coreeaPentru ca s-a imbogatit, Dzhon Khen-mu a fost nevoit sa-si insceneze propria moarte si sa fuga din Coreea de Nord.

Toata intamplarea a pornit de la o banala cutie cu ginseng, povesteste barbatul, care acum locuieste in Coreea de Sud.
Pentru ca era managerul unui hotel din Phenian, Dzhon era printre putinii nord-coreeni carora le era permis sa intre in contact cu vizitatorii straini, scrie The Guardian,citat de ziare.com.

Intr-o zi, barbatul a intalnit un turist japonez. I-a facut cadou o cutie de ginseng. Japonezul, la randul lui, i-a dat lui Dzhonu 300 de dolari, un act de generozitate care i-a schimbat viata.

Activitatea comerciala era interzisa de regimul din Coreea de Nord. Dupa 1990, cand sute de oameni au murit de foame, a aparut si comertul pe piata neagra. In 2004, primul parc industrial din Coreea de Nord si-a deschis portile, iar autoritatilor le-au permis cetatenilor sa faca mici afaceri.

Dzhon a profitat de ocazie si a inceput sa importe haine, biciclete si alte bunuri din China, folosind cei 300 de dolari, o mica avere dupa standardele locale.

„Chiar daca la inceputul anilor 2000 au fost permise unele cumparaturi de baza, cei mai multi cetateni inca se bazau pe ratia de alimente si imbracaminte. Trimestrial primeau de la stat sosete si lenjerie, iar incaltari si mai rar”, explica barbatul.

Mica afacere pusa pe picioare de acesta ii ajuta pe nord-coreeni sa-si completeze ratia primita de la stat. El s-a imbogatit in scurt timp si a strans chiar 100.000 de dolari. Devenise bogat, dar acest lucru era foarte periculos pentru el.

„Sumele mari de valuta straina in maini private reprezinta o amenintare pentru autoritati, mai ales in cazul in care acesti bani nu sunt folositi asa cum vrea statul”, puncteaza Dzhon.

Partenerii sai au inceput sa dispara fara urma: „Era o chestiune de timp, puteau oricand sa vina dupa mine”.

Credea ca e prea periculos sa treaca granita impreuna cu familia, asa ca a decis sa plece singur. Totusi, ca sa-si protejeze familia in fata eventualelor repercusiuni din partea autoritatilor, barbatul si-a inscenat propria moarte.

„50 de dolari m-a costat sa primesc un certificat de deces fals, care spunea ca am murit intr-un accident de masina. Era singura optiune. Daca autoritatile ar fi stiut ca sunt in viata si ca sunt un dezertor, mi-ar fi pedepsit familia”, spune el.

A fugit in China, unde a stat patru luni, apoi a cerut azil in Coreea de Sud. „Este foarte dificil pentru oamenii care au trait toata viata intr-o tara socialista sa se adapteze la un stil de viata capitalist”, spune el. Dzhon, care are 60 de ani, lucreaza acum la un post de radio sud-coreean, care incearca sa difuzeze mesaje catre nord-coreeni pentru a contracara propaganda guvernului lor.