GEORGIA-RUSSIA-UNREST-NATO-SAAKASHVILI-ENVOYÎn urmă cu câteva săptămâni vice-premierului rus Dmitri Rogozin lansa, pe o reţea de socializare, un atac la adresa României, după ce nu i se permisese să survoleze spaţiul aerian român.

“Ei bine, domnilor din România, în curând vă vom explica totul – cine sunteţi şi ce credem despre voi”, scria atunci Rogozin.

Coincidenţă sau nu, după aproape o lună, în România şi Polonia, care a găzduit de curând un summit la care a participat Preşedintele SUA Barak Obama, izbucnesc două mari scandaluri de corupţie.

În Polonia, Premierul Donald Tusk şi Banca Centrală sunt prinşi într-un scandal politic de amploare care ar putea duce spre alegeri anticipate. Presa poloneză a publicat conţinutul interceptărilor unor înalte personalităţi care îi pun în discuţie pe guvernatorul Băncii Poloniei, pe ministrul de Interne şi un fost ministru adjunct de la finanţe. Se presupune că înregistrările ar fi opera serviciilor secrete ruse pentru destabilizarea Poloniei pe fondul crizei ucrainene.

În România, fratele Preşedintelui statului este arestat pentru 29 de zile de procurorii anticorupţie, asupra sa planând suspiciuni de trafic de influenţă pe lângă magistraţi pentru a elibera un infractor. Antena 3, ca şi în Polonia, difuzează o serie de înregistrări editate care vor să covinga opinia publică de vinovăţia lui Mircea Băsescu şi se cere demisia Preşedintelui.

România şi Polonia sunt un ghimpe în coasta Federaţiei Ruse. Polonia pentru că s-a implicat activ în criza ucraineană, denunţând atacurile Moscovei. Poziţia României a fost similară. Însă, în plus faţă de statul polonez, România găzduieşte scutul american antirachetă de la Deveselu şi este membră NATO ceea ce permite aliaţilor accesul la Marea Neagră. Nu trebuie scăpat din vedere nici faptul că Preşedintele Traian Băsescu a fost încă de la începutul primului mandat un susţinător proatlantic şi proeuropean şi că a avertizat Kremlinul că „Marea Neagră nu e lac rusesc”. Mai mult decât atât, şi-a propus ca la final de mandat să facă toate demersurile pentru integrarea Moldovei şi Ucrainei în spaţiul european, rupându-le astfel de influenţa rusă.

În schimb, Premierul Victor Ponta s-a arătat deschis pentru reîncălzirea relaţiilor cu Moscova, având planificată şi o vizită la Kremlin în această vara, dar şi cu China. A fost sigurul demnitar european, pe lângă premierul bulgar, care a dat curs invitaţiei lui Putin la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci în timp ce liderii europeni au boicotat evenimentul.

Comentariile sunt închise.