stewardesa

Alexandra este o stewardesă care a aflat în iulie 2011 la vârsta de doar 31 de ani că ar suferi în același timp și de HIV, și de hepatită, și de diabet și de o boală mintală. Numai că această veste a primit-o de la polițiști și nu de la medici, conform b1.ro

În realitate ea era bolnavă de altceva, dar a devenit căutată pentru că numele său apărea pe mai mult rețele falsificate pentru a fi decontate zeci de medicamente ce se prescriu doar persoanelor ce suferă de afecțiuni serioase, conform Rise Project

Această a fost chemată la poliție, unde polițiștii i-au verificat autenticitatea semnăturii și au realizat imediat că numele ei e doar folosit de traficanții de medicamente pentru a-și procura rețete false. Calitatea ei a fost imediat schimbată din suspect în martor, dar nu a mai fost niciodată chemată pentru declarații și nici nu a urmărit evoluția cazului.

În realitate, Alexandra are propria autoimună cu care a fost diagonisticată încă din copilărie și anume „spondilită anchilozantă”. După ce cinci a umblat pe la diverși doctori care nu au știu ce să îi ofere pentru durerile de oase, a căzut la pat în 2005, iar un medic i-a recomandat sulfasalazină, medicament ce a pus-o din nou pe picioare. Apoi, aceasta a primit Enbrel, medicament rar, dar care a făcut ca durerile să dispară.

Prof. Dr. Elena Luminița Sidenco, kinetoterapeut și medic reumatolog la Spitalul Agrippa Ionescu din Balotești, cunoscut și ca „Spitalul SRI”, este cea care se ocupă de cazul Alexandrei din 2008 și îi prescrie lunar Enbrel, o cutie cu patru seringi preumplute.

La început, Alexandra nu găsea medicamentul în farmacii și trebuia să îl achiziționeze din țările în care ajungea ca stewardesă. Din 2009, însă, Enbrel a fost introdus în toate farmaciile din țară și este decontat integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. De altfel, rețelele pentru Enbrel se găseau și între cele pentru care s-a prezentat la poliție în 2011.

Prețul unei cutii de Enbrel este de 4.569,16 lei, și fiecare conține 4 doze (seringi preumplute). Un bolnav de spondilită anchizlozantă trebuie să își administreze săptămânal câte o doză, adică 52 de doze pe an. Altfel spus: 13 cutii în 12 luni.

Sistemul public de sănătate este fraudat însă printr-un simplu artificiu calendaristic care se raportează la numărul zilelor dintr-o lună. Concret, pacienții primesc o dată pe lună o cutie de Enbrel și nu o dată la patru săptămâni. Detaliul este important pentru că în lunile mai lungi de patru săptămâni (28 zile) diferența de zile ar trebui să se adune la un ciclu lunar în plus, ca la al ”13-lea salariu”, pacientul trebuie să mai primească a 13-a cutie de Enbrel.

RISE Project a identificat mai mulți pacienți care își primesc medicamentul lunar, nu la patru săptămâni, așa că din fiecare lună rămân câteva zile pe care rețeta nu le acoperă.

În mod normal, medicii trebuie să prescrie o altă cutie abia la sfârșitul ciclului de 12×4 săptămâni, dar nu se întâmplă mereu așa. Unii nu așteaptă, ci prescriu din start câte 5 fiole pacienților. Prin urmare, aceștia primesc doar patru, adică o cutie lunar. A 13-a cutie este veriga slabă, fiind de regulă traficată pe piața neagră. Și decontată de stat.

Cei care au nevoie de Enbrel sunt aspru verificați ca să nu fraudeze sistemul cu un diagnostic fals. Aceștia își fac un „dosar de boală”, unde adună rezultatele mai multor analize. Dosarul ajunge apoi la o comisie de medici care-l aprobă sau nu. Aceeași procedură a parcurs-o și Alexandra pentru Enbrel.

Documentele obținute de RISE arată că dr. Elena Sidenco a prescris timp de doi ani, în 2013 și 2014, peste 110 rețete de Enbrel cu câte 5 fiole pe fiecare dintre ele. În total, statul a decontat pentru aceste rețete aproape 130.000 lei.

Asistenta doctoriței a explicat însă că acest lucru se face pentru a evita riscul ca printr-o rețetă greșită să fie nevoită să plătească despăgubiri.

„Dacă într-o lună greșesc unui pacient o rețetă de Enbrel, Casa de Asigurări o anulează, iar statul are o pagubă pentru că o plătește totuși farmaciei. Eu, ca să nu dau bani de la mine pentru această pagubă, prescriu mai multe fiole altor pacienți ca să acopăr paguba de la Casa de Asigurări, iar ei nu îmi mai cer să pun bani de la mine”, a spus asistenta Daniela Nicolae.

La Casa de Asigurări a Municipiului București nu există o astfel procedură. Dar Ovidiu Mihăescu, șeful Direcției de Control a CASMB, a auzit de o astfel de practică și are o explicație. Ca să nu plătească din buzunar o rețetă greșită, unii dintre medici îi încarcă pe pacienți cu mai multe medicamente în luna următoare. Situația e reglată pe hârtie astfel încât banii să fie salvați.  Este complet ilegal, subliniază oficialul CASMB.

Pe de altă parte, dr. Sidenco spune că CNAS nu i-a anulat vreodată vreo rețetă.

Medicul Alexandrei a câștigat bani atât de la producătorul Enbrel, cât și de la distribuitorul medicamentului. Pfizer, producătorul Enbrel, a plătit-o pe dr. Elena Sidenco cu peste 6.000 de lei pentru diverse activități cum ar fi „educația pacienților.”

Medicamentul celor de la compania americană este distribuit în România și de două dintre firmele grupului A&D Pharma, care înglobează și farmaciile Sensiblu. Această companie i-a plătit doctoriței Sidenco, în 2014, o călătorie în Singapore la un congres medical.

Numele dr. Sidenco a fost menționat într-un dosar penal în 2011, anul în care și stewardesa Alexandra era chemată la Poliție. Atunci, doctorița a fost audiată pentru că o parte din rețetele prescrise de ea ar fi fost false. Asistenta sa, Daniela Nicolae, susține că în acea perioadă i-ar fi fost furată parafa.

Trei ani mai târziu, în 2014, dr. Sidenco a fost suspectă într-un alt dosar penal. Fiind angajată la spitalul SRI, dr. Sidenco a ajuns sub ancheta procurorilor militari. La finalul lui septembrie curent, dosarul în care e implicată a fost trimis la DNA.

Alexandra are acum 36 de ani. A învățat să trăiască cu singura boală de care suferă cu adevărat și se teme că fraudele comise în numele ei i-ar putea spulbera cariera: „Nicio companie aeriană nu ar angaja vreodată un om cu istoric medical precum cel inventat pe numele meu. Până demonstrez că sunt sănătoasă, rămân fără job”.