Cu toate marile lui defecte de caracter și de comportament, Victor Ponta, ca prim-ministru, nu e cel mai mare rău ce ni se poate întâmpla.
Andrei Cornea
Mutarea congresului Partidului Socialist European de la București, unde era planificat să se țină, la Bruxelles a reprezentat o puternică lovitură de imagine dată premierului Ponta. Oricât ar fi încercat acesta să explice că PSD, de fapt, a cerut schimbarea, pentru a menaja interesele electorale ale confraților germani, nimeni nu-l poate crede. De altminteri, chiar premierul a revenit, spunând că social-democrații germani se simțeau foarte inconfortabili la București, chipurile din pricina presei din țara lor. Și a adăugat un lucru năucitor, dar în stilul USL deja devenit inconfundabil, că presa germană, când vorbește despre România cel puțin, utilizează foști securiști infiltrați din vremea lui Ceaușescu. Cât despre ceilalți social-democrați europeni, aceștia nu vor să se certe cu nemții, că, de…, „Germania e Germania“.
Nu știu cine mai crede asemenea enormități. Sper, în această ordine de idei, ca măcar unii dintre intelectualii care acum câteva săptămâni adresau o scrisoare deschisă conducerii Uniunii Europene, în care susțineau poziția USL și cereau să fie ascultată și vocea puterii (devenită și a lor), să fi căpătat între timp unele îndoieli. A susține chiar și acum că poziția responsabililor europeni, a presei internaționale și chiar a socialiștilor europeni se datorează „unor informații înșelătoare și incomplete cu privire la adevărata natură a situației din România“, cum se scria în scrisoare, e descalificant pentru orice minte lucidă și critică – indiferent de ostilitatea pe care aceasta ar nutri-o pentru Traian Băsescu.
Dar probabil că prestigiul premierului nu a ajuns la nadir: se poate și mai rău. De exemplu, e aproape sigur România va pierde trenul pentru „Schengen“ și în această toamnă. Însă fluturarea posibilității, sugerate discret de Barroso, ca țara noastră să fie decuplată de Bulgaria trebuie să fie un coșmar pentru premier.
Declinul continuu al prestigiului premierului nu este un lucru de care, pe de altă parte, ar trebui să ne bucurăm prea mult, în circumstanțele date. Într-adevăr, cu cât Ponta e mai ezitant, cu atât Antonescu devine mai radical. Primul se pierde într-un limbaj dublu, rupt între cerințele europene și cele ale Antenei 3, în vreme ce ultimul nu pare a avea nici cel mai mic interes să practice un limbaj nuanțat măcar. Dacă e adevărat că Ponta ar fi trimis celebrul SMS prin care PSD a asigurat cvorumul pentru citirea deciziei Curții Constituționale prin care președintele a revenit la Cotroceni, în timp ce liberalii erau dispuși să amâne sine die această lectură indispensabilă procedural, faptul arată că jocul dublu al premierului nu ține numai de fire, ci și de circumstanțele contradictorii în care activează. El a explicat, de altfel, defensiv, la Antena 3, că presiunile economice și politice din afară deveniseră enorme.
Adevărul este că USL a ajuns – în focul bătăliei contra lui Traian Băsescu – tot mai marcată de ascensiunea unei noi aripi radicale și intransigente. În PNL aceasta are controlul cvasiabsolut; cât despre PC, el este identic cu această aripă. În PSD radicalismul încă nu e atât de puternic, iar dorința de „onorabilitate“ europeană nu a dispărut încă, dar mă tem că oameni de tipul lui Șova își așteaptă și aici rândul. Ideologia acestor radicali a devenit în ultimul timp tot mai apropiată de aceea a României Mari: antioccidentalism, antiamericanism, poziții autohtoniste și antimaghiare, ba chiar și – dacă ne referim la Șova, preluat în guvern – negaționiste. Acestor oameni le pasă tot mai puțin de „ce o să zică Europa“, iar derapajul lor în ireal în ceea ce privește relațiile internaționale îi face să fie un pericol major la adresa României. Faptul că acum acești radicali, din PNL mai ales, flutură stindardul unei noi suspendări e logic din punctul lor de vedere: ei au nevoie neapărat de un inamic de calibru, iar PDL și alianța de dreapta care se formează în jurul lui nu par deocamdată să constituie un asemenea inamic. Acești politicieni – au spus-o și alții – nu au înțeles că nu mai sunt în opoziție, deoarece, precum toți radicalii și extremiștii, ei nu pot supraviețui politic decât imaginând mereu inamici de distrus, iar revenirea lui Băsescu nu e un dezastru, cum au crezut unii, ci marea lor șansă de reîncărcare. Și să nu uităm că ei dispun și de un electorat radicalizat și furibund (nu sunt cele 7,4 milioane, dar tot sunt, probabil vreo 2) cuprinzând de la coafeze la profesori universitari și pe care trebuie să-l țină continuu „în priză“.
Pe de altă parte, poziția lui Ponta este fragilizată și de faptul că, în bună măsură, eșecul referendumului se datorează guvernului său, care, prin celebrul Memorandum, nu a furnizat alte cifre utilizabile ale populației electorale a României decât cele furnizate mai devreme de ministrul Rus. Se aude deja că radicalii îi reproșează această slăbiciune.
În orice configurație politică viitoare ce va rezulta din alegeri, cred că trebuie ținut seama de acest lucru: cu toate marile lui defecte de caracter și de comportament, Victor Ponta, ca prim-ministru, nu e cel mai mare rău ce ni se poate întâmpla; iar destabilizarea și eliminarea lui nu cred că vor avea efecte benefice: radicalismul isteric al lui Antonescu (cu tot ceea ce el are în spate ca suport logistic și mediatic în trustul Intact), care i-a molipsit cu fanatism și extremism politic pe destui susținători, mi se pare o mult mai mare primejdie.
Am mai spus-o;cred ca toate partidele au in randurile lor oameni de certa valoare insa,se cauta a fi scosi in fata cei santajabili,labili psihic,pe care grupurile de interese sa-i poata manevra dupa bunul lor plac.Restructurarea pe criterii politice a personalului nu se face pe criterii de competente ci cat de docil este respectivul inlocuitor.Orice om de bun simt recunoasate valoarea si nu se va bucura cand,un om de certa valoare in menegementul institutional,va fi inlocuit.Daca va fi inlocuit cu un obedient,toata lumea va carcoti,chiar si cei din tabara favorizata;schimbam mere cu pere.Si cu asta ce-am facut?
Asa este D_le Cornea. Daca ponta are un limbaj dublu asta inseamna ca intelege marsavia in care este prins
Pe de alta parte antonescu este foarte periculos prin faptul ca este pur si simplu obsedat si frustrat ca sa nu zic paranoic
Totusi, trebuie sa scapam de ,,cei doi care au speriat vestul”
Daca nu gramada, macar pe rand…
Este vremea sa ne primenim, romani. Sus inima !
Comentariile sunt închise.