În primele patru luni ale acestui an, Pragma Computers SRL din București, o firmă relativ mică, a încheiat contracte în valoare de peste 4,5 milioane de lei cu mai multe instituții publice. De câțiva ani buni, compania, cvasi-necunoscută pentru publicul larg, face profituri importante din vânzarea echipamentelor IT și a pachetelor software către stat, semn că cineva, acolo sus, are grijă de ea. Printre clienții Pragma Computers SRL se numără DNA, STS, DGIPI, Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea de Conturi, ministerele Apărării, Finanțelor Publice, al Transporturilor, al Mediului și Pădurilor, Afacerilor Externe, Autoritatea Rutieră Română, numeroase universități, spitale, primării și consilii județene. Între altele, Pragma Computers SRL este firma care a furnizat Primăriei Sectorului 5 gadgeturi în valoare de 1,2 milioane de lei, pe care fostul primar, Marian Vanghelie, le-a împărțit copiilor și profesorilor, în acțiunile sale de promovare a propriei imagini.
Pragma Computers SRL, cu sediul social în București, a fost înființată în 1992 și este deținută de Mihaela Alexandra Gheorghiță și de Cătălin Corneliu Gheorghiță, care se ocupă și de administrarea afacerilor. Compania are ca domeniu principal de activitate comerțul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului, iar în cadrul său își desfășoară activitatea, după cum reiese din datele publicate de Ministerul Finanțelor, aproximativ unsprezece salariați.
În prezentarea de pe website-ul propriu, banala activitate de comerț este transformată în integrarea de sisteme de calcul precum şi proiectarea, implementarea şi mentenanţa reţelelor de calculatoare. Societatea oferă servicii de analiză, proiectare, instalare şi implementare de reţele de calculatoare, precum şi mentenanţă şi suport tehnic. Tot în această prezentare se mai arată că echipamentele oferite spre vânzare corespund, în mod optim, nevoilor de dezvoltare ale clienților. De asemenea, aplicațiile software implementate sunt particularizate și adaptate în funcție de profilul și necesitățile fiecărui beneficiar în parte:
„Divizia software a companiei Pragma Computers oferă soluţii profesionale personalizate în funcţie de necesităţile dumneavoastră, având la bază tehnologii Microsoft implementate pe platforma .Net Framework. Clienţii noştri precum şi baza largă de utilizatori ai aplicaţiilor realizate stau ca mărturie a profesionalităţii şi calităţii efortului de dezvoltare. Scopul echipei noastre este acela de a crea o relaţie de parteneriat cu dumneavoastră având la bază încrederea şi determinarea echipei noastre de a răspunde celor mai severe cerinţe de calitate. Oferta noastră nu presupune modele prestabilite la care ar trebui să vă adaptaţi. În schimb, noi ne vom adapta cerinţelor dumneavoastră deoarece satisfacerea necesităţilor clienţilor este unul dintre obiectivele noastre majore.“
Evoluţie în salturi
În spatele terminologiei de specialitate din prezentarea firmei și de pe website-ul destul de rudimentar pentru o firmă care pretinde că-și câștigă banii din implementarea soluțiilor software, rămân contractele publice, care nu sunt deloc puține. Deși concurența este destul de acerbă pe piața echipamentelor IT și a pachetelor software, Pragma Computers SRL a reușit să se impună și să-și facă clienți, tot unul și unul.
Așa se face că, la finalul anului 2015, micuța companie bucureșteană a înregistrat o cifră de afaceri netă de 20.788.439 lei, din care a obținut un profit de invidiat, respectiv, 1.490.074 lei. Cifra de afaceri din 2015 este ceva mai mică decât cea obținută în 2014, de 23.543.401 lei.
Trebuie spus că, de-a lungul vremii, așa cum reiese din datele de pe website-ul Ministerului Finanțelor, Pragma Computers SRL a avut o evoluție economică în salturi. Astfel, după ce în 2009 a înregistrat o cifră de afaceri de 8.677.163 lei, în anii următori, 2010 și 2011 aceasta a scăzut la jumătate (4.382.284 lei în 2011). În anul următor, 2012, lucrurile au mers mult mai bine, astfel că Pragma Computers și-a dublat valoarea tranzacțiilor, acestea ajungând la 9.098.931 lei. După încă un an, 2013, în care au stagnat, vânzările de computere și programe s-au dublat din nou și au atins, la finalul lui 2014, pragul pe care l-am prezentat mai sus, de 23.543.401 lei.
Contracte de 4,5 milioane de lei, până acum, în 2016
Așa cum a început, nici anul acesta nu se prefigurează a fi nefavorabil pentru afacerile administrate de necunoscutul Cătălin Corneliu Gheorghiță, dat fiind că doar în primele patru luni, până la publicarea acestui articol, a încheiat nu mai puțin de 13 contracte finanțate din fonduri publice.
Între beneficiarii contractați se numără Curtea de Conturi (948.660 lei), Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (841.576 lei), Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice (410.286 lei), Complexul Energetic Oltenia SA (79.645 lei), Universitatea Babeș –Bolyai (313.600 lei) și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila“ (637.200 lei).
Valoarea însumată a celor 13 contracte se ridică la 3.753.418,21 lei ceea ce duce, dacă mai adăugăm și TVA-ul de 20%, la o sumă finală de 4.504.101,852 lei.
Citiți mai mult pe puterea.ro