Dobri Dobrev este un model demn de urmat, iar povestea sa ar trebui să ne facă pe toți să conștientizăm că bunătatea este darul cel mai de preț pe care un om îl poate oferi.
Dobri Dobrev și-a pierdut auzul în cel de-Al Doilea Război Mondial și, din anul 1988, a început să cerșească, însă având cele mai sincere intenții. Bătrânul, în vârstă de 101 ani, îmbrăcat în port popular și încălțat cu opinci, pleacă în fiecare zi din satul Baylovo către Sofia, strabătând zeci de kilometri pe jos, pentru a cerși în fața Catedralei Sfântului Alexandru Nevski.
El nu cere niciodată, nu atrage atenția trecătorilor, însă dacă aceștia îl observă și îi pun un bănuț în conserva goală pe care o ține în mînă, Dobri Dobrev le sărută mâna în semn de mulțumire și îi binecuvântează.
Cu toate că are o pensie de doar 80 de euro, bătrânul cerșetor nu ia niciodată niciun bănuț din cei primiți de la trecători. Toți banii pe care îi strânge, Dobrev îi donează fie mânăstirilor care au nevoie de reabilitare, fie oamenilor săraci. Astfel, până acum, bătrânelul a donat peste 40.000 de euro Bisericii Ortodoxe Bulgare, bani folosiţi chiar şi la consolidarea celei mai mari catedrale din Europa de Est, Catedrala Alexander Nevsky din Sofia.
Acționând în concordanță cu ceea ce-i spune inima, Dobri Dobrev a reușit să devină o sursă de inspirație pentru întreaga lume și să ajute nenumărate suflete.
Bunicul Dobri reprezintă tiparul omului cu adevărat altruist. Mai marii bisericii ortodoxe bulgărești l-au vizitat adesea și au intenționat să îi cumpere mobilier, haine sau alimente, dar el i-a refuat mereu, cu încăpățânare. Pentru că nu vrea să primească ajutoare pentru uz propriu, bunicul Dobri și-a căpătat numele de Sfântul din Bailovo. Tot ceea ce își dorește Dobri Dobrev este să ajute oamenii și biserica, spunând că el are nevoie doar de Dumnezeu și de puțină pâine pentru un trai îndestulător.
sursa: omofon.ro