Medici cărora le pasă de pacienţi dau un exemplu pentru colegii lor din toată ţara. Componente pentru uşi şi pereţi care se dezinfectează singure sunt testate la Spitalul Judeţean Bistriţa în premieră naţională. Directorii le-au adus din Franţa şi vor să le cumpere cu bani de la Uniunea Europeană, ca să nu se mai îmbolnăvească oamenii în saloane din cauza bacteriilor.
Tehnologia revoluționară a ajuns în premieră în țara noastră. În străinătate, materialele sunt deja folosite în unele spitale. Este vorba de elemente din plastic – plăci pentru uși sau pereți, mânere sau balustrade – care omoară bacteriile datorită unor substanţe cu care sunt impregnate, informeaza digi24.ro.
„Sunt niște materiale care au o proprietate permanent bactericidă, adică în compoziția lor au o substanță activă care permanent se elimină și neutralizează bacteriile”, spune Gabriel Lazany, director administrativ spital.
Pentru că sunt sunt scumpe şi statul nu are bani pentru aşa ceva, directorii spitalului vor să apeleze la fonduri europene.
„Este un pas înainte în sectia de boli infecțioase, în care clanțele, barele de care trebuie să se țină pacienții și multe alte piese de mobilier sunt create cu un înveliș antimicrobian și antiseptic”, afirmă Mircea Gelu Buta, manager spital.
„Ar fi foarte bine dacă s-ar pune, n-ar mai fi microbi, am fi și noi mai liniștiți”, spune un pacient.
Pe lângă elementele de plastic, pe piaţă mai există o răşină specială pentru pardoseli, cu aceleaşi proprietăţi. Managerii spitalului de la Bistriţa se gândesc să o aducă şi pe ea în saloane.