca x mil. lei la sume defalcate. Cum sa ceri X lei??
- Altele solicita majorarea veniturilor dar voteaza impotriva anexelor care cuprind nivelul veniturilor.
- Bugetul prevede un PIB de 623, miliarde lei, avand estimate o crestere economica de 1,6 %.
- Bugetul anului 2013 este unul al relansarii, al consumului si al imbunatatirii nivelului de trai.
- In 2013 trebuie sa rambursam finanatatorilor internationali 5 miliarde de euro.
- Pe ce s-au cheltuit acesti bani care au indatorat tara pe urmatorii ani? Poate fostii ministri care se afla in sala pot raspunde.
- Datoria publica aproape s-a dublat in ultimii ani. Cunoasteti o alta tara din lume care in 3 ani si jumatate a dublat datoria publica si in acelasi timp a redus salariile, a crescut TVA si a taiat si din alocatiile copilului?
- Spun asta intrucat unii dintre cei care au luat aceste masuri vin acum sa ne dea lectii de management.
Vasile Blaga, PDL:
- Proiectul de buget al Guvernului Ponta este de o claritate remarcabila. El arata fara ocolisuri distrugerea sistemului privat. Acest sector care tine Romania pe linia de plutire. Este un buget bazat pe crestere de taxe si impozite, exact ceea ce ati spus ca nu veti face cat erati in campanie. E bugetul care va ingropa circa 150.000 de firme.
- Guvernul nu stie sau nu are curaj sa ia decizii si care alege solutia cea mai simpla: mutarea poverii pe umerii sectorului privat. 80% din cheltuielile din Buget sunt cu functionarea institutiilor publice!
- Este un buget al somajului si nu ati prevazut bani pentru crearae de locuri de munca.
- Impozitul de 3% pe veniturile de pana la 65.000 de euro va falimenta firmele mici.
- Nu am auzit in aceste 10 luni de guvernare despre atragerea de investitii.
- 80 % din investitii spuneti ca le veti face din fonduri UE. Dar de unde acesti bani in conditii de crestere cu zero la suta a fondurilor si a blocarii unor bani?
- Ati oprit reabilitarea blocurilor, ati stopat investitiile care creau locuri de munca, preferand sa va certati intre Dv- cine ia drumurile, cine proiectele nationale samd. Ati invrajbit strada pana in pragul conflictelor de strada.
- In tara se traieste mai prost ca acum un an. Sunteti la guvernare de 10 luni, totusi!
- Marirea impozitelor este rodul viziunii de stanga a d-lui Ponta, generator de finante gratuite pentru Stat. Aveti zero rezultate in combaterea evaziunii.
- Singurele locuri de munca pe care le-ati facut sunt cele oferite prietenilor in Guvern.
- La ce folositi majoritatea de 70% daca romanii traiesc mai prost ca acum un an. Puteti face reforme sau sa luati decizii care sa duca la crestere economica.
- Nu imi imaginam ca veti da dovada de atata iresponsabilitate incat sa condamnati Romania la stagnare.
- Televiziunile de casa pot minti cat vreau pentru ca pana la urma facturile care le vor veni romanilor le vor arata adevaru.
- PDL va vota impotriva Legii Bugetului. Va multumesc!
Haralambie Vochitoiu, PPDD:
- Nu ne dam seama ce vrea bugetul, daca e de stanga sau de dreapta. El reflecta aceasta strotu-camila care e USL
- Dl Ponta se afla la varsta intrebarilor si asta se vede si in Buget. Bugetul nu asigura crestere economica.
- Guvernul pare ingrijorat de pensionari, dar daca ne uitam la cifre, si pensionarii sunt trasi pe sfoara: li s-a dat 4% dar li s-au marit mai mult taxele
- Am ajuns sa ma bucur ca exista FMI, pe care acum cativa ani il priveam cu circumspectie
- As vrea ca ministrii sa isi asume deciziile si sa nu mai dea vina pe FMI.
- Oamenii astia (FMI) ne cer sa nu mai furam din institutii, nu sa le desfiintam
- Cat era in Opozitie, USL critica cheltuirea banului public, acum nu mai auzim nimic despre asta
- USL are cel mai stufos Guvern care inca nu a terminat de impartit posturile
- Am avut amendamente corecte, nu copy paste, pe care le-ati ignorat. In concluzie, ne obligati sa votam impotriva
Erdei Istvan, UDMR:
- Putem sa ne intrebam ce se va intampla cu programul e-administratie sau cu invatamantul?
- Stiu ca nu poate asigura crestere economiei, dar sumele prevazute pentru plata persoanelor cu handicap ajung doar pentru trei trimestre. Sigur, se poate da la rectificare, dar simplul fapt ca nu au fost prevazute ii ingrijoreaza pe cei vizati.
- Prioritizarea investitiilor nu a fost facuta riguros: in Satu Mare avem un proiect finalizat in proportie 83% care nu a primit niciun ban in 2013.
- Amendamentele noastre-sub 100, toate pragmatice, nu au fost luate in seama.
- UDMR nu sustine acest buget in concluzie
Sorin Rosca Stanescu:
- Mi-as fi dorit ca dezbaterea sa fie o confruntare intre doua filozofii- una a prudentei si a austeritatii ca urmare a constrangerilor acordului cu FMI, pe care nu noi l-am adus aici si o alta filozofie mai curajoasa si indrazneata.
mare scofala ce zici! dati cu o mina si luati cu 10 miini. scumpiti totul si va laudati cu nimica toata. Voua nu va duc grija ,pt. ca pt. voi sunt bani. si ati marit si numarul parlamentarilor. imi e o mare scirba….
Dute ma copilul lui „CEAUSESCU” dupa el si lasane……lasaneeeeeee
http://www.roncea.net
Despre lovitura de stat ruseasca din ‘89, despre lupta “golanilor” pentru libertate din Pta Universitatii, despre Mineriada din iunie ’90, despre crimele lui Ion Iliescu, despre coruptia intregii clase politice, despre distrugerea economiei nationale, despre jaful generalizat si inrobirea romanilor, despre Basarabia, despre Eminescu, despre dreptul la istorie, la memorie, la demnitate, despre Gradina Maicii Domnului, Romania, un loc devenit poligon de testare a razboiului axiologic.
http://www.roncea.net
http://roncea.net/index.php/component/k2/item/385-sfantul-inchisorilor-valeriu-gafencu-batjocorit-de-guvernul-ponta
un ipocrit mai mare ca asta, nu cred ca a mai dar Romania pana acum, il intrece si pe nastase….elevul si-a intrecut pedagogul!
„Premierul Ponta: Fiind social democrat, cred in impozitarea diferentiata, insa vom pastra cota unica”
Domnul Naumovici,
Tu esti doar o lichea parvenita, un infractor copy-paste si posibil un fost criminal…cred ca faci parte din New Age…
Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic , fratilor, ca n-au bani .
Tu crezi numai ijn prostiile scoase de tine. In rest………….AFON la patrat !
niste rahati !
Haaaaaaaaaaaaa…Haaaaaaaaaaaa…!!! 🙂 🙂
PSD, PNL,tot un drac e!
De ce?
De ce?
Comentariile sunt închise.