România este țara unor mari enigme istorice. Populații străvechi, despre care știm extrem de puține lucruri, au lăsat urme, încă vizibile, pe tot teritoriul țării.
Astfel, fragmente de ziduri antice, ceramică cu o vechime de 7-8.000 de ani, obiecte de podoabă de acum 20.000 de ani, picturi rupestre vechi de 35.000 de ani, obiecte folosite de omul de neanderthal cu peste 50.000 de ani în urmă, sunt, pentru cercetătorii români, descoperiri care nu mai surprind…
De astfel de bogății arheologice nu se pot bucura însă prea multe țări și nici prea mulți arheologi străini, în locul lor de obârșie.
Cu atât mai mult, ceea ce avem noi aici ar trebui valorificat de statul român, prin specialiștii săi. Că acest lucru nu se întâmplă decât într-o mică măsură, este o altă poveste, pe care am mai dezbătut-o.
Printre toate aceste urme ale unui trecut misterios, ies în evidență cele peste 5.000 (cinci mii) de movile cu aspect tumular, din România, imensa lor majoritate încă necercetate. Multe dintre acestea sunt morminte de acum 2-3-4.000 de ani sau mai mult…
Acolo unde cercetătorii sau căutătorii de comori au săpat, au ieșit la lumină, în destule situații, tezaure impresionante care ne-au spus câte ceva despre povestea unor vremuri de demult.
Tezaurul getic de la Agighiol, descoperit într-o movilă din Dobrogea
Una dintre cele mai misterioase formațiuni tumulare din România este cea de la Șona, din județul Brașov. Aici, 8 movile impresionante ca mărime și formă ies din pământ și ne atrag atenția supra lor, de la distanță… Ce se ascunde în interior? Cine le-a ridicat și cu ce scop?
Despre movile au circulat și circulă multe legende și speculații. Cu toate acestea, nicio echipă de specialiști nu s-a încumetat (sau nu a primit acordul) să le cerceteze.
În investigația pe care am făcut-o prin țară, anul trecut, cu ocazia realizării scurtmetrajului COMORI ȘI LOCURI ENIGMATICE DIN ROMÂNIA, am căutat să aflăm tot ce se știe despre aceste formațiuni tumulare, celebre în România sub numele PIRAMIDELE DE LA ȘONA.
În filmulețul de două minute și jumătate de mai jos, puteți afla povestea lor, pe scurt, și vă puteți bucura vizionând cele mai spectaculoase fimări aeriene făcute până acum cu ele.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin