În 2000, Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a publicat o serie de predicţii despre modul în care avea să arate lumea în următorii 15 ani, bazându-se pe opiniile unor experţi independenţi, non-guvernamentali. Unele au fost corecte, altele greşite.
Iată câteva dintre predicţiile CIA, citate de Business Insider şi The Telegraph, şi cum arată realitatea de astăzi.
1. „Mari organizaţii vor avea un rol hotărâtor în chestiuni internaţionale, în detrimentul statelor” – această previziune s-a adeverit, având în vedere ascensiunea Statului Islamic, organizaţie teroristă a cărei acţiune priveşte teritoriul mai multor state, fără a constitui ea însăşi un stat propriu-zis. De asemenea, aici intră şi conflictul ruso-ucrainean, în care separatiştii au fost principalii protagonişti din acest război.
2. Tactici mai sofisticate ale teroriştilor – În 2001, la numai un an de la predicţie, au avut loc atentatele din 11 septembrie în SUA, împotriva Turnurilor Gemene şi a Pentagonului. De atunci şi până acum au fost comise atacuri în trenuri, metrouri, săli de spectacole, străzi arhipline. Toate aceste acţiuni au scopul de a produce un număr cât mai mare de victime. CIA a anticipat că grupări insurgente, traficanţi de droguri şi grupări criminale din întreaga lume se vor folosi de fenomenul globalizării în favoarea lor şi vor dezvolta reţele criminale internaţionale în care vor face trafic cu arme nucleare, biologice şi chimice, împotriva Occidentului.
3. Rachete cu rază lungă de acţiune în Iran şi Irak – În acest caz, serviciile de informaţii americane nu au avut pe deplin dreptate. Statele Unite au încheiat în luna iunie un acord nuclear cu Iranul – Plan Integral de Acţiune Comună, care presupune un control asupra capacităţii Iranului de a produce arma nucleară în următorii 15 ani. În Irak, unde nu au fost descoperite arme de distrugere în masă şi nici capacităţi de a le produce, situaţia este dificilă.
4. Populaţia mondială va creşte constant – parţial corect. Populaţia mondială a depăşit cifra de 7,4 miliarde de oameni şi continuă să crească. CIA a intuit corect atunci când a spus că populaţia Rusiei şi a Europei de Est va scădea, dar a greşit în ceea ce priveşte diminuarea populaţiei Africii, din cauza „maladiei SIDA, a foametei şi a constantei agitaţii politice şi economice”. Populaţia Africii a crescut de la 800 de milioane în 2000 la 1,1 miliarde în 2014. Mai mult, un raport al ONU prognozează că „peste jumătate din creşterea populaţiei mondiale de acum şi până în 2050 va proveni din rândul ţărilor din Africa”.
5. Resursele energetice vor fi suficiente – Producţia de petrol a SUA a crescut în ultimii ani şi, în ciuda scăderii preţului gazului natural din Statele Unite, producţia este în creştere. Deşi benzina s-a ieftinit în multe ţări din întreaga lume, „facturile la electricitate ocupă o proporţie mai mare în bugetele cetăţenilor din ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)”, după cum se arată într-un raport din 2015 al Consiliului Mondial al Energiei.
6. Ascensiunea Rusiei – greşit. CIA îşi imagina o Rusie diminuată, „slabă pe plan intern”, care se va folosi de rezervele de gaz şi dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a reuşi să îşi menţină influenţa. CIA a greşit din nou. Rusia zilelor noastre este la fel de influentă pe scena internaţională ca şi Occidentul şi şi-a permis chiar să anexeze teritorii precum Crimeea şi să intervină în conflictele din alte state, cum este cazul războiului sirian.
7. Experţii şi CIA au prezis revoluţia Internetului în mod corect, conform The Telegraph. „Comunicaţiile universale celulare fără fir” vor duce la „cea mai mare transformare globală de la revoluţia industrială. Astăzi, în 2015, avem smartphone-uri care au o putere de şapte ori mai mare decât computerul care l-a bătut la şah pe Gary Kasparov. CIA a prezis şi că această „revoluţie IT” va avea consecinţe politice, de exemplu în Orientul Mijlociu opoziţia conectată la web putând să ridice probleme regimurilor autoritare. S-a întâmplat Primăvara Arabă, când revoluţiile s-au organizat şi au comunicat pe reţelele de socializare ale internetului.
Citeşte mai mult in gandul.info